Vrouw met masker op de luchthaven

Hoe hoog is het risico op infectie in het vliegtuig?

De anticipatie op de volgende vakantie, de opwinding voor de start van het vliegtuig - door het coronavirus moesten dergelijke gevoelens in 2020 grotendeels worden afgezworen. In plaats daarvan was er vaak de zorg om de ziekte tijdens de reis op te vangen. De Corona-pandemie zorgt voor een gevoelig bewustzijn van zaken waar men tot nu toe weinig aan gedacht heeft, zelfs op het hoogtepunt van de jaarlijkse griepepidemie. Maar wat is het werkelijke risico op infectie in een vliegtuig? Is het risico een reden tot bezorgdheid? Kun je met een schoon geweten op het vliegtuig stappen of moet je liever het vliegtuig vermijden? We hebben alle belangrijke informatie over het infectierisico in het vliegtuig voor u verzameld.

Infectiegevaar in het vliegtuig: risicofactor aërosolen

Als je de situatie in de cabine van een afstand bekijkt, lijkt de kans op infectie in een vliegtuig in eerste instantie vrij groot. Zeker als je kijkt naar de transmissieroutes van coronavirussen in deze context. De meest voorkomende vorm van infectie is overdracht via aërosolen. Deze kleine aërosoldeeltjes worden via de adem overgedragen, zijn extreem klein en tot overmaat van ramp onzichtbaar. Als passagier is het dus op geen enkel moment duidelijk of u al dan niet in contact komt met buitenlandse aërosols. De afstand die volgens de deskundigen moet worden aangehouden en ook de aanbevolen intermitterende ventilatie lijken onmogelijk in een vliegtuigcabine, nietwaar?

Passagiers met maskers op het vliegtuigMen zou kunnen denken dat men daarmee het onderwerp infectiegevaar in het vliegtuig kan afsluiten. Dit is een vergissing, want je moet de situatie in detail bekijken.

Hoogwaardige luchtfilters zijn bijvoorbeeld standaard op vliegtuigen. De moderne HEPA-filters filteren ook aërosolen uit de lucht. De muffe cabinelucht wordt via ventilatieopeningen op de vloer uit de ruimte gezogen, gereinigd en vervolgens via straalpijpen aan het plafond samen met verse lucht weer in de vliegtuigcabine teruggevoerd. De resulterende verticale luchtstroom is bedoeld om de verspreiding van aërosoldeeltjes in de ruimte extra te minimaliseren, zodat de overdracht van ziekteverwekkers alleen mogelijk is in de directe omgeving van de stoel.

Het dragen van een mond-neus bescherming kan ook het risico op infectie in het vliegtuig verder verminderen. Op deze manier worden de aërosoldeeltjes niet met de mond uitgeworpen bij het spreken en ademen, maar wordt de verspreiding over een bepaalde periode ingeperkt. Als het dan mogelijk is om een bepaalde afstand te bewaren, kan het contact met vreemde aërosolen in de cabine van het vliegtuig tot een minimum worden beperkt.

Infectiviteit in het vliegtuig: de belofte van de luchtvaartmaatschappijen

Veel luchtvaartmaatschappijen beloven hun klanten dat de kans op besmetting in het vliegtuig uiterst klein is. Vliegen is dus altijd veilig voor alle passagiers, of het nu gaat om een coronavirus of een griepepidemie. Het moet echter voor elke passagier duidelijk zijn dat men voor het begin van een vlucht nooit 100% zeker kan zijn. Het staat echter vast dat de luchtvaartmaatschappijen alles doen wat in hun macht ligt, vooral tijdens de Corona-pandemie, om het besmettingsgevaar in het vliegtuig zo veel mogelijk uit te sluiten.

De luchtvaartmaatschappijen vertrouwen vooral op de efficiënte luchtfilters in het vliegtuig. De lucht wordt elke 3-5 minuten volledig ververst. Onderzoekers concluderen ook dat de HEPA-filters de overdracht van virussen en daarmee het algemene infectierisico in het vliegtuig effectief verminderen. Bovendien zorgt de extreem lage luchtvochtigheid aan boord voor een slechte voedingsbodem voor ziekteverwekkers op voorhand.

Veel luchtvaartmaatschappijen maken het ook mogelijk om de aanbevolen afstanden te bewaren. Zo wordt een groot deel van de vluchten opzettelijk onderbenut. Daarnaast krijgen passagiers vaak de mogelijkheid om stoelen te boeken die geen buurman of -vrouw hebben.

