Een koffer wordt met een bagageband in een vliegtuig geladen, op de achtergrond wordt het vliegtuig bijgetankt.

Koffer trackers: functie & voordelen

Of het nu voor vakantie- of zakendoeleinden is, een belangrijke factor voor een geslaagde reis is in elk geval het verminderen van stress. Voor veel passagiers aan boord van een vliegtuig is het zich zorgen maken over hun bagage in dit opzicht een cruciale oorzaak van stress. De steeds populairder wordende bagagetrackers beloven in dit opzicht een remedie. Koffer GPS trackers bijvoorbeeld zijn ontworpen om een achtergelaten of in het verkeerde vliegtuig geladen bagagestuk te helpen lokaliseren en naar je terug te brengen. Ontdek hier hoe de apparaten werken, welke andere functies ze bieden en of u uw koffers op deze manier misschien zelfs sneller terug kunt krijgen.

Inhoud

 1. Hoe werkt een koffer tracker?

 2. beschermt een koffertracker tegen verlies van bagage?

 3. de voordelen van een koffer tracker

Hoe werkt een koffer tracker?

De meest gangbare bagagetrackers werken door middel van een GPS signaal. Dit kan via het mobiele netwerk worden ontvangen en bijvoorbeeld op uw telefoon worden weergegeven. Er zijn geen problemen zoals bij smartphones: een GPS-tracker in een koffer mag mee in het vliegtuig en hoeft niet in een speciale vliegtuigmodus te worden gezet. Naast het zenden van het locatiesignaal bieden de apparaten echter ook andere functies, afhankelijk van het type, bijvoorbeeld

 • bewegingsalarm

 • diefstalbeveiliging

 • snelheidsalarm

 • trilalarm

 • webtracking

Een GPS tracker voor koffers biedt dus, naast tracking, verschillende alarmfuncties. Maar helpt hij u ook bij het terugvinden van uw bagage?

Koffers stapelen zich in grote hoeveelheid op op een bagageband.

Beschermt een koffertracker tegen verlies van bagage?

Komt een koffer met een GPS-tracker sneller bij u terug? In het kort, waarschijnlijk niet. Want in de zeldzaamste gevallen raakt een luchtvaartmaatschappij daadwerkelijk een bagagestuk kwijt. Aan de hand van de bagagelabel die elke koffer bij het inchecken krijgt, kunnen luchtvaartmaatschappijen uw spullen snel lokaliseren. Als een bagagestuk ooit op het verkeerde vliegtuig terechtkomt of op de plaats van vertrek wordt achtergelaten, is dat vooral te wijten aan een gebrek aan personeel.

Want ondanks de verregaande automatisering op luchthavens is er nog steeds veel handwerk nodig om bagage in te laden. Als deze niet in voldoende mate beschikbaar is, kan het gebeuren dat een vliegtuig opstijgt zonder dat alle tassen en koffers die erbij horen, zijn ingeladen. Ook hier moeten voldoende mensen beschikbaar zijn om de bagage snel in de juiste machines te laden en op de luchthaven van bestemming dienovereenkomstig te sorteren. Anders ontstaan er vertragingen en rijen. Daarom is zelfs een GPS-tracker voor de koffer hier van weinig nut. Op dit punt is niet zozeer de lokalisatie het probleem, als wel het zo snel mogelijk laden van de bagage op een vlucht in uw richting.

In het onwaarschijnlijke geval dat, laten we zeggen, het bagagelabel stuk gaat en uw tas eigenlijk niet meer te vinden is, kan een koffertracker nuttig zijn, maar de ouderwetse methode om uw naam en adres op de tas te zetten is hier bijna net zo effectief. Pas bij echte chaos bij de bagageband kan de koffertracker echt schitteren, bijvoorbeeld wanneer achtergelaten bagage massaal wordt opgehaald. In dat geval kunt u er met de GPS-tracker in de koffer voor zorgen dat uw bagage daadwerkelijk ter plaatse is en niet per ongeluk aan de verkeerde persoon wordt afgeleverd.

Natuurlijk geeft een koffer tracker u ook de mogelijkheid om te controleren of uw bagage daadwerkelijk in uw vliegtuig is geladen vlak voor het opstijgen. Of dit een echt voordeel is, valt echter te betwijfelen. Je kunt er immers pas iets aan doen als je je vliegtuig verlaat op de luchthaven van bestemming. De GPS-tracker in je bagage kan er dus alleen maar toe bijdragen dat je een stressvolle reis hebt.

Tip: Wat te doen als je koffer zoek is, hebben we voor je samengevat in een extra artikel.

Op de voorgrond staat een koffer met een bagagelabel waarop staat "LOST", op de achtergrond rijden nog meer koffers op een bagageband.

De voordelen van een koffer tracker

Is een koffer tracker dan een zinloze gimmick? Helemaal niet. Want zoals gezegd, biedt een koffer tracker ook andere functies. Vele daarvan kunnen worden samengevat onder het thema bescherming tegen diefstal:

 • Lokaliseren: bagagetracker helpt om een gestolen voorwerp terug te vinden. Een minder dramatisch voorbeeld dan diefstal is het verwisselen van tassen, wat bij de bagageband kan gebeuren.

 • Geofence: Maar ook het opwerpen van een zogenaamde geofence biedt een goede bescherming tegen dieven. In dat geval gaat er een alarm af zodra de bagagetracker buiten een vooraf bepaald gebied wordt bewogen.

 • Trilalarm: Als u waardevolle spullen in uw koffer opsluit en deze op uw hotelkamer achterlaat, kan een trilalarm u ook geruststellen. Dit wordt geactiveerd zodra iemand probeert te knoeien met uw bagage, die door de koffertracker wordt bewaakt.

Vooral omdat er te weinig personeel is, kunt u ook overwegen uw bagage vooraf naar uw bestemming te laten verschepen. Intussen zijn er tal van online aanbieders die gespecialiseerd zijn in bagagevervoer en waar u uw koffers handig kunt inchecken voor de eigenlijke start van uw reis. GPS trackers voor bagage bieden je hier de mogelijkheid om de veilige aankomst van je koffers te volgen.

Uw koffer uitrusten met een GPS tracker kan dus heel nuttig zijn. Vooral als u reist met waardevolle bagage, moet u nadenken over de aankoop. Maar zelfs een koffer met GPS-tracking kan u niet beschermen tegen tijdelijk verlies tijdens uw vlucht, noch zal de koffer tracker ervoor zorgen dat u uw bagage sneller terugkrijgt. Voor uw gemoedsrust kunt u hier het beste een beetje vertrouwen op de statistieken. Want zelfs in meer chaotische omstandigheden komen de meeste bagagestukken zonder problemen op hun bestemming aan. Wij wensen u weinig stress met uw bagage en een aangename vlucht!