Druk op de koffer met je lichaamsgewicht

Koffers inpakken: 10 tips om ruimte te besparen

De voorpret is bij veel mensen al direct verdwenen als ze denken aan het onvermijdelijke: koffers inpakken. Dit deel van de voorbereiding kan tamelijk zenuwslopend zijn. Eén ding staat vast: op de juiste manier koffers inpakken is te leren!

Ruimtebesparend koffers inpakken begint al voor het uitleggen van uw kleding. Maak een lijst met zaken die u in uw reisapotheek nodig heeft, welke kleding u moet meenemen en welke uitrusting voor uw reis ontbreekt. Zo weet u aan de ene kant zeker dat u niets vergeet en krijgt aan de andere kant een goed gevoel als u zaken van uw lijst kunt afstrepen. Met onze tips pakt u uw koffer ruimtebesparend en efficiënt in. Op de plaats van bestemming hebt u dan bovendien nog minder stress bij het uitpakken. Probeer het zelf, u zult verbaasd zijn!

10 tips om ruimte te besparen in de koffer

1. Rol kledingstukken op in plaats van ze op te vouwen

Deze techniek bespaart ruimte en uw kleding kreukt niet zo snel. Strijken is thuis al niet leuk, dus op vakantie wilt dat al helemaal niet doen.

2. Gebruik kleine gaten

Bij het inpakken ontstaan onvermijdelijk kleine gaten. Gebruik deze gaten en stop hier en in andere kleine ruimten (zoals schoenen) kleine voorwerpen zoals sokken. Daarmee gebruikt u de ruimte zo goed mogelijk. Naast sokken kunnen hierin ook zonnebrillen of laadkabels worden geplaatst.

3. Ga gestructureerd te werk

Leg de kleding resp. outfits die u waarschijnlijk als eerste zult gebruiken bovenin. Dit geldt bijv. voor uw pyjama of badkleding. U gaat na aankomst direct naar bed of geniet na een vroege vlucht 's ochtends van de eerste vakantiedag aan het strand.

Kleren opgerold in koffer

4. Plan uw outfits

Leg uw outfits vooraf thuis al zo bij elkaar, zoals u deze op vakantie wilt dragen. Deze legt u vervolgens geordend en natuurlijk opgerold in de koffer. U gelooft het niet, maar dat bespaart zelfs tijd op vakantie.

5. Vul flesjes met shampoo e.d.

Voor een paar dagen vakantie heeft u geen hele fles shampoo, haarspoeling of crèmes nodig. Stop de hoeveelheid voor de reis in kleine flesjes en potjes. Er zijn inmiddels ook al plasticvrije aluminium- en glasvarianten.

6. Schoenen voor elke situatie

Schoenen nemen in de bagage niet alleen bijzonder veel ruimte in beslag, ze zorgen ook voor meer gewicht op de weegschaal op de luchthaven. Dit is het credo: Less is more. Kies voor uw vlucht naar de zon een of maximaal twee paar schoenen uit, die u bij meerdere outfits en gelegenheden kunt combineren en dragen. Slippers kunnen bijvoorbeeld eenvoudig en ruimtebesparend worden opgeborgen. Daarvan kunt u er gerust een paar meer van meenemen. Houd er echter rekening mee dat u eventueel ook nieuwe kleding op vakantie wilt kopen.

7. Alles wat u aanheeft, wordt niet gewogen

Indien u uw warme oversized pullover of ruime jas niet kunt missen, is dit altijd nog een goede mogelijkheid. Omdat het in het vliegtuig vaak sowieso koel is, kan een warme pullover van pas komen. Of zware jeans of een ruim jack. Zo slaat u twee vliegen in één klap, want alles wat u op de dag van uw vlucht aantrekt, wordt niet gewogen en hoeft niet in uw koffer te passen.

8. Slimme kledingkeuze

Een echte musthave voor elke vakantiegarderobe zijn grote doeken resp. dunne sjaals. Ze nemen extreem weinig ruimte in beslag en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt en gecombineerd. Deze modieuze alleskunners kunnen beschermend om de hals tegen wind of te hard staande airco's worden gedragen, op het hoofd als regenbescherming worden gebruikt of bij bezoek aan een heilige plek uit respect over de schouders worden gedrapeerd. Aan het strand of bij een spontane stop in de natuur kan een grotere doek bovendien als lig- of zitmogelijkheid worden gebruikt. En wie een beetje oefent, kan een doek zelfs als rok of top gebruiken.

9. Weerbericht voor uw bestemming

Wie het weerbericht voor de bestemming voor het inpakken controleert, kan soms overtollige bagage besparen. De weerberichten van tegenwoordig zijn in de regel voor de komende 7 dagen redelijk nauwkeurig, of in ieder geval kan een tendens eenvoudig worden herkend. Daarmee kan het weerbericht voor vertrek helpen om een nauwkeurigere kledingkeuze te maken en zo een paar kilo's te besparen.

10. Geschikte bagage

Voor verschillende reizen heeft u verschillende bagage nodig. Daarom adviseren wij u om in alle rust na te denken over welke koffer of tas het beste bij uw reis past. Als u maar kort op reis gaat, neemt u een kleinere tas. Als u niet op één plek blijft maar rondreist, is een grote rugzak het meest geschikt. Deze zijn licht en comfortabeler te dragen dan een grote koffer. Bij pakketreizen is meestal ook voor een transfer gezorgd en is een relatief groot bagagestuk inbegrepen in de prijs. In dat geval kunt u gerust kiezen voor uw grote koffer.