gelukkige vrouw in het vliegtuig

10 tips om u tijdens de vlucht fit en comfortabel te voelen

Wie droomt er niet af en toe van om naar verre landen te reizen of naar het zuiden te vliegen in plaats van een alledaagse saaie werkdag door te komen? Op korte-, middellange- of lange afstanden: altijd is er op een of andere manier ruimtegebrek in de vliegtuigcabine, de droge lucht zorgt voor jeukende ogen en een verfrissende douche zou erg welkom zijn. Omdat vliegtuigen tegenwoordig nog geen douches hebben en het op korte termijn waarschijnlijk niet zal gebeuren dat elke passagier zijn eigen cabine heeft, zijn hier enkele tips om op terug te vallen. Onze eenvoudige tips bieden u meer comfort, zodat u ontspannen kunt reizen.

1. Drink veel water

Ons lichaam bestaat voor 60 tot 70 procent uit water. Aan boord is de lucht als gevolg van de airco zeer droog. In plaats van de optimale 40 tot 60 procent luchtvochtigheid is er een luchtvochtigheid van slechts 15 procent. Daarom verliezen wij aan boord van een vliegtuig veel vloeistof via ademlucht, huid en slijmvliezen. Wie niet genoeg drinkt aan boord, krijgt dikker bloed. Juist dit watergebrek is een van de hoofdredenen dat vliegen zo inspannend is voor het lichaam.

Daarom is het erg belangrijk om dit gebrek aan te vullen door voldoende te drinken. Daarmee wordt in eerste instantie water bedoeld. Voor een optimale waterhuishouding geldt: geen koffie, geen frisdrank en vooral geen alcohol. Afhankelijk van de vlieghoogte stijgt alcohol sneller naar het hoofd en maakt de bloedvaten wijder. Dat zorgt er met name tijdens langere vluchten voor dat uw benen opzwellen. Drink daarom gewoon voldoende water, want u reist aangenamer als u gehydrateerd bent!

2. Insidertip: vochtinbrengende crème

Vanwege de uiterst lage luchtvochtigheid in de vliegtuigcabine heeft ook uw huid boven de wolken behoefte aan vochtinbrengende middelen. In dit geval kan een vochtinbrengende crème helpen. Om ervoor te zorgen dat uw crème ook daadwerkelijk mee aan boord mag, moet u erop letten dat de tube resp. het blikje een inhoud van maximaal 100 ml heeft. Daarbij adviseren wij ook ons tijdschriftartikel Feiten omtrent handbagage.

3. Verlies het overzicht niet

Als u een bril draagt, moet u deze dragen in plaats van contactlenzen. De droge vliegtuiglucht is alleen te voelen aan een droge huid, maar ook aan droge ogen. Daarom zult u uw bril in het vliegtuig aanzienlijk aangenamer vinden dan uw contactlenzen. Bovendien moet u overwegen om oogdruppels met kunstmatige traanvloeistof in te pakken. Met deze combinatie behoudt u in ieder geval het overzicht aan boord.

4. Ongegeneerd gapen

Het beste middel tegen druk op de oren is bewust gapen. Schaam u niet, het is een beproefd middel tegen drukcompensatie. Boven de wolken gelden de gebruikelijke etiquetteregels (ten minste wat dit betreft) niet. Als alternatief kunt u het met zuigsnoepjes of kauwgum kauwen proberen. Het belangrijkste is dat uw kaak in beweging is en uw gezichtsspieren losmaakt. Als het vliegtuig start en snel aan hoogte wint, helpt droog slikken. Als het vliegtuig landt en snel aan hoogte verliest, moet u uw neus dichthouden en drukt u lucht naar binnen tot het knakt in uw oren. Dit is het beste wat u tegen de stijgende druk kunt doen.

5. De stoelkeuze

Iedereen die niet in First Class of Business Class vliegt, vindt de beenruimte in het vliegtuig erg krap. Wie in Economy vliegt, wordt geadviseerd om een stoel bij de nooduitgangen te nemen. Deze kunnen meestal tegen meerkosten bij het boeken van de vlucht direct worden gereserveerd. Wie dus langer is dan 1,80 m, voorkomt met een paar euro extra onrustige uren op weg naar de zon. Voor wie direct slaapt in het vliegtuig, is een plek aan het raam geschikt. Deze plek is uitermate geschikt om te slapen. Vooral als men alleen reist en niet direct met een onbekende buurman wil knuffelen. Een gangplek heeft als voordeel dat men tijdens de gehele vlucht ongehinderd kan opstaan, zonder degene naast u te moeten storen. Al u bovendien een zwakke blaas heeft of graag de benen wil strekken in de gang van het vliegtuig, zit u hier precies goed.

