Feiten omtrent handbagage: Wat u moet weten
Voordat u als passagier eindelijk aan boord van uw vlucht mag, moet u door de beveiligingscontrole. Dit is vaak een impopulaire flessenhals. Vooral in het hoogseizoen, zoals de zomervakantie, heeft u veel geduld nodig. Wij adviseren dat u vroeg op de luchthaven bent, zodat u voldoende tijd heeft. U hoeft ook niet nerveus te worden als het bij de beveiligingscontrole langer duurt. Vertragingen die door andere reizigers worden veroorzaakt, kunt u weliswaar niet beïnvloeden, maar met enkele eenvoudige tips met betrekking tot uw handbagage kunt u uw stressniveau bij de beveiligingscontrole aanzienlijk verlagen.
Hoe pak ik mijn handbagage optimaal in?
Luchthavens beschikken over ultramoderne techniek, die handbagage doorlicht en ook de kleinste voorwerpen op het lichaam of in de tassen moeiteloos herkent. Het kan echter gebeuren, dat het personeel bij de beveiligingscontrole u verzoekt om afzonderlijke bagagestukken voor een grondige nacontrole te openen. De handbagage wordt dan handmatig door personeel doorzocht. In de regel worden kritieke objecten echter probleemloos op de beeldschermen door het personeel herkend.
Om tijd te besparen bij de beveiligingscontrole, is een slim inpaksysteem van uw handbagage absoluut noodzakelijk. Laptops, smartphone en andere elektronische apparaten houdt u in de tas binnen handbereik, want deze moet u er sowieso uithalen en in de veiligheidsbakken voor de röntgenscan op de band plaatsen. Dat geldt ook voor vloeistoffen. Deze worden eveneens afzonderlijk gecontroleerd. Het beste is om deze voorwerpen zoveel mogelijk bovenin uw handbagage te plaatsen. Op deze manier voorkomt u langdurig woelen door uw tas. Als u bovendien cadeaus in uw handbagage meeneemt, kunt ze het beste pas na de landing inpakken. Het beveiligingspersoneel op de luchthaven zal deze af en toe laten openen, zodat er een blik in kan worden geworpen.
Let op dat uw handbagage de standaard afmetingen van 55 x 40 x 20 cm niet overschrijdt. Grotere voorwerpen mag u niet mee in de vliegtuigcabine nemen. Deze moet u bij de incheckbalie afgeven, waaraan aanvullende kosten verbonden zijn. Deze kosten die door de luchtvaartmaatschappij worden gerekend, kunnen een domper op de vakantiestemming zijn.
Wat mag wel en niet mee? Verboden voorwerpen in de handbagage!
Conform de EU-verordening zijn aan boord van een passagiersvliegtuig alle voorwerpen verboden die als "gevaarlijk" worden geclassificeerd. Dit is in principe geen probleem, want de richtlijnen voor bagage die voor de vlucht wordt afgegeven, zijn iets minder strikt. Zo kunt u bijvoorbeeld voorwerpen in de ingecheckte bagage vervoeren, die u in de handbagage bij de beveiligingscontrole had moeten afgeven. De EU-verordening kan echter niet alle voorwerpen definiëren die als gevaarlijk worden beschouwd. Daarom moet bij enkele voorwerpen worden beoordeeld of deze in de handbagage meegenomen kunnen worden. Dat wordt in afzonderlijke gevallen door het beveiligingspersoneel bij de controle in de terminal gedaan.
Let er bij het inpakken van uw handbagage op dat normaal gesproken alle voorwerpen, die als wapen tegen derden aan boord van een vliegtuig gebruikt kunnen worden en deze kunnen verwonden, verboden zijn. Daartoe behoren gereedschappen, sportapparaten en messen met een blad van meer dan 6 cm. Daarnaast kunnen nagelschaartjes, nagelvijlen en wegwerpscheermesjes met een beetje geluk door de controle komen. Dat is echter niet gegarandeerd en daarom kunnen deze voorwerpen beter in de ruimbagage worden gestopt.
Elektrische apparaten, vloeistoffen, medicijnen en douaneartikelen
Elektrische apparaten, zoals laptops, smartphones, tablets, etc. zijn niet kritiek en mogen mee in het vliegtuig. Dat geldt natuurlijk ook voor bijbehorende laadkabels, hoofdtelefoons, camera's en meer. De voorschriften voor vloeistoffen zijn daarentegen aanzienlijk strikter, omdat hiervan een potentieel groter gevaar uitgaat. Het maximale volume voor vloeistoffen in de handbagage is 100 ml. Als u vloeistoffen in uw handbagage wilt meenemen, moet u deze in een transparante en afsluitbare plastic zak opbergen. Leg deze met de elektronische apparaten in de veiligheidsbakken bij de beveiligingscontrole. Wacht niet op verzoek van het personeel ter plekke. Ook dat bespaart opnieuw waardevolle seconden op weg naar het vliegtuig.
Als u aangewezen bent op medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn, neem deze dan in ieder geval mee in uw handbagage. In het onwaarschijnlijke maar niet volledig uit te sluiten geval dat uw koffer kwijtraakt, heeft u in ieder geval nog uw medicijnen. Indien u deze in uw handbagage meeneemt, moet u uit voorzorg een verklaring van uw huisarts bij u hebben. Anders kunnen er bij de controle of ook bij latere binnenkomst in een ander land problemen ontstaan. Dit voorschrift is niet van toepassing op medicijnen die niet op recept zijn, zoals bijvoorbeeld tabletten tegen hoofdpijn. Welke medicijnen u uit voorzorg bij de hand moet hebben, staat in ons artikel over de reisapotheek.
Aanwijzing: Alles wat belangrijk is voor de douane, zoals parfum, sterke drank en sigaretten zijn natuurlijk onderhevig aan de algemene douanebepalingen. Vraag bij twijfel na hoeveel artikelen u belastingvrij mag in- en uitvoeren.
Vlucht- en veiligheidsbepalingen van luchtvaartmaatschappijen
De regels voor handbagage zijn per land verschillend, maar ook de luchtvaartmaatschappijen zelf hebben verschillende bepalingen. Luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten, zoals Qatar Airways of Oman Air, zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor medicijnen op recept en douaneartikelen. De veiligheidsbepalingen van Europese luchtvaartmaatschappijen zijn weliswaar strikt, maar eenvoudiger dan in het Midden-Oosten. Voor Russische en Aziatische luchtvaartmaatschappijen kunnen afwijkende veiligheids- en vluchtbepalingen gelden.
Over het algemeen is het zinvol om u voor aanvang van de reis vertrouwd te maken met de vlucht- en veiligheidsbepalingen van de betreffende luchtvaartmaatschappij en het land van bestemming. U vindt meer informatie op de homepage van de luchtvaartmaatschappijen en het ministerie van Buitenlandse Zaken.