Parkeerplaats bord

Shuttle-parkeren vs. valet parking

In principe zijn er bij lang en kort parkeren op de luchthaven altijd verschillende parkeermogelijkheden. De meest gebruikelijke zijn shuttle-parkeren en valet parking. Maar ook het parkeren op loopafstand van de terminal is erg in trek. Wij leggen u de verschillen uit tussen deze drie parkeermethoden en waar u vooral bij valet parking op moet letten.

Shuttle-parkeren op de luchthaven

Wie van comfort houdt stapt graag in een shuttlebus. Voor de afstand tussen de parkeerplaats op de luchthaven en de terminal is er geen comfortabelere variant, die bovendien nog beschermt tegen weer en wind. Als u dus gekozen hebt voor een parkeeraanbod met shuttle-service, rijdt u eerst naar het parkeerterrein van de aanbieder, dat in de buurt van de luchthaven ligt. Al bij aankomst op de parkeerplaats krijgt u een eerste inruk van de aanbieder en diens professionaliteit. Als u het parkeerterrein aantreft zoals u het na de boeking mag verwachten, geeft dat een goed gevoel, waardoor u zorgeloos naar de terminal gaat.

Pendeldienst op de luchthaven

Ved Shuttle-parkering ved du helt præcis, hvor din bil er parkeret, mens du er på rejse. Afhængigt af udbuddet kan man eventuelt også vælge mellem overdækkede og ikke-overdækkede parkeringspladser. Overdækkede parkeringspladser eller parkeringshuse ved lufthavnen giver især om vinteren god beskyttelse mod is, sne og frost. Men også om sommeren har et tag fordele: På denne årstid giver det optimal beskyttelse mod direkte sollys og forebygger således opvarmning af bilens kabine. Efter parkeringen begiver du dig så hen til shuttlebussen, der bringer dig direkte til lufthavnen. Hvis din lufthavn har flere terminalbygningen, undersøger du lige, hvilket flyselskab du skal flyve med. Chaufførerne ved som regel helt nøjagtigt, hvilken terminal du skal bringes hen til for at tjekke ind til dit fly.
Et lille tip: Det koster ikke noget at spørge, og du undgår stress i de store lufthavnsbygninger.

Efter din landing på den bookede afrejsedag bliver du igen hentet med shuttle på lufthavnen og bragt tilbage til den parkerede bil. Hvordan parkeringen helt nøjagtigt forløber, fremgår af din bookingbekræftelse, som du efter bookingen modtager via e-mail.

Valet-parkering ved lufthavnen

Ved første øjekast er den såkaldte Valet-parkering et komfortabelt alternativ, når man vil parkere sin bil ved lufthavnen. Men selv om det kan lyde fristende blot at køre frem og flyve af sted, så rummer afleveringen af bilnøglen nogle risici. Mere end en flypassager har efter hjemkomsten fået sig en slem overraskelse, fordi han gik ud fra, at han havde afleveret sin bil til en medarbejder fra et pålideligt parkeringsfirma ved terminalen, som skulle sørge for parkeringen. I hele Tyskland beretter medierne gang på gang om suspekte firmaer ved lufthavne, som lokker godtroende rejsende i fælden med særdeles gunstige priser. Express har allerede berettet om det. Også i andre Aviser finder man igen og igen artikler om massive problemer med Valet-parkering ved lufthavne.

Autosleutels in de parkeegarage van de luchthaven

Bij shuttle-parkeren weet u precies waar uw auto tijdens uw reis is geparkeerd. Afhankelijk van het aanbod kan men soms ook kiezen tussen overdekte en niet overdekte parkeerplaatsen. Overdekte parkeerplaatsen of parkeergarages bij de luchthaven bieden vooral in de winter bescherming tegen ijs, sneeuw en vorst. Maar ook in de zomer heeft een dak z'n voordelen: Tijdens dit seizoen biedt het optimale bescherming tegen directe zonnestralen en voorkomt daarmee het opwarmen van het interieur. Na het parkeren gaat u naar de shuttlebus, die u rechtstreeks naar de luchthaven brengt. Als uw luchthaven meerdere terminals heeft, moet u weten met welke luchtvaartmaatschappij u vliegt. De chauffeurs weten normaal gesproken precies naar welke terminal u gebracht moet worden om in te checken voor uw vlucht.
Ons advies: Vragen kost niets en voorkomt stress in grote luchthavengebouwen.

Na uw reis wordt u op de geboekte dag van aankomst weer met de shuttle van de luchthaven afgehaald en terug naar uw geparkeerde auto gebracht. Hoe het parkeren in detail verloopt, staat in de boekingsbevestiging die u na het boeken via e-mail ontvangt.