Vliegtuig reinigen in een beschermend pak

Op welke vluchten is het risico op infectie in het vliegtuig het laagst?

In principe is wat je misschien al denkt waar: Korte afstand is beter dan lange afstand. Terwijl luchtfilters op vliegtuigen bij piekprestaties werken, ongeacht de lengte van de vlucht, is een vliegtuigcabine uiteindelijk ook een afgesloten ruimte die gevuld is met mensen. De factor persoonlijke verantwoordelijkheid speelt een cruciale rol als het gaat om de kwestie van de besmetting van een vliegtuig, en dit geldt met name voor langeafstandsvluchten.

Als je lang blijft zitten, word je onrustig, heb je honger of moet je naar de badkamer. Dit zijn allemaal handelingen waarbij u zich in de vliegtuigcabine moet verplaatsen of uw mond-neusbescherming moet afdoen. Op deze manier wordt het risico op infectie voor zichzelf en anderen automatisch verhoogd. Deze acties worden natuurlijk krachtiger naarmate de vlucht langer duurt. Dit voorkomen is vrijwel onmogelijk, want de eigen behoeften zijn moeilijk te negeren. Ook zijn de boekingsaantallen op langeafstandsvluchten vaak hoger dan op korteafstandsvluchten, omdat langeafstandsvliegtuigen meer capaciteit hebben. Concluderend kan dus worden gesteld dat Het risico op besmetting in het vliegtuig is op de lange afstand groter dan op de korte afstand.

Vliegtuig schoonmaker in beschermend pak op de luchthaven

Onze tips: Minimaliseer het risico op infectie in het vliegtuig

 1. Hoe moet ik me aan boord gedragen?
  U kunt het beste in uw stoel blijven zitten. Opstaan en rondlopen zorgt voor turbulentie in de lucht, waardoor de verticale luchtcirculatie in de cabine wordt verstoord. Het is ook het beste om je mond-/neusbeschermer zo weinig mogelijk te verwijderen. Dit betekent dat het eten en drinken in het vliegtuig tot een noodzakelijk minimum moet worden beperkt om het risico op besmetting zo laag mogelijk te houden.

 2. Waar zijn de meeste ziektekiemen aan boord?
  Het risico op infectie in het vliegtuig is het grootst op uw stoel, niet in het toilet. Vooral op de armleuningen of klaptafels liggen ziektekiemen en virussen op de loer. Het cabinepersoneel is verplicht om deze vaker en grondiger te reinigen, maar de tijdvensters hiervoor zijn meestal erg kort. Daarnaast is er veel direct contact met de stoelen tijdens het instappen, wanneer vreemden zich een weg door de stoelenrijen duwen. Neem daarom een oppervlaktedesinfectiemiddel in het voorgeschreven formaat van 100 ml mee op het vliegtuig. De toiletten aan boord worden meestal betrouwbaar schoon gehouden. Om het infectierisico in het vliegtuig niet onnodig te verhogen, moet u echter - indien mogelijk - het deksel van het toilet sluiten voordat u doorspoelt. Dit voorkomt dat kleine deeltjes in de lucht zich verspreiden. Bovendien moet u uw handen regelmatig desinfecteren.

 3. Dagelijks of FFP2-masker in het vliegtuig?
  Het is raadzaam om een gezichtsmasker te dragen in het vliegtuig, en het is momenteel verplicht bij de meeste luchtvaartmaatschappijen. Een FFP2-masker is over het algemeen te verkiezen boven een conventioneel alledaags masker. Dit beschermt niet alleen uw omgeving, maar ook uzelf tot op zekere hoogte. Zorg er altijd voor dat het FFP2-masker goed past, anders biedt het niet voldoende bescherming.

 4. Waar kan ik het beste zitten?
  De beste plek om te zitten is waar het minste contact met andere mensen is. Dit is typisch ver terug in het vliegtuig bij een stoel aan het raam. U zit dus het verst van het gangpad af, waar de lucht heen en weer dwarrelt doordat anderen heen en weer lopen, en het risico op infectie is op dit punt groter. Daarnaast heeft u maximaal één directe buurman van wie u uw gezicht volledig kunt afwenden als u dat wenst.

Reizen is dus mogelijk, zelfs in tijden van coronavirus of de volgende griepgolf, zonder jezelf bloot te stellen aan een te hoog risico op infectie in het vliegtuig. Wees voorzichtig, volg onze tips op en ga er altijd vanuit dat je verantwoordelijk bent voor jezelf en voor anderen.

Blijf gezond!