Man met vliegangst op de luchthaven

Wat te doen als je vliegangst hebt?

Voor velen wordt het instappen in een vliegtuig geassocieerd met een vreugdevol vakantiegevoel. Maar wat als er in plaats daarvan een misselijk gevoel in de maag is, zweten of zelfs paniekaanvallen? Want ongeveer 15% van de Duitsers heeft last van vliegangst tijdens het reizen. Maar hoe ontstaat de vliegangst eigenlijk en hoe kan die worden overwonnen? Onze tips voor meer ontspannen vliegen.

Inhoud

Wat is vliegangst?

Angst om te vliegen wordt ook wel aviofobie genoemd en verwijst naar ernstige, aanhoudende angst die optreedt bij het vliegen en aan boord gaan van een vliegtuig. De angst om te vliegen kan zich weken of dagen voor vertrek bij de patiënten ontwikkelen en kan allerlei symptomen veroorzaken, variërend van een ongemakkelijk gevoel in de maag tot ernstige paniekaanvallen. De oorzaken voor het ontstaan van vliegangst kunnen talrijk zijn en vaak moeilijk te doorgronden. Afhankelijk van de mate van ernst wordt het als verschillend stressvol en beperkend ervaren - in ieder geval geeft aviofobie de patiënt een onaangename reiservaring.

Symptomen en oorzaken van vliegangst

Symptomen veroorzaakt door vliegangst kunnen zowel fysiek als psychisch zijn:

 • Fysieke symptomen: kunnen bijvoorbeeld een sterke hartslag en een snellere ademhaling zijn, of buikpijn en maagproblemen. Mensen die last hebben van vliegangst krijgen ook vaak te maken met trillingen en duizeligheid, en met algemeen lichamelijk ongemak.

 • Psychologische symptomen: Deze omvatten ernstige angst, rusteloosheid en slaapproblemen bij mensen die lijden aan aviofobie, die zich zowel voor het begin van de reis als tijdens de vlucht kunnen voordoen.

 • Extreme symptomen: een of meer van de symptomen van vliegangst kunnen in het ergste geval ook eindigen in een paniekaanval, die gekenmerkt kan worden door ademhalingsmoeilijkheden, verstikkingsgevoelens en overweldiging. Zo'n aanval kan de angst om te vliegen in lijders nog verder aanwakkeren.

Angst is over het algemeen iets heel natuurlijks en verwijst naar de fysieke en psychologische reactie van het lichaam zelf op een gevaarlijke situatie. Vliegen in een vliegtuig vormt eigenlijk geen direct gevaar voor ons mensen, maar het veroorzaakt wel een overproductie van stresshormonen bij mensen die lijden aan vliegangst. De oorzaken kunnen talrijk zijn:

 • Slechte ervaringen: Deze zijn gemaakt tijdens een eerdere vlucht als gevolg van turbulentie of complicaties bij het opstijgen en landen.

 • Angst voor hoogte of ruimte: deze kunnen, net als de angst voor grote drukte, de aviofobie verergeren.

 • Overgave van de controle: velen zijn bang om je leven in de handen van piloten te leggen.

 • Gevaarlijke situaties: Er is angst om te crashen of gekaapt te worden..

 • Onvoldoende kennis: Er is een gevoel van onvoldoende begrip voor de complexe technologie van een vliegtuig.

Vliegtuigpassagier met spuugzak

Tips en remedies voor vliegangst

Als u vliegangst ervaart, kunnen de volgende tips symptoombestrijding beloven en uw volgende reis wat aangenamer maken:

 1. vliegangst tip: Minimaliseer de stress op voorhand
  Plan op voorhand uitgebreid alle stappen die u moet ondernemen vooraleer u aan boord van de vlucht gaat. Het online inchecken, het kiezen van een optimale stoel en het toestaan van voldoende tijd om naar de luchthaven te reizen kan u helpen uw vliegangst te bestrijden. Dit bespaart u onnodige stress voordat u aan de eigenlijke reis begint, en een ordelijk proces geeft u een sterker gevoel van controle. Als u bijvoorbeeld van tevoren een parkeerplaats op de luchthaven reserveert, bespaart u zich een zenuwslopende zoektocht naar een parkeerplaats.

 2. vliegangst tip: Informeer jezelf tijdig
  Hoe lang is de vlucht, waar is de gate en zal de vlucht zelfs plaatsvinden? Door jezelf vroeg te informeren kun je je vliegangst wegnemen en een meer ontspannen reis maken. Bovendien kan het vooraf informeren over technische gegevens en de veiligheid van een vliegtuig de nervositeit verminderen.
  Trouwens: Het vliegtuig wordt beschouwd als het veiligste transportmiddel ter wereld!

