Vliegtuigsymbool en "Miles Rewards" opschrift

Reiscomfort door frequent flyer-programma's

Frequent Flyer-programma's worden aangeboden door verschillende luchtvaartmaatschappijen en zijn bijzonder de moeite waard voor mensen die veel met het vliegtuig reizen voor zaken of in hun vrije tijd. U kunt niet alleen geld besparen, maar ook uw reiscomfort verhogen. Maar wat is een frequent flyer programma? Met een frequent flyer-programma kunt u zowel in de lucht als op de grond waardevolle mijlen verdienen en talrijke beloningen krijgen die vliegreizen aangenamer maken. Maar hoe werkt een frequent flyer-programma precies? Voor wie is het de moeite waard? Wat zijn de voordelen en beloningen en hoe kunt u uw mijlenaccount opwaarderen? We leggen het uit!

Inhoud:

Voor wie is een frequent flyer-programma de moeite waard?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een frequent flyer-programma geschikt voor mensen die regelmatig met het vliegtuig reizen. Het vliegtuig is al lang niet meer het duurste vervoermiddel en is een van de populairste en snelste methoden om van A naar B te komen. Om u een richtlijn te geven, moet u minstens tien korteafstandsvluchten per jaar, twee langeafstandsvluchten in economy class of één vlucht in business class vliegen om een frequent flyer-programma voor u de moeite waard te laten zijn. Deelname aan een frequent flyer-programma is echter in principe altijd aan te raden, omdat u er geen nadelen van ondervindt. Deelname aan dergelijke programma's is gewoonlijk gratis. Dit geeft u de kans om voor het eerst een frequent flyer-programma te testen.

Persoon in de loungehoek krijgt een drankje geserveerd

Hoe werkt een frequent flyer-programma?

Het basisprincipe van een frequent flyer-programma is altijd hetzelfde: met elke vlucht en door transacties met partnermaatschappijen kunt u bonusmijlen verdienen, die worden onderverdeeld in award- en statusmijlen.

1.     Awardmijlen kunnen worden verdiend bij dagelijkse boodschappen, samenwerkende hotels, partnerluchtvaartmaatschappijen en andere partnerdienstverleners.

2.     Statusmijlen kunnen alleen worden verdiend door te vliegen en zijn afhankelijk van de vluchtafstand en de boekingsklasse, daarom zijn ze waardevoller en dus moeilijker te verdienen dan awardmijlen.

Het mijlentegoed is afhankelijk van de boeking, de ledenstatus en de frequentie. Zodra een bepaalde kilometerstand is bereikt, gaat u over naar de volgende hogere ledenstatus. Hoe hoger je komt, hoe meer privileges je krijgt om je reis te verbeteren. Afhankelijk van het statusniveau krijgen frequent flyers, vaak frequente reizigers genoemd, voorrang en kunnen zij de awardmijlen die zij verdienen ook inwisselen voor bonussen.

Beloningen zijn er in bijna elke denkbare vorm. Dit kunnen non-cash activa zijn, kortingen, maar ook upgrades of betere service. Om u niet te beperken tot een routenetwerk, bepaalde vertrekpunten, bestemmingen en tijden, kunt u ook mijlen van partnerluchtvaartmaatschappijen laten bijschrijven. Dit is echter alleen mogelijk met luchtvaartmaatschappijen die samen een alliantie vormen of deel uitmaken van een frequent flyer-programma. Hierdoor ontstaat een win-win situatie: de frequent flyers profiteren van aantrekkelijke prijzen en de luchtvaartmaatschappijen op hun beurt van hun trouwe klanten en de daaruit voortvloeiende versterkte, intensieve klantenbinding.

Speciale voorrechten bij frequent flyer-programma's

Er zijn grote verschillen in tarieven, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Bij het bereiken van de volgende status, lonken speciale voordelen naast de inwisselbare mijlen. Veel voorkomende voordelen zijn:

1. Toegang tot loungeruimten

Frequent flyer-programma's bieden reizigers toegang tot speciale loungeruimten om te ontspannen en tot rust te komen voor hun vlucht.

2. Gratis upgrade

Als lid van een frequent flyer-programma krijgt u een gratis upgrade naar de volgende hogere klasse wanneer u een bepaald puntenniveau bereikt.

