Veiligheidscontrole op de luchthaven

Beveiligingscontrole op de luchthaven

Nadat u uw bagage heeft afgegeven bij de incheckbalie, hoeft u alleen nog maar door de beveiligingscontrole. Daar worden uw persoon, handbagage en andere meegebrachte voorwerpen gecontroleerd. De laatste horde op weg naar het vliegtuig. De voor elke passagier verplichte controle is een voorwaarde om het beveiligde gebied van de luchthaven te mogen betreden. In principe is deze controle vrijwillig. In theorie dwingt niemand u namelijk om uzelf te laten controleren. Het gevolg van weigering is echter dat u het beveiligde gedeelte niet kunt betreden en zo niet bij uw vliegtuig kunt komen.

De conclusie is dat de vaak tijdrovende beveiligingscontrole voor u als passagier niet te vermijden is. Maar maakt u zich geen zorgen; als u ons advies opvolgt, is de controle op de luchthaven kinderspel. Blijf ontspannen en bedenk daarbij altijd: u draagt bij aan uw eigen veiligheid en die van andere passagiers.

De passagierscontrole

Als u de nstapkaart voor uw vlucht in uw handen heeft en op weg bent naar de beveiligingscontrole, gaat uw vakantie bijna beginnen. Neem de volgende aanwijzingen in acht om snel door de beveiligingscontrole op de luchthaven te komen en om voor uw vlucht nog ontspannen te kijken bij het belastingvrije aanbod:

Trek uiterlijk bij de beveiligingssluis proactief al kledingstukken uit en leg voorwerpen neer. Wacht niet op verzoek van het beveiligingspersoneel. Dat maakt het eenvoudiger voor het beveiligingspersoneel en het bespaart u tijd. Deze kledingstukken zijn:

 • Jassen

 • Mantels

 • Vesten

 • Sjaals

 • Colberts

 • Hoofdbedekkingen

 • Inhoud van hemd- en broekzakken

Riemen en schoenen hoeft u normaal gesproken niet uit te trekken. Toch wordt met name op bijzonder gevoelige luchthavens, vooral in het buitenland, daar onder bepaalde omstandigheden om verzocht. Vooral uw schoenen worden dan afzonderlijk gecontroleerd. Dit gebeurt voornamelijk bij schoenen met hoge hakken en dikke zolen, omdat hierin verboden objecten verstopt kunnen worden. Ga geen discussie aan, maar geef gewoon gehoor aan het verzoek van het beveiligingspersoneel. Anders kost het u en alle betrokkenen alleen maar meer tijd en zenuwen.

Stop uw identiteitsdocumenten en instapkaart in uw handbagage. Houd deze belangrijke reisdocumenten liever niet in de hand. Tijdens het hectische gedrang bij smalle beveiligingscontroles worden paspoorten en instapkaarten in het heetst van de strijd vaak vergeten.

Nadat u uw overkleding, handbagage, elektronische apparaten en vloeistoffen in de veiligheidsbakken bij het controlepunt hebt gelegd, doorloopt u de eigenlijke beveiligingscontrole. Ga in elk geval pas na verzoek van het beveiligingspersoneel door de metaaldetector resp. lichaamsscanner. Anders moet u de procedure zeer waarschijnlijk nog een keer doorlopen. Dat is niet alleen zonde van uw tijd, maar ook die van andere reizigers.

Veiligheidscontrole met lichaamsscanner op de luchthaven

Als u alle adviezen hebt opgevolgd, kunt u in de meeste gevallen gewoon doorlopen na de controle. Mocht onverwachts het alarm afgaan of de beveiligingsmedewerker kritieke informatie op het beeldscherm op de scanner ziet, wordt u nog een keer met de hand gecontroleerd. Ook hier geldt: Blijf vriendelijk en ga niet in discussie. Doe gewoon wat u gevraagd wordt, als u uw armen omhoog lucht moet doen, de gesp van uw riem moet openen of uw schoenen moet uittrekken. Tijdens de controle heeft het beveiligingspersoneel de bevoegdheid om uw hele lichaam af te tasten.

Onder bepaalde omstandigheden wordt uw handbagage na de röntgencontrole nog aan een veegtest onderworpen. Dat is niet ongebruikelijk, maar routine op de luchthaven. Een beveiligingsmedewerker zal dan met een testrip een afstrijksel nemen van uw voorwerpen of uw kleding. Hiermee kan contact met springstof worden aangetoond, waardoor verdachte personen ontmaskerd worden.

