Duty-Free-Shop

Vrij van rechten: De populaire luchthavenwinkels

Tussen de veiligheidscontrole en het instappen hebben de passagiers meestal wat tijd over. Om dit te overbruggen zijn kleine winkeltjes door de verschillende taxfreeshops die het een of het ander aanbieden, bijzonder verleidelijk. Voor sommige reizigers is duty-free shoppen zelfs een vast onderdeel van het reisritueel. Maar wat zijn nu precies die winkels die opvallend adverteren met bekende merken en lage prijzen? Wat betekent duty-free eigenlijk? Wat is er te koop in een taxfreeshop? Een echt koopje of een prijsval? Wat moet men overwegen? In dit artikel leert u als koopjesjager op de luchthaven alle belangrijke feiten over de populaire winkels.

Wat betekent duty-free?

Iedereen die ooit met het vliegtuig heeft gereisd, is al eens langs een taxfreeshop op de luchthaven geweest of heeft daar zelf al een of twee vermeende koopjes gekocht. De term duty-free komt uit de Engelse taal en betekent "duty-free". Het is dan ook niet verwonderlijk dat taxfreeshops goederen zonder BTW en belastingvrije producten aanbieden.

Vooral gedistilleerde dranken, tabak en parfums zijn daar populair. De taxfreeshops of travelfreewinkels bevinden zich meestal in taxfreezones, zoals die op luchthavens en op sommige cruiseschepen. Strikt genomen zijn er echter sinds 1999 geen taxfreeshops meer in de EU, maar zogenaamde "Travel Value"-winkels. In dergelijke Tavel Value-winkels wordt de belasting van de klant betaald door de winkeliers. In niet-Europese landen zijn er echter nog steeds conventionele duty-freewinkels voor klassieke, duty-freewinkels.

Is duty-free goedkoper? Dat hangt sterk af van het aanbod, het land, de wisselkoers en de ingevoerde hoeveelheden. Als u van plan bent om te winkelen in een taxfreeshop, kunt u het beste vooraf de prijzen van de producten die u wilt hebben weten.

Duty-free winkel op de luchthaven

Winkelen op de luchthaven: belastingvrij of belastingvrij?

Op internationale luchthavens vindt u niet alleen taxfreeshops, maar ook taxfreeshops. Op het eerste gezicht zou men kunnen denken dat de taxfreeshops ook taxfreeshops zijn. Er is echter een belangrijk verschil. Bij het winkelen in een taxfreeshop moet u eerst de volledige prijs van het product betalen, inclusief belastingen. Daarna wordt alleen de BTW op de luchthaven terugbetaald. Deze teruggaaf van BTW moet echter apart van een ambtenaar van de luchthavendouane worden aangevraagd. Winkelen in een taxfreeshop is daarom iets ingewikkelder dan in de conventionele taxfreeshop.

Duty-free verkoop tijdens de vlucht

Wie zin heeft om op 10.000 meter hoogte te gaan winkelen, kan bij sommige luchtvaartmaatschappijen nog steeds gebruik maken van de belastingvrije verkoop aan boord. Natuurlijk is het aanbod aan belastingvrije artikelen aan boord iets beperkter dan op de luchthaven, maar er zijn nog steeds goede prijzen te behalen. Wie dus spontaan een parfum of soortgelijke belastingvrije artikelen wil kopen, kan dit comfortabel vanuit de vliegtuigstoel doen. Aangezien dit aanbod echter steeds minder door de passagiers wordt gebruikt, stoppen veel luchtvaartmaatschappijen geleidelijk aan met de verkoop tijdens de vlucht. Of een luchtvaartmaatschappij nog steeds de service van belastingvrije verkoop tijdens de vlucht aanbiedt, kan in de meeste gevallen worden gecontroleerd op de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

Kostenval duty-free shop: Deze dingen moeten worden overwogen

In de winkels zijn er altijd verleidelijke tax-free-aanbiedingen waar reizigers goederen tegen een lagere prijs kunnen krijgen. Belastingvrij winkelen en BTW besparen? Klinkt goed, maar zoals zo vaak verbergen de populaire taxfreeshops op de luchthaven ook de vreemde kostenval. Dus let op:

 1. 1. belastingvrije prijzen:
  Duty-freewinkels hebben geen uniforme prijsstelling. U kunt er dus niet op vertrouwen dat u over de hele linie de beste prijs voor een product krijgt. Het feit dat een belastingvrij aanbod verleidelijk klinkt, betekent niet noodzakelijkerwijs dat het een koopje is. De basisregel is: als je de prijzen vergelijkt, bespaar je ook in de taxfreeshop.

