Aanduiding van de wisselkoers op de luchthaven

Slim geld wisselen: Tips voor uw vakantieportemonnee

Zorg dat u tijdens uw reis niet afhankelijk bent van één betaalmiddel. In het buitenland is het verstandig te kiezen voor een evenwichtige combinatie van contant betalen en betalen met een kaart. Een tip voor de mensen die denken dat er vandaag de dag overal alles met een kaart betaald kan worden: Onderschat het belang van contant geld niet. Vooral op het strand, terrasjes en in kleine dorpjes is betalen met een kaart vaak geen optie. Als u daar denkt te kunnen pinnen of uw creditcard wilt trekken, kunt u achter het net vissen. Als u dus op vakantie gaat, sta dan ook even stil bij geld wisselen. Maar hoe, wanneer en waar kunt u het best geld wisselen?

Ons advies: Neem geld ter plaatse op

Meestal is geld opnemen in het land van bestemming het voordeligst. Bij de meeste banken en creditcardmaatschappijen is dat gratis. Lees even de voorwaarden van uw bank of creditcardmaatschappij na en bespaar u de omweg naar uw eigen bank.

Contant geld opnemen met een creditcard is een veilig alternatief en scheelt eventuele wisselkosten. Bovendien bent u een stuk flexibeler, want u hoeft geen rekening te houden met de openingstijden van geldwisselkantoren en banken. Met uw bankpas of creditcard kunt u bij vrijwel elke geldautomaat terecht voor contanten. In toeristische regio's en grote steden vindt u praktisch overal vrij toegankelijke, functionerende geldautomaten. U hoeft alleen maar uit te kijken naar de ATM-bordjes. VISA en Mastercard bieden de meeste mogelijkheden om in het buitenland contant geld op te nemen, want deze kaarten worden wereldwijd het meest geaccepteerd. In het buitenland kunt u in plaats van met een creditcard ook geld opnemen met een EC-kaart. De mogelijkheden verschillen echter sterk van land tot land. Hierover kan een telefoontje naar uw eigen bank snel opheldering bieden.

In de tabel ziet u banken die kosteloos vreemde valuta opnemen in het buitenland aanbieden:

DKB

Norisbank

Wüstenrot

Maandelijkse kosten

0 euro

0 euro

0 euro

Geld opnemen in het buitenland gratis

24 euro/jaar

Gratis betalen in het buitenland

x

x

Creditcard

VISA gratis

Mastercard gratis

VISA gratis

Bijzonderheden

x

100 euro starttegoed

x

Wisselkoers bij geld wisselen

Op internet vindt u allerlei websites over wisselkoersen voor valuta. Uit de koersontwikkelingen van de gewenste valuta ten opzichte van uw eigen valuta kunt u veel afleiden. Maak er gebruik van als u een cyclus herkent en uw reis vroegtijdig plant. Bij grote bedragen en lange reizen kan dat al snel veel schelen in uw reisbudget.

Waar u echter het best geld kunt wisselen, is van diverse factoren afhankelijk. Meestal is geld wisselen in het land van bestemming het voordeligst. In de praktijk gelden daar de beste wisselkoersen. Houd dat in uw achterhoofd als u overweegt al voor vertrek bij uw eigen bank geld te wisselen. Hier krijgt u in letterlijke zin meestal minder voor uw geld. Nuttige tips met algemene informatie over waar u op moet letten bij wisselen op de plaats van bestemming vindt u op de landenpagina's van VVV-organisaties. Het gevaar van oplichting loert overal, maar als u zorgt dat u vooraf goed geïnformeerd bent, is de kans dat u daar het slachtoffer van wordt een stuk kleiner.

Spaarvarken met zonnebril op het strand

Wilt u geld wisselen, doe dat dan alleen bij officiële wisselkantoren. In veel landen is geld wisselen op straat verboden en de kans op oplichting zeer groot. U kunt ook geld wisselen op luchthavens, in hotels en bij banken. Dat is meestal veilig en gebeurt doorgaans tegen de actuele wisselkoers. Houd er echter wel rekening mee dat er kosten aan verbonden zijn.

In een aantal landen wordt ook gebruikgemaakt van inofficiële andere valuta. In Mexico is de Amerikaanse dollar bijvoorbeeld een gangbaar betaalmiddel. In landen met veel Europese toeristen is de euro een welkom alternatief. In economisch zwakkere landen heeft de lokale bevolking vaak meer vertrouwen in sterke valuta.

Let op: douane! Regels voor de in- en uitvoer van contant geld

We raden u aan zich voor vertrek goed te informeren over de regels in het land van bestemming voor de in- en uitvoer van contant geld. Dat geldt voor zowel vreemde als de lokale valuta. In sommige land geldt bijvoorbeeld een verbod op de invoer van de lokale valuta. U kunt die dan ook niet wisselen in uw eigen land. Houd ook rekening met de specifieke deviezenlimieten die wereldwijd in Amerikaanse dollar worden vermeld.

Waar u verder rekening mee moet houden op het gebied van bagage kunt u lezen in onder Feiten omtrent handbagage. We wensen u een goede vlucht!