Valet parking op de luchthaven

Op het eerste gezicht is het zogenaamde valet parking een comfortabel alternatief om uw auto op de luchthaven te parkeren. Maar hoe aantrekkelijk het ook klinkt om te arriveren en uw vlucht te nemen: aan het afgeven van uw autosleutels kleven ook enkele risico's. Het komt nogal eens voor dat een reiziger na de reis van een koude kermis thuiskomt, omdat hij dacht dat hij zijn voertuig bij de terminal door een medewerker van een betrouwbaar parkeerbedrijf had laten parkeren. In de media staan vaak verhalen over dubieuze bedrijven op de luchthaven die goedgelovige reizigers verleiden met zeer aantrekkelijke prijzen. Het Duitse Express deed hierover al verslag. Ook in andere kranten staan er steeds weer artikelen over de grote problemen met valet parking op de luchthaven.

Veel berichten omtrent valet parking, met name bij parkeren op Düsseldorf Airport, geven aan dat het beter is om uw auto zelf te parkeren en de sleutels bij u te houden. Aan een korte transfer in de shuttlebus of een korte wandeling voor de vlucht kleven aanzienlijk minder risico's. Achter de meeste valet parking-bedrijven zitten een ondoorzichtig aantal bedrijven, die bij klachten en aangiftes zelden grijpbaar zijn voor de autoriteiten. Naast ergernis en stress na de vakantie blijven gedupeerden van valet parking vaak met de schade zitten. Bij valet parking op Düsseldorf Airport zijn de afgelopen jaren zelfs auto's gestolen.

De auto's van de reizigers worden bij valet parking in Düsseldorf bijvoorbeeld vaak niet in de parkeergarages geparkeerd die op de websites staan. In plaats daarvan worden ze in woongebieden rond de luchthaven geparkeerd. Dat vereenvoudigt de logistiek voor de dubieuze aanbieders en verlaagt de kosten. De klant krijgt hier niets van mee. Terwijl de klant in het zonnige zuiden zit en denkt dat zijn auto in een veilige parkeergarage staat, staat zijn auto in werkelijkheid gewoon buiten en voor derden vrij toegankelijk aan de straat. Menige reiziger heeft na valet parking op de luchthaven ook nog een ongewenste vakantieherinnering thuisbezorgd gekregen: een bon voor fout parkeren!

Ons advies: Maak geen gebruik van valet parking. Door uw autosleutels aan een vreemde op de luchthaven af te geven, verliest u ook de controle. Het is al eens voorgekomen dat met voertuigen van klanten illegale races zijn gereden of dat deze zelfs als shuttlebussen werden gebruikt. Daarom adviseren ook talrijke verkeersorganisaties u om uw auto zelf te parkeren en de sleutels bij u te houden. Een paar euro meer in de portemonnee zijn de ergernis en stress na een ontspannen vakantie gewoon niet waard.

Parkeren op de luchthaven en lopen naar de terminal

Maak geen gebruik van valet parking! Maar moet de shuttlebus altijd het alternatief zijn? Nee. Er is nog een mogelijkheid om uw auto zonder risico op de luchthaven te parkeren. Verschillende aanbieders in de omgeving van de luchthaven zitten zo dicht bij de terminal, dat men zonder problemen kan lopen, zelfs met kinderen en bagage.

Deze variant van de luchthavenparkeerplaats lijkt op het eerste gezicht niet zo comfortabel als een shuttlebus, maar wie goed kijkt, ziet dat deze vorm van parkeren maximale flexibiliteit biedt. Wie onder tijdsdruk staat en niet veel tijd meer heeft voordat de vlucht vertrekt, kan het wachten op een shuttlebus en de transfer naar de terminal al snel zat worden. Met een parkeerplaats op loopafstand van de luchthaven bespaart u zich deze kwelling. Parkeren, koffers uitladen en u bent zo bij de terminal. Dat geldt ook voor de reis naar huis: Geen lange rij of wachttijden bij de halte. De korte afstanden zorgen op deze manier voor maximale flexibiliteit en autonomie.

Ons advies: Wie niet alleen tijd maar ook geld wil bepalen, moet vooral onze Tips bij het boeken van een vliegticket doorlezen.

Ervaren reizigers boeken vooraf een parkeerplaats, bijvoorbeeld bij Easy Airport Parking. Door een parkeerplaats bij de luchthaven te boeken, bespaart u bij bepaalde luchthavens wachttijden bij de shuttlebus en vermijdt u de lange rijen bij de betaalautomaten na de landing. Dankzij het boeken is er op de dag van vertrek gegarandeerd een parkeerplaats vrij en vooraf betaald. Zo eenvoudig kan het zijn!