Singapore Luchthaven

De grootste luchthaven ter wereld: Luchthavens in passagiersvergelijking

Enorme terminals, taxfreeshops, talrijke restaurants en winkels: veel van 's werelds grootste luchthavens lijken nu op kleine steden waar reizigers alles kunnen vinden wat ze nodig hebben. Neem een snelle hap voor uw zakenreis of doe een last minute shopping voor uw vertrek. Maar wat is de grootste luchthaven ter wereld? Alleen al in Duitsland ravotten ongeveer 336.000 vliegtuigpassagiers per dag rond de verschillende luchthavens. Om de enorme aantallen passagiers wereldwijd te kunnen verwerken, zijn er verschillende mega-luchthavens over de hele wereld. Hoe "groot" zo'n luchthaven is, wordt meestal gemeten aan de hand van het aantal passagiers. We hebben spannende feiten over de grootste luchthavens ter wereld voor u verzameld.

De 10 grootste luchthavens ter wereld: van ATL tot DFW

Om een eerste indruk te krijgen van de grootste luchthavens ter wereld en een gevoel te krijgen voor hun afmetingen, willen we beginnen met enkele harde feiten. Meer dan 4 miljard passagiers passeren jaarlijks meer dan 1.650 internationale luchthavens in 177 landen. De tien grootste luchthavens ter wereld zijn daarentegen verdeeld over slechts zes verschillende landen. Alleen al op deze tien locaties werden in 2019 ongeveer 863,5 miljoen passagiers in de lucht vervoerd. Maar waar zijn deze superieure overstappunten voor passagiers?

De volgende lijst toont de grootste luchthavens ter wereld naar passagiersvolume in 2019:

  1. ATL — Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, USA — 110,53 miljoen passagiers

  2. PEK — Beijing Shoudu Guoji Jichang, China — 100,01 miljoen passagiers

  3. LAX — Los Angeles International Airport, USA — 88,07 miljoen passagiers

  4. DXB — Dubai International Airport, Vereinigte Arabische Emirate — 86,4 miljoen passagiers

  5. HND — Tokio-Haneda, Japan — 85,51 miljoen passagiers

  6. ORD — Chicago O‘Hare International Airport, USA — 84,65 miljoen passagiers

  7. LHR — London Heathrow, Großbritannien — 80,89 miljoen passagiers

  8. PVG — Shanghai Pudong International, China — 76,15 miljoen passagiers

  9. CDG — Paris Charles de Gaulle, Frankreich — 76,15 miljoen passagiers

  10. DFW — Dallas/Fort Worth, USA — 75,07 miljoen passagiers

De internationale vergelijking van de grootste luchthavens ter wereld is meestal gebaseerd op het aantal passagiers. Het is echter interessant om op te merken dat dit niet automatisch betekent dat er sprake is van gebiedsoverheersing - integendeel. In vergelijking met zijn concurrenten staat Atlanta niet eens in de top 10. De onbetwiste leider is de King Fahd International in Saoedi-Arabië. Met een oppervlakte van meer dan 77.000 hectare is het meer dan vijf keer zo groot als de op één na grootste internationale luchthaven van Denver in de VS. Het is twee keer zo groot als de derde grootste luchthaven ter wereld, Dallas/Fort Worth. De volgende luchthavens van Orlando, Washington en Houston liggen dan allemaal vrij dicht bij elkaar. Dit betekent dat de VS vijf plaatsen heeft in de top 10 van 's werelds grootste luchthavens qua oppervlakte.

Winkels op de luchthaven van Dubai

tijdreizen: Overzicht & toekomstvisies van 's werelds grootste luchthavens

100 jaar geleden, in 1920, werd de eerste internationale luchthaven geopend: Croydon Airport in Groot-Brittannië. Hoewel het niet de grootste luchthaven ter wereld is, is het een van de oudste internationale luchthavens. Sindsdien is het aantal passagiers gestaag toegenomen. Een voorbeeld: Rond de millenniumwisseling stapten op de luchthaven van Atlanta nog steeds 80 miljoen passagiers per jaar in een vliegtuig. Vandaag de dag zijn er bijna 30 miljoen meer. Hieruit blijkt de enorme toename van het aantal passagiers in de afgelopen twee decennia.

