Richtingaanwijzer voor het boeken van een huurauto

Huurauto op vakantie: Een gids voorhuurauto's

Wie zijn welverdiende vakantie niet alleen op het strand wil doorbrengen, maar ook de regio wil verkennen, kan tijdens zijn vakantie vaak niet zonder een huurauto. Of het nu gaat om een langere roadtrip door het land of om korte ontdekkingstochten in de nabije omgeving - het vinden van een geschikte huurauto voor uw vakantie kan met enkele tips erg gemakkelijk zijn. Ontdek nu wat u moet weten over het huren van een auto, waar verborgen kostenvallen op de loer liggen en hoe u zich het beste kunt verzekeren!

Inhoud

 1. Informeer uzelf over de vakantiebestemming

 2. Bereken het budget

 3. Het juiste model

 4. Valkuilen bij het huren van een auto in het buitenland

 5. Tips voor noodgevallen: Wat te doen bij een ongeval?

 6. Huurauto op vakantie in de coronatijd

 7. Het afgeven van de huurauto op vakantie

Informeer uzelf over de vakantiebestemming

Voordat u een auto huurt en aan uw vakantie begint, moet u zich informeren over bepaalde aspecten van uw vakantiebestemming. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten of u met uw nationale rijbewijs überhaupt een huurauto mag besturen in het land van bestemming of dat u als alternatief een internationaal rijbewijs bij u moet hebben. Binnen de EU-landen is uw nationale rijbewijs voldoende voor rondreizen met een huurauto. In sommige niet-Europese landen is het bij u hebben van een aanvullend internationaal document echter verplicht of op z'n minst aanbevolen. Naast regels omtrent het rijbewijs zijn er afhankelijk van het land van bestemming andere verkeersregels en diverse verdere richtlijnen voor het besturen van een huurauto - ook op vakantie.

Ook voor langere roadtrips door verschillende landen moet u zich van tevoren bijzonder goed informeren. Sommige autoverhuurders en ook sommige landen verbieden het oversteken van de grens met een huurauto. In dit geval moet u in elk bezocht land een nieuwe auto huren en de vorige afgeven voordat u de grens overgaat. Bij verhuurbedrijven die het oversteken van de grens toestaan, dient u dit al aan te geven bij het reserveren van uw huurauto. Zo zit u altijd goed.

Bereken het budget

Afhankelijk van het model huurauto, de aanbieder en de duur van de huur, kunnen de prijzen sterk verschillen. Een prijsvergelijking bij huurwagens geeft u een eerste indicatie van hoeveel budget u uiteindelijk moet inplannen. Meestal kan men profiteren van aanvullende speciale aanbiedingen of prijsvoordelen door online te boeken, wat de huurauto op vakantie veel goedkoper kan maken.

De kosten van een huurauto zijn onder andere afhankelijk van de voertuigklasse. Een wendbare kleine auto is vaak het goedkoopst, een sportieve cabriolet voor zonnige ritten langs de kust is navenant duurder. Ook extra functies, zoals een geïntegreerd navigatiesysteem, verhogen vaak de prijs van uw huurauto in het buitenland aanzienlijk. Let dus op welke functies u echt nodig heeft in uw huurauto en welke niet.

Huurauto's worden meestal overhandigd met een volle tank. Afhankelijk van de aanbieder betaalt u ofwel voor de eerste tankvulling en kunt u de huurauto na uw vakantie gewoon weer afgeven bij de autoverhuur. Of de aanbieder staat erop dat de auto weer in dezelfde staat wordt afgeleverd als toen deze werd ontvangen.

Afhankelijk van het brandstofverbruik van uw huurauto op vakantie zullen ook de kosten van de reis zich ontwikkelen. Ook het aantal gereden kilometers kan bij sommige aanbieders merkbaar zijn in de prijs voor de huurauto. Het is daarom beter om dit vooraf te weten te komen en er rekening mee te houden. Naast de reeds genoemde kosten zijn er ook mogelijke borgsommen, bedragen voor tweede bestuurders of kosten voor een geschikte huurautoverzekeringen.

