Koffer gemarkeerd als verloren op de luchthaven

Wat te doen als je koffer verloren is?

De bagageband stopt, maar je staat er nog steeds zonder je koffer - net na "je vlucht gemist", het ergste scenario voor elke luchtreiziger. Maar betekent dat per se dat je je bagage nooit meer zult zien? In 95% van de gevallen is het antwoord op deze vraag "nee". Ontdek nu wat u kunt doen als uw koffer zoekraakt, welke aanspraken op schadevergoeding u hebt en wat onze tips zijn om ontspannen te reizen met koffers.

Inhoud

Verloren koffer - wat te doen?

Het eerste wat je moet doen is kalm blijven. Het feit dat uw koffer niet op de aan u toegewezen bagageband staat, betekent niet automatisch dat uw koffer zoek is. Kijk goed rond om te zien of iemand per ongeluk uw koffer met zijn eigen koffer heeft verwisseld en controleer zo mogelijk ook de omliggende bagagebanden.

Als u uw tas nog steeds niet kunt vinden, meldt u zich bij de bagagebalie en vertelt u de "Lost and Found"-informatie dat uw tas zoek is. U zult gevraagd worden uw ticket met het registratienummer van uw verloren bagage te tonen. U moet ook uw koffer zo nauwkeurig mogelijk kunnen beschrijven. Het is daarom raadzaam te reizen met een opvallende koffer, waarvan u het beste voor het begin van de reis een foto kunt maken.

Als uw koffer niet direct kan worden teruggevonden aan de hand van het bagagenummer, moet u een aangifte van verlies indienen. Dit moet zo snel mogelijk na het verlies van uw tas bij de luchtvaartmaatschappij worden ingediend, bij voorkeur voordat u de luchthaven verlaat. Het formulier bevat uw contactgegevens, zoals uw telefoonnummer en adres. Als uw koffer met een slot is beveiligd, moet u ook de combinatie of de sleutel bijsluiten om hem te ontgrendelen.

In de meeste gevallen duikt uw verloren bagage binnen een dag op en wordt ze gratis op het opgegeven adres afgeleverd. Buitenlandse reizigers hebben voorrang bij deze procedure. Wie echter niet in de buurt van de luchthaven woont, bijvoorbeeld omdat het slechts een tussenlanding was, zal dienovereenkomstig langer moeten wachten.

Gids van het Koffer Verloren en Gevonden Bureau

Verloren koffer: recht op schadevergoeding?

Het recht op schadevergoeding van luchtreizigers in geval van vertraging, beschadiging of verlies van hun bagage is internationaal geregeld in het Verdrag van Montreal. Op grond hiervan hebt u als passagier recht op een compensatie van het equivalent van maximaal 1300 euro, mocht uw koffer tijdens de vlucht door de schuld van de luchtvaartmaatschappij voorgoed verloren zijn gegaan.

Dit geld kan echter op zijn vroegst 1,5 maand na het verlies van uw koffer worden verwacht. Als uw bagage na vijf dagen nog niet is gevonden, moet u een gedetailleerde vragenlijst invullen met een beschrijving van de inhoud en de waarde. Pas na 21 dagen wordt uw koffer officieel als verloren beschouwd. De inhoud zal u dan forfaitair worden terugbetaald binnen 30 dagen na indiening van de door u gemaakte lijst.

Als u op de luchthaven van uw bestemming zonder bagage komt te zitten omdat uw koffer is zoekgeraakt, zult u toch uw tanden willen poetsen en u snel omkleden. Een rondje uitgebreid winkelen op kosten van de luchtvaartmaatschappij? Dat u zich op kosten van de luchtvaartmaatschappij mag omkleden als uw bagage zoek is geraakt, is helaas maar ten dele waar. Vooral omdat elke luchtvaartmaatschappij haar passagiers een andere vergoeding biedt voor het verlies van bagage. Het hangt af van het soort ticket dat je hebt. Als u economy class reist en uw bagage verliest, kunt u over het algemeen een lagere vergoeding verwachten dan iemand in de eerste klas.

Maar het gebruikelijke minimum dat zowat elke luchtvaartmaatschappij aanbiedt, zijn hygiënekits. Bovendien kunt u meestal rekenen op een voorschot van de luchtvaartmaatschappij. Dus als je koffer echt zoekraakt en je hebt tijdelijk essentiële zaken nodig, zoals andere kleren, dan krijg je daar een klein bedrag voor. Het bedrag van het voorschot hangt over het algemeen af van de geboekte klas. Het precieze bedrag hangt echter af van het individuele geval. Als bijvoorbeeld uw trouwjurk voor uw geplande bruiloft met de koffer verloren is gegaan, kunt u meer geld verwachten dan een normale vakantieganger. Bewaar in elk geval alle bonnetjes om later aan de luchtvaartmaatschappij voor te leggen.