De passagiersaantallen op de luchthavens nemen jaar na jaar toe en er worden steeds meer megaluchthavens gebouwd. Pas in 2020 zal alles anders zijn, zodat als gevolg van de COVID-19-pandemie een enorme daling van het aantal passagiers te zien is op de grootste luchthavens ter wereld. Soms zijn er verliezen in de luchtvaartsector van meer dan 90% ten opzichte van 2019, dus het blijft spannend om te zien hoe de rangschikking van 's werelds grootste luchthavens zich in het komende jaar zal ontwikkelen. Afhankelijk van de in- en uitstapregelingen van de afzonderlijke landen tijdens de pandemie kunnen de passagiersaantallen van de internationale luchthavens drastisch veranderen en zo, in ieder geval voor het jaar 2021, een aanzienlijke verstoring in de rangschikking teweegbrengen.

Waar bevinden zich de grootste luchthavens in Europa?

Slechts twee Europese luchthavens komen op de ranglijst van de grootste luchthavens ter wereld. Maar ook andere grote luchthavens in Europa verwelkomen jaarlijks tientallen miljoenen passagiers in hun terminals. De twee grootste luchthavens in Europa zijn, zoals hierboven vermeld, Londen Heathrow (LHR) in het Verenigd Koninkrijk en Parijs Charles de Gaulle (CDG) in Frankrijk.

De passagiersaantallen op de grootste luchthavens van Europa bedragen ongeveer 70 tot 80 miljoen mensen per jaar. Met 71 miljoen passagiers staat de Amsterdamse luchthaven Schiphol op de derde plaats en staat daarmee op het podium van de Europese ranglijst van luchthavens. De rangen 4 tot 10 zijn verdeeld over luchthavens in verschillende landen, waaronder Duitsland, Turkije, Spanje, Rusland en Groot-Brittannië.

Luchthaven FrankfurtDe grootste luchthavens van Duitsland: grote luchthavens en gigantische bouwplaatsen

Twee Duitse luchthavens behoren ook tot de grootste in Europa. In Frankfurt am Main (FRA) stappen jaarlijks meer dan 70 miljoen mensen aan boord van vliegtuigen. Daarmee is Frankfurt Airport niet alleen de grootste luchthaven van Duitsland, maar ook de vierde op de ranglijst van de grootste luchthavens van Europa. In een vergelijking met de grootste luchthavens ter wereld neemt FRA een solide 15e plaats in.

Met 47 miljoen passagiers is de MUC-luchthaven van München iets kleiner, maar het is na Frankfurt nog steeds de grootste luchthaven van Duitsland. Op de volgende plaatsen zijn de passagiersaantallen al aanzienlijk lager. Düsseldorf Airport (DUS) met ongeveer 24 miljoen, Berlijn Tegel (TXL) met 22 miljoen en Hamburg (HAM) met 17 miljoen passagiers bezetten de 3e tot 5e plaats.

Eigenlijk zou er in Duitsland al een andere "mega-luchthaven" moeten worden geopend: BER Airport Berlin Brandenburg. De oorspronkelijke opening was al gepland voor november 2011. Maar door planningsfouten en technische tekortkomingen werd de opening enkele malen uitgesteld. Op 31 oktober 2020, bijna negen jaar later, werd BER officieel geopend. Niet noodzakelijkerwijs een happy end, want de oorspronkelijk geraamde bouwkosten van de BER van 2 miljard euro zijn tegen die tijd verdrievoudigd.

Hoewel BER niet de grootste luchthaven van Duitsland zal worden, heeft het onbedoeld internationale erkenning gekregen als een uitstekend voorbeeld van planningsfouten in de bouwsector. Met een oorspronkelijk geplande 46 miljoen passagiers zal BER na de opening van de luchthaven niet bovenaan de lijst van de grootste luchthavens ter wereld staan, maar het zal zeker de tweede plaats innemen op de luchthaven van München (MUC) als de grootste luchthaven van Duitsland. Het valt echter nog te bezien waar Berlin Brandenburg Airport de komende jaren op de ranglijst van 's werelds grootste luchthavens komt te staan.

Tip:: Als u van plan bent een reis te maken vanaf een Duitse luchthaven, kunt u het beste een kijkje nemen op onze Easy Airport Parking locatie pagina's. Daar vindt u een actueel overzicht van onze luchthavens, zodat u eenvoudig vooraf een parkeerplaats kunt reserveren, bijvoorbeeld op de luchthaven van Hamburg, of op de dag van aankomst kunt parkeren op de luchthaven van Düsseldorf.