Het juiste model

Het type huurauto dat u wilt boeken is afhankelijk van vele factoren. Vrij inflexibel en dus een belangrijk criterium is natuurlijk het aantal personen. Als u alleen of met z'n tweeën reist, heeft u meestal alleen een klein automodel nodig. Aan de andere kant moet een gezin met kinderen een busje of andere grote huurauto in het buitenland boeken. Maar ook de hoeveelheid bagage is niet te verwaarlozen, mocht u tijdens uw vakantie met een huurauto van A naar B willen rijden. Want natuurlijk moet alle bagage in de kofferbak van de auto passen.

U moet ook vooraf beslissen of u handmatige of automatische versnellingsbak wilt. Vooral in zeer bergachtige gebieden kan een huurauto met een handmatige versnellingsbak een uitdaging zijn. Wie niet graag bergopwaarts rijdt, kan dus beter een huurautomet automatische versnellingsbak in het buitenland boeken. Als u off-road wilt gaan, moet u dit zeker aangeven bij het autoverhuurbedrijf en een geschikte huurauto boeken. Ongeschikte voertuigen kunnen tijdens off-road rijden snel schade aan de onderzijde oplopen, waarvoor u uiteindelijk aansprakelijk bent.

Tip: Altijd te veel bagage bij u? Kijk dan eens naar onze 10 tips om ruimte te besparen in uw koffer.

Autoverhuur op de luchthaven

Valkuilen bij het huren van een auto in het buitenland

 1. 1. Goedkope huurauto staat niet gelijk aan een goede huurauto
  Goedkoper is niet altijd beter. Vooral wanneer u een auto huurt op vakantie, moet u er dus voor zorgen dat er een goede balans is tussen lage prijzen en goede kwaliteit. Een zogenaamd goedkope aanbieding voor een huurauto van een goedkoop autoverhuurbedrijf kan al snel leiden tot onverwachte kostenvallen, bijvoorbeeld door extra kilometerkosten. Bij aanbiedingen voor huurauto's moet u dus altijd precies nagaan hoe de prijs is opgebouwd en welke kosten er achteraf nog kunnen ontstaan. Klantreviews op websites voor autoverhuur-prijsvergelijkingen zijn ook nuttig bij deze inschatting.

 2. 2. Serieuze autoverhuur - beter een beetje meer betalen
  Weet u niet zeker of de topaanbieding van het kleine lokale autoverhuurbedrijf serieus is? In geval van twijfel is het beter om terug te vallen op bekende, internationale aanbieders om geen risico's te nemen. Dergelijke internationale autoverhuurbedrijven zijn onder meer Avis, Enterprise, Europcar of Hertz. Hier kunt u rekenen op een serieus en kwalitatief hoogstaand autoverhuuraanbod. Zo loopt u niet het risico dat u op de dag van aankomst plotseling zonder huurauto komt te zitten. Deze zorgeloosheid rechtvaardigt vaak de wat hogere prijs.

 3. 3. Voorafgaande controle bij het afhalen van de huurauto
  Wanneer u uw huurauto voor uw vakantie heeft geboekt en op uw vakantiebestemming bent aangekomen, moet u eerst de staat van de huurauto controleren. Krassen, deuken of defecten moeten voor de eerste rit aan het autoverhuurbedrijf worden gemeld en goed worden genoteerd. Als u dit niet doet, kan de exploitant u de kosten voor deze schade in rekening brengen, omdat niet kan worden aangetoond dat u niet verantwoordelijk bent. Dit leidt tot vermijdbare kosten die uw reisbudget onnodig kunnen verlagen. Het is daarom beter om voor de rit nog een paar minuten meer in te plannen.

Tips voor noodgevallen: Wat te doen bij een ongeval?

Ooks met een huurauto bent u helaas niet automatisch beschermd tegen ongevallen. Een kleine onoplettendheid, de onbekende rijstijl van andere weggebruikers of verkeerd ingeschatte voertuigafmetingen kunnen snel leiden tot kleine of grote schade aan de huurauto.

 1. Cascoverzekering & huurauto-aansprakelijkheidsverzekering
  Met een vooraf afgesloten casco verzekering bent u gedekt voor schade veroorzaakt door uw eigen schuld. Bovendien moet u een huurauto-aansprakelijkheidsverzekering afsluiten die schade aan eigendommen en personen dekt. Zo kunt u tijdens uw vakantie volledig ontspannen genieten van de tijd in uw huurauto.

