Een laadstation op de voorgrond, twee geparkeerde auto's op de achtergrond.

Laat elektrische auto's langer staan: tips voor een zorgeloze vakantie

E-auto's worden steeds populairder en de bijbehorende infrastructuur wordt voortdurend verbeterd. Er zijn echter ook enkele technische problemen rond deze moderne vervoersmiddelen, vooral als je op vakantie gaat. Moet je je e-auto volledig opgeladen laten staan? Welke luchthavens hebben eigenlijk oplaadstations? En kun je de auto aan het oplaadstation laten staan terwijl je op vakantie bent? We leggen uit waar je rekening mee moet houden als je je elektrische auto langer laat staan.

Inhoud

  1. Is het schadelijk om de e-auto langer te laten staan?

  2. Met welk accuniveau kun je de e-auto langer laten staan?

  3. Waar je nog meer rekening mee moet houden voordat je je elektrische auto langer laat staan

  4. Kun je je elektrische auto tijdens je vakantie aan het oplaadstation laten staan?

  5. Zijn luchthavens uitgerust met oplaadstations voor elektrische voertuigen?

Is het schadelijk om je elektrische auto langer te laten staan?

U hoeft zich geen zorgen te maken - u kunt moderne elektrische auto's langer laten staan zonder dat u zich direct zorgen hoeft te maken. Dit komt omdat de moderne e-voertuigtechnologie zo geavanceerd is dat een accu niet direct beschadigd raakt als je de auto een paar weken of zelfs een maand niet verplaatst. Natuurlijk moet je nog steeds een paar basisregels volgen om je elektrische auto zo lang mogelijk in de best mogelijke staat te houden.

Bij welk batterijniveau kun je de elektrische auto langer laten staan

Als algemene regel geldt dat je moet streven naar een accuniveau van ongeveer 50% als ideaal niveau voordat je je elektrische auto langer laat staan. De meningen van experts verschillen een beetje over de vraag of het bereik van 50% tot 80% ook geschikt is voor een langere stilstandtijd of dat de weergave tussen 50% en 20% moet liggen - maar je doet niets verkeerd met het laadniveau aan de onderkant. Het laadverlies als je je elektrische auto langer laat staan is laag, dus hij kan nog steeds zonder problemen gestart worden na je vakantie. Als je daarentegen je elektrische auto oplaadt tot de accu meer dan 80% of zelfs 100% vol is, zal de accu onder hoogspanning staan. Hoewel dit geen probleem is tijdens het volgende gebruik, mag je de auto niet voor langere tijd in deze toestand laten, omdat de prestaties anders permanent kunnen afnemen.

Tip: Zorg ervoor dat je auto volledig is uitgeschakeld en niet in de stand-bymodus staat, wat vaak de standaard is, omdat hij dan sneller lading verliest.

Een close-up van de tankopening van een elektrische auto, een laadkabel is aangesloten.

Wat je nog meer moet overwegen voordat je je elektrische auto voor langere tijd laat staan

Hoewel de accu waarschijnlijk het meest in het oog springende vraagteken is voordat je je elektrische auto voor langere tijd laat staan, zijn er ook een paar andere punten waar je rekening mee moet houden:

De 12-volt startaccu onderhouden: Net als diesel- en benzineauto's heeft elke elektrische auto de conventionele 12-volt startaccu, die onder andere verantwoordelijk is voor het verlichtingssysteem en de interne elektronica en - zoals de naam al zegt - het starten van de auto. Deze wordt zowel tijdens het rijden als tijdens het opladen van de auto opgeladen. Voordat je je elektrische auto wekenlang parkeert, moet je daarom controleren of de startaccu in goede staat is. Anders kan deze te veel lading verliezen en start je auto na lange tijd niet meer. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je een accu-onderhoudsapparaat en/of een jumpstarter aanschaffen.

Vermijd hitte: Als je je e-auto voor langere tijd geparkeerd laat staan, kun je hem beter niet in de felle zon laten staan. Dit is niet alleen schadelijk voor de lak en het interieur, maar kan ook de accu beschadigen. De batterij van je elektrische auto kan aanzienlijk aan capaciteit verliezen bij temperaturen boven 40 °C. In de kou hoef je je hier echter geen zorgen over te maken, want elektrische auto's hebben hier geen problemen mee.

Controleer de bandenspanning: Zoals bij elke auto kan het natuurlijk geen kwaad om de banden op de juiste spanning te controleren als je van plan bent om je e-auto langere tijd geparkeerd te laten staan. Dit verkleint ook de kans op onbalans in de banden door langere tijd stilstaan.

Kan je je elektrische auto tijdens je vakantie aan het oplaadstation laten staan?

Wat theoretisch mogelijk is met een privé laadstation voor elektrische auto's zal in alle andere gevallen puur praktisch gezien moeilijk zijn - je blokkeert een laadstation immers voor een langere periode. De auto constant opladen is ook niet per se wenselijk. Zoals hierboven uitgelegd, mag je nooit een volle 100% batterijlading hebben als je je e-auto voor langere tijd geparkeerd laat staan. Hoewel sommige e-voertuigen de optie bieden om een maximaal oplaadniveau in te stellen, blijven de voordelen beperkt. Een elektrische auto ontlaadt sowieso heel langzaam en is bij goed gebruik na de vakantie nog steeds rijklaar.

Tussen haakjes: Het opladen van een elektrische auto in het stopcontact wordt over het algemeen afgeraden, behalve in absolute noodgevallen, vooral als de auto lang geparkeerd staat. Gewone stopcontacten zijn niet ontworpen voor de hogere laadstromen en het verhoogt het risico op brand!

Op de voorgrond zie je de tankopening van een elektrische auto met een laadkabel aangesloten, op de achtergrond het bijbehorende laadstation.

Zijn luchthavens uitgerust met oplaadstations voor elektrische voertuigen?

Veel luchthavens bieden al de mogelijkheid om uw elektrische auto op te laden via conventionele oplaadpunten. Sommige van onze Easy Airport Parking locaties hebben ook oplaadfaciliteiten als u bijvoorbeeld wilt parkeren op de luchthaven Berlijn/Brandenburg of FMO Airport

Zo kunt u zorgeloos op vakantie terwijl uw elektrische auto veilig op uw terugkeer wacht. We wensen je een veilige vlucht!