Inpakken van de eigen EHBO-doos

Reisapotheek: Wat moet er mee?

Overzicht houden bij de reisapotheek is niet zo eenvoudig als het lijkt. Bij inpakken gaat het niet alleen om de juiste kleding en belangrijke documenten, het gaat ook om uw gezondheid. De juiste inhoud van uw reisapotheek is afhankelijk van uw bestemming. Bij het inpakken van uw reisapotheek moet u er daarom altijd rekening mee houden of u naar een stad in Europa gaat of alleen uw rugzak pakt en een exotisch avontuur in Azië zoekt. Zorg nu eenvoudig voor overzicht!

Reisapotheek voor reizen in Europa

Binnen Europa zijn de medische normen bijna identiek. Hier moet u er alleen op letten dat de standaards in de zuidelijke en oostelijke regio's van Europa iets lager zijn dan de landen in Centraal-Europa. Indien de lokale normen van uw bestemming op de Nederlandse normen lijken, hoeft uw reisapotheek echt alleen voor noodgevallen worden ingepakt. Het voordeel van Europese bestemmingen is dat u de meeste medicijnen gewoon ter plekke in de apotheek kunt kopen. Voor u is daarom een solide basis voldoende:

 • Neusdruppels

 • Pijnstillers

 • Blaarpleisters

 • Zonnebrandcrème

 • Medicijnen die op recept verkrijgbaar zijn

Uw neusdruppels kunt u het beste meenemen in uw handbagage. Als u snel drukcompensatieproblemen tijdens het vliegen krijgt, zorgen een paar druppels meestal voor snelle verlichting.

Reizen horen eigenlijk ontspannend te zijn. Ons lichaam merkt de reisstress vaak helemaal niet op. Maar hoofd- en rugpijn zijn de meest voorkomende pijntjes op reis. Daarom moet u in ieder geval pijnstillers bij u hebben.

Niet alleen bij stadswandelingen komen blaarpleisters goed van pas. Ook de perfecte schoen beschermt vaak niet tegen het ontstaan van blaren. Dit kan uiterst pijnlijk zijn. Om ervoor te zorgen dat u in geval van een blaar aan uw voet verder van uw reis kunt genieten, zijn deze kleine, handige hulpmiddelen onmisbaar bij elke reis.

Maak nooit de fout om de kracht van de zon te onderschatten. Ongeacht of u over het strand wandelt of tijdens een skivakantie in de bergen. Zonnebrandcrème moet in elke reisapotheek aanwezig zijn.

Medicijnen die op recept verkrijgbaar zijn, die u nodig heeft en niet zomaar in de apotheek kunt kopen, moet u vooraf en in voldoende hoeveelheid inpakken. Wees u ervan bewust dat ingecheckte koffers soms kwijtraken. Daarom is ook hier de handbagage de beste plek. Nog een voordeel: In noodgevallen heeft u ze direct binnen handbereik. Voor de zekerheid moet u voor dit soort medicijnen altijd een doktersverklaring meenemen. Zo voorkomt u problemen bij het in- en uitreizen.

Reisapotheek voor verre reizen

Wie Europa verlaat, heeft natuurlijk een iets grotere reisapotheek nodig. U kunt zomaar met een slipper aan een rand blijven hangen, met een vinger klem komt zitten of in uw vinger snijden. Daarom hoort in elke reisapotheek voor verre reizen een desinfecterende spray en wondzalf. Vooral onmisbaar in warme, tropische regio's, want hier ontstaan snel ontstekingen. Een zinvolle aanvulling daarop zijn watervaste pleisters.

Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Vergeet niet om zonnebrandcrème mee te nemen. Vooral in zonnige landen moet u zich meerdere keren per dag insmeren en in elk geval na het baden.

Het infectiegevaar door insecten is in verre, warme en vochtige regio's zeer groot. Daarom is een insectenspray een essentieel onderdeel van een goed uitgeruste reisapotheek. Het kan echter zijn dat u gebruik moet maken van een plaatselijke spray. Deze zijn vaak sterker en anders afgestemd op de lokale vegetatie. Desondanks kan het helpen om vanaf het begin een insectenspray bij u te hebben, als bijvoorbeeld bij aankomst de winkels 's avonds al gesloten zijn. In dat geval is iets beter dan niets.

Spuit muggenspray op de arm buiten

Als een mug toch sneller is dan u, gebruikt u zalf voor insectensteken. Insectensprays helpen weliswaar, maar honderd procent bescherming bestaat niet. Daarom pakt u deze zalf gewoon als voorzorg in, want wie wil er op vakantie nou slapeloze nachten vanwege een jeukende huid?

Indien u zich niet goed voelt en een verhoogde lichaamstemperatuur waarneemt, komt een koortsthermometer van pas. Deze zijn niet alleen praktisch, maar ook klein en gemakkelijk te hanteren. Deze moeten in elke reisapotheek zitten. Bij koortsaanvallen of sterk verhoogde temperatuur moet u niet te lang aarzelen en direct een arts opzoeken.

Wij houden van exotisch eten van het afhaalrestaurant om de hoek. Maar let op: Indien u naar een land reist waarvan u de plaatselijke keuken niet kent, moet u iets tegen diarree inpakken. Vaak zijn kruiden en scherpte van de lokale keuken veel intensiever dan in gematigde Europese landen. Medicijnen tegen diarree helpen u om een onaangename vakantiedag door te komen.

Wat u verder nog kunt gebruiken

Een aftersuncrème of een zalf tegen verbranding is een goed idee. Vooral mensen met een licht huidtype moeten deze niet vergeten in de reisapotheek.

Op excursies en tijdens het sporten beweegt men meer en wordt het lichaam meer belast. Af en toe ontstaat er dan gewrichts- en rugpijn. Vooral als u hier vaker last van heeft, moet u ook een pijnstillende gel inpakken.

Vakanties aan zee zijn erg populair. Wie bovendien graag snorkelt of misschien ook wil leren surfen, moet zeker oordruppels meenemen. Als deze alcohol bevatten, helpen ze om het water uit uw gehoorgang te krijgen.

Tabletten tegen misselijkheid is ook altijd een goed idee. Die kunnen van pas komen tijdens een boottocht of avondeten dat men niet verdraagt. U zult blij zijn als u in zo'n noodgeval iets tegen misselijkheid in uw reisapotheek hebt.

Controlelijst reisapotheek

 • Neusdruppels

 • Pijnstillers

 • Blaarpleisters

 • Zonnebrandcrème

 • Medicijnen die op recept verkrijgbaar zijn

 • Desinfecterende spray

 • Wondzalf

 • Watervaste pleisters

 • Insectenspray

 • Zalf voor insectensteken

 • Koortsthermometer

 • Medicijnen tegen diarree

 • Zonnebrand

 • Pijnstillende gel

 • Oordruppels met alcohol

 • Tabletten tegen misselijkheid

Ons advies: Steriel verpakte reisapotheken zijn in elke apotheek verkrijgbaar.