 2. Zorg ervoor dat u belangrijke nummers bij de hand hebt
  Om in geval van nood snel te kunnen handelen, moet u altijd de binnenlandse noodnummers bij de hand hebben. U kunt zich het beste van tevoren informeren en de belangrijkste nummers, zoals ADAC en alarmnummers, in uw huurauto of portemonnee bij u hebben. U moet ook het nummer van het autoverhuurbedrijf te allen tijde bij u hebben. Deze kunt u het beste buiten de huurauto bewaren, zodat u bij een eventuele autodiefstal zo snel mogelijk contact kunt opnemen met uw autoverhuurbedrijf.

 3. Bij een ongeval
  Als u tijdens uw vakantie daadwerkelijk een ongeval krijgt met uw huurauto, moet u natuurlijk eerst de plaats van het ongeval afzetten, afhankelijk van de ernst van het ongeval eerste hulp bieden en betreffende instanties zoals ambulance en politie op de hoogte brengen. De politie moet echter ook onmiddellijk op de hoogte worden gebracht in geval van ongevallen zonder lichamelijk letsel of andere betrokken voertuigen - hoe klein de schade ook is. Want zelfs in het geval van kleine ongevallen met uw huurauto tijdens de vakantie heeft u een ongevallenrapport nodig voor uw huurautoverzekering. Een telefoontje naar uw autoverhuurbedrijf is ook verplicht. Zo kunt u de schade direct melden en krijgt u in geval van nood een vervangende huurauto.

 4. De toestand van de huurauto documenteren
  Als u tijdens uw vakantie een ongeval heeft met uw huurauto, moet u de veroorzaakte schade beslist documenteren. De eenvoudigste manier om dit te doen is door gebruik te maken van uw smartphone of een andere camera. Het is echter belangrijk dat u niet alleen foto's maakt van de beschadigde delen van de huurauto, maar ook van de gehele auto. Op deze manier kunt u er zeker van dat het buitenlandse autoverhuurbedrijf niet verdere schade in rekening brengt waarvoor u niet verantwoordelijk bent.

Huurauto op vakantie in de coronatijd

Reizen in 2020 is niet altijd gemakkelijk dankzij het coronavirus. Als uw reis op korte termijn wordt geannuleerd, bieden veel autoverhuurbedrijven gratis annulering tot 24 uur voor aanvang van de huur. U moet echter van tevoren onderzoeken of het door u gekozen autoverhuurbedrijf deze service aanbiedt. Daarnaast hebben veel aanbieders hun hygiënerichtlijnen opnieuw aangescherpt en zorgen ze ervoor dat ophaalpunten en huurauto's regelmatig worden schoongemaakt. U kunt dus zonder zorgen met uw huurauto op vakantie gaan, ondanks de Covid-19-pandemie!

Tip: Om ervoor te zorgen dat u zich nog veiliger te voelt, kunt u een kleine flesje desinfectiespray voor oppervlaktedesinfectie gebruiken om het stuurwiel en de armaturen extra te reinigen. Veel mensen nemen dit sowieso mee op vakantie, zodat hun bagage niet onnodig zwaar wordt.

Het afgeven van de huurauto op vakantie

Zodra men gewend is geraakt aan de dagelijkse vakantieroutine, is de droomvakantie alweer voorbij. Voor gebruikers van een huurauto betekent dit dat de huurauto tijdig moet worden ingeleverd om geen extra kosten te riskeren. Als u de huurperiode overschrijdt, moet u nog een dag betalen voor de huurauto. Bovendien is het mogelijk dat uw verzekeringen niet meer geldig zijn, wat bij een ongeval snel duur kan worden.

Voordat u uw huurauto op vakantie afgeeft, moet u het volgende doen:

 • Grotere verontreinigingen in het interieur van de huurauto verwijderen

 • Kilometerstand noteren

 • Vul de tank afhankelijk van de huurovereenkomst

 • Documenteer voor de zekerheid de toestand van het voertuig met foto's

Zodra u uw huurauto hebt afgegeven, moet u dit schriftelijk laten bevestigen door het autoverhuurbedrijf, zodat u vervolgens zonder zorgen aan uw terugreis kunt beginnen.

Een auto huren in het buitenland? Dankzij de hier voorgestelde tips en adviezen zou dit voor u geen probleem meer moeten zijn. Parkeer uw eigen auto veilig bij een van onze Easy Airport Parking-locaties, boek in het land van bestemming een huurautoen geniet van uw welverdiende vakantie!