Mocht het beveiligingspersoneel bij de controles tot nu toe en vanwege opvallend nerveus gedrag de indruk hebben gekregen dat u iets te verbergen hebt, wordt u in uitzonderingsgevallen verzocht om u gedetailleerd te laten controleren in een afgesloten cabine. Hier moet u afhankelijk van het vermoeden onder omstandigheden verdere kledingstukken uittrekken zodat verstopte voorwerpen uitgesloten kunnen worden.

Aanwijzingen bij de lichaamsscanner

De passagierscontrole door middel van een lichaamsscanner is vrijwillig. Als u dit om persoonlijke redenen niet wilt, wordt als alternatief een handmatige controle door het beveiligingspersoneel uitgevoerd. Daarvoor wendt u zich ter plekke bijv. aan het beveiligingspersoneel of de politie. Na verzoek door het personeel bij de lichaamsscanner betreedt u deze en neemt u de vereiste staande positie en lichaamshouding aan, die nodig is voor het scannen. Het scannen duurt ca. 3 seconden. Beweeg u niet tijdens het korte scannen en houdt de positie aan. Andes moet het proces worden herhaald.

Mocht het scanresultaat een kritiek punt detecteren, is nacontrole vereist. Daarover zal het beveiligingspersoneel u informeren. De op Duitse luchthavens gebruikte scannersoftware laat uitsluitend stokfiguren zien en geen naakt- of lichaamsbeelden. Er worden alleen voor de beveiligingscontrole conform EU-verordening gecertificeerde lichaamsscanners gebruikt. Hier zijn alleen scannertypes toegelaten die met niet-ioniserende straling werken en daarmee geen gezondheidsrisico vormen.

Een verboden voorwerp in de handbagage: Wat nu?

Bereid uw handbagage zo voor dat vloeistoffen en elektronische apparaten eenvoudig gepakt kunnen worden, want deze worden in de regel afzonderlijk gecontroleerd. U vindt meer details en tips over handbagage om de beveiligingscontrole verder te vereenvoudigen in ons tijdschriftartikel Feiten omtrent handbagage.

Het komt bij de beveiligingscontrole op de luchthaven dagelijks voor dat ook bij normale personen verboden voorwerpen worden gevonden. Dat wil niet zeggen dat u niet aan boord van het vliegtuig mag. Mocht het niet om wapens, drugs e.d. gaan kunt u deze voorwerpen:

 • voor de beveiligingscontrole aan een bekende afgeven, die u bijvoorbeeld naar de luchthaven heeft gereden.

 • deponeren op een niet-beveiligingskritieke plek, zoals in uw auto die u op de luchthaven parkeert.

 • nog achteraf bij de luchtvaartmaatschappij als aanvullende bagage inchecken. Dit is alleen mogelijk als het voorwerp toegestaan is. De regels voor verboden voorwerpen en gevaarlijke goederen zijn niet hetzefde voor alle luchtvaartmaatschappijen.

 • weggooien. Ter plekke staan daar bakken voor klaar. U moet het voorwerp echter zelf weggooien, want het beveiligingspersoneel is niet bevoegd om uw eigendom (ook als het maar om een waterflesje gaat) aan te nemen en voor u weg te gooien.

Let op dat u het beveiligingsgedeelte (vertrekgedeelte) bij niet volledig afgeronde beveiligingscontrole niet mag betreden. Het beveiligingspersoneel zal u in dit geval uit het controlegedeelte terug naar het openbare gedeelte van de luchthaven sturen resp. begeleiden.

Professioneel advies om tijd te besparen op de luchthaven

Welke rij gaat het snelste? Probeer de situatie in te schatten, voor menigeen hetzelfde als in de supermarkt. Kies bij de beveiligingscontrole een rij waarin voornamelijk zakelijke reizigers staan. Deze kunnen op de luchthaven gemakkelijk worden onderscheiden van vakantiereizigers. Deze reizigers hebben veel ervaring en weten precies waarop ze moeten letten. Daarom loopt de afhandeling vaak effectiever en sneller dan bij een rij met gezinnen en kinderen. Dat is ten minste de theorie, soms is het ook een kwestie van geluk.

Vriendelijke en meewerkende passagiers komen in de regel sneller door de controle. Dat ligt in de natuur van de mens. Houd dus bij het inchecken alle benodigde documenten bij de hand en begin met een glimlach. Het beste aan dit advies is: vriendelijk zijn kost niets en is zowieso eenvoudiger omdat u op vakantie gaat.

Wij wensen u een snelle afhandeling op weg naar uw welverdiende vakantie en een ontspannen tijd!