Bij pakketreizen heeft u bovendien recht op prijsvermindering bij verlies van bagage. Op de website van de ADAC vindt u bijvoorbeeld informatie over hoeveel compensatie u persoonlijk toekomt, alsook kant-en-klare pdf's voor het aanvragen van prijsverminderingen.

Waarom raken koffers zoek?

Een terechte vraag die rijst wanneer uw koffer wordt vermist, is hoe dit in de eerste plaats kon gebeuren.

De meeste koffers raken zoek waar veel stress is. Dit is vooral het geval op grote hubluchthavens, waar vluchten met een strak tijdschema vereisen dat duizenden passagiers en bagagestukken tegelijk worden ingeladen. Vertraagde of geannuleerde vluchten kunnen het organisatiesysteem van een luchthaven snel in de war sturen. Net als stakingen of onvoorspelbare weersveranderingen. In een chaotischer uitgangssituatie kan het dus ook sneller gebeuren dat de ene of de andere koffer verloren gaat - ook al is dat niet de regel.

Bovendien kan het gebeuren dat bagagestukken verkeerd gelabeld zijn of dat een label volledig ontbreekt. Dit kan gebeuren als het etiket er per ongeluk wordt afgescheurd tijdens het laden. Tijdgebrek tijdens tussenlandingen kan er ook de oorzaak van zijn dat een koffer zoekraakt en niet bij u aankomt op de luchthaven van uw bestemming.

Tips voor het reizen met koffers

Zodat u uw volgende vlucht met koffer met een gerust hart tegemoet kunt zien, en u zich geen zorgen hoeft te maken dat u de luchthaven met lege handen verlaat, volgen hier de belangrijkste tips over hoe u zich goed kunt voorbereiden:

 1. Zorg voor voldoende aansluittijd
  Wanneer u uw volgende reis boekt, zorg er dan voor dat u minstens een uur aansluitingstijd op de grond hebt, vooral als u op grote luchthavens moet overstappen. Op die manier is er meer tijd om uw bagage in te laden en loopt u minder risico uw koffer te verliezen. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, kunt u het beste kiezen voor een rechtstreekse vlucht - indien mogelijk.

 2. Hoge herkenningswaarde
  Zoals eerder gezegd, als uw koffer zoekraakt, moet u hem zo nauwkeurig mogelijk kunnen beschrijven. Het kan dus voordelig zijn om met een opvallend, kleurrijk bagagestuk te reizen. Het beste is om uw naam en adres erop te schrijven en er een foto van te maken. Houd u echter aan de gebruikelijke kofferafmetingen, want omvangrijke koffers lopen een groter risico beschadigd te worden tijdens het laden.

 3. Rekening houden met verlies bij het verpakken
  Als u met meerdere koffers reist, is het raadzaam uw bezittingen verstandig over uw bagage te verdelen. Zo moet u bijvoorbeeld alle belangrijke papieren, geneesmiddelen en kostbaarheden indien mogelijk in uw handbagage meenemen. Als uw koffer zoekraakt, hebt u in ieder geval de meest noodzakelijke en belangrijke dingen bij u. Zorg er ook voor dat uw koffer goed en stevig kan worden gesloten en dat de streepjescode bij het inchecken goed is aangebracht.

  Tip: :Wat moet en mag er precies in uw handbagage? Meer informatie vindt u in ons artikel Feiten over handbagage.

 4. Beperking van de schade
  Uw koffer moet een blikvanger zijn, maar geen waardevol voorwerp op zich. Let er daarom bij de keuze van uw koffer op dat hij veilig is, maar in geval van twijfel ook vervangbaar. Als de koffer dan verloren gaat, is dat alleen jammer voor de inhoud. Het maakt je bagage ook minder aantrekkelijk voor diefstal.

 5. Bagageverzekering
  Volgens het Verdrag van Montreal is uw recht op schadevergoeding in geval van verlies van bagage beperkt tot ongeveer 1.300 euro. Als uw bagage deze waarde overschrijdt, is het raadzaam een bagageverzekering te overwegen, omdat u dan een hoger bedrag vergoed krijgt in geval van verlies. Opmerking: Het compensatiebedrag wordt berekend per persoon en niet per bagagestuk.

Maar wees gerust, met de massa bagage die elk jaar wordt vervoerd, zijn zoekgeraakte koffers slechts een zeldzame uitzondering. Bovendien wordt bagage in de meeste gevallen snel teruggevonden, zodat het nog zeldzamer is dat koffers zoek blijven. In plaats daarvan wordt het vaak uiterlijk de volgende dag naar u doorgestuurd, zodat u ondanks kleine kinderziekten kunt uitkijken naar een ontspannen vakantie. Goede reis!