 2. 2. douanevoorschriften:
  Zelfs bij het winkelen in zogenaamd taxfreeshops mag u de geldende taxfreebeperkingen en -voorschriften niet vergeten. Anders kan het zijn dat u na de landing onbeleefd wakker wordt bij de douanecontrolepost op de luchthaven. Laat u niet verrassen door hoge douanekosten achteraf en informeer u beter van tevoren. Enkele van de voorwaarden voor de rechtenvrije invoer van goederen zijn bijvoorbeeld:

  • De belastingvrije artikelen zijn voor persoonlijk gebruik of als cadeau.

  • De goederen worden door de reiziger zelf vervoerd (geen verzending van bagage).

  • De geldende kwantitatieve beperkingen voor belastingvrije goederen worden in acht genomen.

  • De belastingvrije som met betrekking tot een maximale waarde van de goederen van €430 wordt niet overschreden (Duitsland vanaf november 2020).

 3. 3. duty-free en tussenstops:
  Voor vluchten met tussenstops is het van essentieel belang om te weten welke douane- en duty-free regels van toepassing zijn in de landen waar u doorheen reist. Op deze manier kunt u mogelijke kostenvallen vermijden die kunnen ontstaan door eerder aangeschafte belastingvrije producten.

 4. 4. Bewaar de bonnetjes:
  Om op elk moment te kunnen bewijzen in welke taxfreeshop een product is gekocht, dient u altijd de kassabon te bewaren. Het is ook het beste om het belastingvrije artikel in de originele verpakking te laten zitten totdat u op uw bestemming aankomt. In de regel worden deze in de regel na aankoop toch al in doorzichtige plastic zakken verzegeld en dus wereldwijd uniform als belastingvrije goederen gedeclareerd.

Tip: Weet u over het algemeen niet zeker wat er in uw handbagage mag en wat niet? Bekijk dan ons artikel Feiten omtrent handbagage.

Schriftelijke belastingvrijstelling

5 van de populairste taxfreeshops ter wereld

Door de variabele prijsstelling is het niet mogelijk om precies te zeggen waar de goedkoopste belastingvrije artikelen te vinden zijn. Toch zijn er een paar aanwijzingen om te onderhandelen over oases. Zo zijn cosmetica in Groot-Brittannië iets goedkoper te vinden, terwijl men in Denemarken op de luchthaven vrij dure snoepjes tegen een goede prijs kan krijgen. De vijf meest populaire luchthavens voor belastingvrij winkelen in de wereld zijn:

 1. London Heathrow:
  Luchthaven of warenhuis, u bevindt zich tussen de talloze taxfreeshops op de grootste luchthaven van Europa. Terwijl in Terminal 5 een grote verscheidenheid aan luxemerken op de reizigers wacht, opent een heel warenhuis direct in Terminal 3. Het wereldberoemde warenhuis Harrod's uit Londen heeft hier een verkoopruimte van 3.000 m2.

 2. Dubai International Airport:
  In de Sheikh Rashid Terminal wacht de reizigers in Dubai een ware duty-free oase. Van champagne tot diamanten sieraden, alles wat het luxueuze hartje begeert is te koop in de taxfreeshops. Als je alles wilt bekijken, moet je hier genoeg tijd voor plannen. De oppervlakte van ruim 5.000 m2 strekt zich uit over twee verdiepingen.

 3. Amsterdam Schiphol Airport:
  Luxeartikelen zijn leuk, maar er is meer aan de hand dan dat! - lijkt het motto te zijn van de exploitanten van de Nederlandse luchthaven Schiphol in Amsterdam. Voel je de behoefte om het roulettewiel te draaien voordat je naar de VS vertrekt? Of heeft u zin om een of twee kaasspecialiteiten te proeven voor een lange vlucht naar Azië? Geen probleem op Schiphol. Laat u inspireren door de grote verscheidenheid aan duty-freewinkels.

 4. Singapore Changi Airport:
  Groot, groter, Singapore! Bijna alles is hier mogelijk, van winkeltochten en restaurantbezoeken tot het verkennen van de meest uiteenlopende vlindersoorten. Hoe past dat in elkaar, vraag je je af? Nou, vlinders kunnen ook vliegen, hoewel sierlijker en delicater dan de passagiersreuzen op de landingsbaan. Op meer dan 40.000 m2 zijn er 350 taxfreeshops en vele andere spannende dingen voor alle reizigers om te ontdekken. Deze luchthaven trekt zelfs ontelbare inwoners aan om elke maand rond te slenteren. En dat is, zoals bekend, de beste reclame.

 5. Incheon International Airport Seoul:
  Wilt u voor vertrek of tijdens uw tussenstop naar de grond gaan? Waarom laat u zich dan niet verzorgen in de wellnessruimte daar. Natuurlijk zijn er ook tal van taxfreeshops van bekende merken voor u beschikbaar. Als u echter geen zin heeft om te consumeren, kunt u als alternatief een van de binnentuinen bezoeken, uw geluk beproeven in het casino of met uw kinderen naar een van de speeltuinen gaan.

Veel plezier bij uw volgende shopping tour!