Economy class zitplaatsen in het vliegtuig

6. Beweging tussendoor

Ongeacht welke zitplek u kiest in het vliegtuig, u moet regelmatig bewegen. Dat geldt met name voor lange vluchten, want zonder beweging verkrampen de rugspieren bij lang zitten. Een paar eenvoudige bloedsomloop- en strekoefeningen verhelpen en voorkomen de spanning.

Een eenvoudige oefening om te beginnen:
Vouw uw handen voor uw buik en strek de armen met gevouwen handen in een lichte hoek naar voren. Draai daarna uw handpalmen weg van het lichaam en strek uw armen schuin naar boven. Draai daarna een paar keer met uw hoofd naar links en vervolgens naar rechts. Dit brengt de bloedsomloop weer op gang.

7. Voorkom trombose

Ook jonge mensen, die zich mogelijk niet direct aangesproken voelen, moeten niet te licht denken over trombose. Steunkousen zijn een veelgebruikt hulpmiddel en in elke apotheek verkrijgbaar. Als u zwakkere aderen heeft, kunt u als alternatief compressiekousen gebruiken. Voor jong en oud geldt: kruis uw benen niet. Dit bemoeilijkt de bloedsomloop onnodig. Draai in plaats daarvan met uw enkels en strek u uw tenen naar boven. Als u nu ook nog tussendoor opstaat, blijft uw bloedsomloop geactiveerd en voorkomt u actief een trombose.

8. De juiste kledingkeuze

Wie tot nu toe aandachtig heeft gelezen, weet dat de lucht in het vliegtuig sterk geklimatiseerd is. Daarom is het in de cabine van het vliegtuig vaak iets kouder dan in de buitenlucht. De temperatuur aan boord verschilt bovendien ook bij dag- en nachtvluchten. De perfecte outfit voor de vlucht is dus erg belangrijk. Idealiter maakt u gebruik van laagjes: Op deze manier bent u warm genoeg aangekleed en kunt afhankelijk van de temperatuur een of twee lagen uittrekken. Eenvoudig en flexibel!

9. Verfrissing to go

Op een lange vlucht komt er een punt dat men verlangt naar een verfrissende douche. Dat kan natuurlijk niet. U kunt echter zorgen voor een beetje verfrissing. Neem daarvoor een tandenborstel en tandpasta, een deodorant, een kam en evt. een beetje make-up mee in uw handbagage. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen zijn er zelfs wegwerptandenborstels en tandpasta aan boord verkrijgbaar. Let er altijd op dat een verpakking maximaal 100 ml aan inhoud mag hebben. Verfrissing to go voor uw handbagage!

10. Vind de perfecte zitpositie

U moet niet alleen heen en weer bewegen, maar tussendoor ook van positie veranderen. Als u wilt dommelen, moet u vooraf een aangename houding aannemen, die uw rug zo min mogelijk belast. Om de ideale positie in het vliegtuig te bereiken, is het daarom belangrijk dat u zover mogelijk achter in uw stoel zit, zodat tussen uw heupen en de rugleuning van uw stoel geen vel papier meer past. Nu rolt u uw deken, een sjaal of een pullover in elkaar. Daarna buigt u iets naar voren en plaatst u de rol aan het begin van uw onderrug. Met goed ondersteunde rug zit u direct veel comfortabeler, want bij de rug ontstaan vaak de eerste problemen.

Insidertip: De massagebal

Als u nog ruimte in uw handbagage heeft, adviseren wij om een massagebal in te pakken. Deze gadget kan voor wonderen boven de wolken zorgen. Als u tijdens uw vlucht ondanks de tips eerste tekenen van spanning voelt of misschien hiermee aan boord bent gegaan, kunt u de massagebal gebruiken. Hiermee kunt u de betroffen plekken zachtjes masseren. Dat zorgt voor snelle verlichting.

Met deze tips zal uw volgende lange vlucht comfortabeler zijn. Laat u niet klein krijgen door een gebrek aan vocht of ruimte en maak het uzelf tijdens de reis zo comfortabel mogelijk. Wij wensen u een aangename vlucht!