 3. vliegangst tip: afleiding voor en tijdens de reis
  Zorg ervoor dat u een druk schema heeft in de weken voorafgaand aan uw vertrek. Let op: genoeg tijd voor tip 1 en 2 moet natuurlijk nog worden ingepland. Om uw angst tijdens het vliegen te verlichten, houdt u vooraf verschillende entertainmentmogelijkheden open. Download uw favoriete show, een onderhoudende film of goede muziek naar uw smartphone of tablet, zodat u niet afhankelijk bent van het entertainment van de luchtvaartmaatschappij. Pak een spannend boek of een onderhoudend tijdschrift. Of focus op zaken als Sudoku of kruiswoordpuzzels. Als u niet alleen reist of als er een aardige vreemde passagier naast u zit, kan het praten over totaal andere onderwerpen ook een goede afleiding zijn.

 4. vliegangst tip: informeer anderen over je vliegangst
  Het vertellen van de bemanning of je metgezel over je angsten kan een echte hulp zijn tegen vliegangst. Alleen al het delen van je gedachten kan je helpen de spanning te verminderen.

 5. vliegangst tip: Eet en drink bewust
  Koop een fles water in de duty-free shop en breng je favoriete koekjes mee aan boord. Om je vliegangst te beheersen, kan bewust eten en drinken een belangrijke sleutel zijn. Als je een verlies aan eetlust voelt voordat je weggaat, probeer dan een stukje fruit te eten. Zo belast je je spijsvertering niet onnodig, maar voorkom je ook dat een lege maag het ongemakkelijke gevoel van je vliegangst nog verder aanwakkert.

 6. vliegangst tip: juiste kleding en uitrusting
  Een nuttige remedie tegen vliegangst is het dragen van geschikte kleding. Het is het beste om meerdere lagen comfortabele kleding aan te trekken, zodat u goed uitgerust bent tegen temperatuurschommelingen. Overigens: een paar dikke sokken of een nekkussen kan ook helpen om uw vlucht wat comfortabeler te maken en zo uw vliegangst te verminderen.

Bestrijd zelf vliegangst - 3 ontspanningsoefeningen

Indien mogelijk, neem dan geen medicijnen uit angst om te vliegen. Kalmerende medicijnen werken slechts tijdelijk en kunnen op den duur zelfs leiden tot angst om chronisch te worden. Er zijn echter ook enkele ontspanningsoefeningen die je zelf gemakkelijk kunt leren om je vliegangst te overwinnen.

 1. oefening: Ademhaling
  Bewust, diep in- en uitademen kan zeer nuttig zijn. De zogenaamde buikademhaling speelt hierbij een grote rol. Leg hiervoor je handen op je buik onder je navel en zie hoe het opstijgt en daalt als de lucht naar binnen en naar buiten stroomt. Probeer langzaam en gecontroleerd te ademen en concentreer je alleen op jezelf.

 2. oefening: Progressieve spierontspanning
  Span alle spiergroepen achter elkaar aan en ontspan ze dan weer. De resulterende fysieke ontspanning kan niet alleen de fysieke symptomen van vliegangst verlichten, maar ook uw gedachtenstroom tot rust brengen.

 3. oefening: Mentale training
  Beheers bewust je eigen gedachten en herhaal in je hoofd hoe veilig vliegen is. Deze positieve affirmaties kunnen helpen om een optimistische houding ten opzichte van vliegen te ontwikkelen.

Het kan vaak nuttig zijn om deze oefeningen te leren van speciaal opgeleide therapeuten. Als u bijzonder ernstige angst ervaart wanneer of voor het vliegen en de zojuist genoemde zelfoefeningen ook geen verlichting beloven, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken uit angst om te vliegen.

Het overwinnen van de angst om met therapie te vliegen: Professionele hulp uit vliegangst

In bijzonder ernstige gevallen kan het verstandig zijn om met therapie te beginnen uit angst om te vliegen. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden nu professionele seminars aan tegen vliegangst en speciaal opgeleide therapeuten zijn ook in staat om ontspanningsmethoden en -strategieën aan te leren om de vliegangst te overwinnen. Gedragstherapie kan ook nuttig zijn: Door een permanente verandering in gedachten en ervarings- en gedragspatronen wordt getracht de angst om te vliegen weg te nemen van de getroffenen. Het doel is om de afwijzende houding en de angstreactie die ontstaan bij het aan boord gaan van een vliegtuig te verminderen. Om dit te doen, worden de patiënten specifieke angstconfrontatie oefeningen geleerd om hen te helpen controle te krijgen over hun angst, zodat de fysieke en psychologische symptomen die gepaard gaan met vliegangst verdwijnen.

Het is geen schande om professionele hulp nodig te hebben voor een volslagen angststoornis als aviofobie - integendeel. Er zijn meer mensen die last hebben van vliegangst dan je denkt. Wees daarom niet bang om je angsten openlijk over te brengen!