3. Hogere check-in prioriteit

Als u een bepaalde kilometerwaarde in uw frequent flyer-programma hebt, krijgt u voorrang bij het instappen en een voorkeursbehandeling. Zo vermijdt u lange wachtrijen.

4. Verhoogde bagagevrijstelling

Als frequent flyer krijgt u voorrang bij de behandeling van uw bagage en mag u gratis extra bagage meenemen.

5. Huurauto

Op uw bestemming kunt u uw frequent flyer miles inwisselen voor een huurauto om uw bestemming in alle comfort te verkennen.

6. Transferdienst

Wanneer u een bepaald statusniveau in uw frequent flyer-programma bereikt, kunt u bij aankomst en vertrek genieten van een exclusieve limousine- en transferservice.

7. Vrije vlucht

De gratis vlucht is veruit de populairste en waardevolste beloning van een frequent flyer-programma. Voor zo'n vlucht moet u een hoog puntensaldo op uw mijlenaccount hebben.

8. Betere dienstverlening

Een van de voorrechten die u geniet als lid van een frequent flyer-programma is een persoonlijke conciërge op bepaalde luchthavens, afhankelijk van uw frequent flyer-status.

9. Sneller boekingsproces

Vooraf ingevulde formulieren met reeds opgeslagen contact- en accountgegevens vereenvoudigen het boekingsproces voor frequent flyer-programma's.

10. Extra partnerkaart

Voor uw partner ontvangt u een extra partnerkaart voor uw frequent flyer-programma zodra u een bepaald aantal statusmijlen hebt verzameld.

11. Niet-geldelijke activa

Miles kunnen worden ingewisseld voor niet-geldelijke artikelen en kortingen in de winkel van het frequent flyer-programma of bij partnerbedrijven.

12. Voorkeurzitplaatsen

Wanneer u een bepaald statusniveau in het frequent flyer-programma bereikt, kunt u de stoel van uw keuze gratis reserveren.

Zitplaatsen en klassebalie in het vliegtuig

Tips om de mijlenaccount van uw frequent flyer-programma op te waarderen

In principle, there are two strategies for maximum mileage yield. Firstly, you can fly in several segments, as there is a fixed number of miles per flown flight segment within Germany and Europe. This would mean that you forego direct connections and make several stopovers. Since the status miles are awarded by segment, your number of flight miles is doubled by a changeover. However, you also lose time at the same time. The second strategy is to choose the best value for money between booking classes. However, there are other tips and tricks on how to increase your mileage account to reach your desired membership status.

  • Wanneer u boekt, zorg er dan voor dat u altijd binnen een vluchtalliantie blijft

  • Met behulp van een gezinsaccount kunt u bij sommige frequent flyer-programma's met meerdere personen tegelijk mijlen verdienen op één account

  • Promoties met een mijlenbonus kunnen uw vliegmijlen verdubbelen of verdrievoudigen

  • Kijk uit voor error fares, dit zijn uitzonderlijk goedkope vluchten als gevolg van een systeemfout

  • Verdien ook punten op de grond, door uw volgende aankoop of brandstof te betalen met uw frequent flyer programma credit card, want u verdient een mijl voor elke euro die u uitgeeft

  • Het mijlentegoed varieert naargelang de boekingsklasse en de gevlogen afstand

  • Miles kunnen met terugwerkende kracht tot 6 maanden worden gecrediteerd, maar worden normaal gesproken automatisch gecrediteerd wanneer u uw frequent flyer kaartnummer opgeeft

Welk frequent flyer-programma is het beste?

Het eerste frequent flyer-programma ter wereld dateert van 1979 en werd opgericht door de luchtvaartmaatschappij Texas International Airlines. Intussen zijn er wereldwijd echter meer dan 200 kilometerprogramma's. Elk van hen heeft zijn eigen sterke en zwakke punten - zowel bij het inwisselen van mijlen als bij het verdienen van mijlen. Daarom moet u zich, als u belangstelling hebt, vooraf uitvoerig informeren over de verschillende frequent flyer-programma's. Het is belangrijk dat u uw eigen verwachtingen en behoeften in gedachten houdt om ze af te stemmen op de verschillende frequent flyer-programma's. Zo is het belangrijk hoe vaak u jaarlijks wilt vliegen, welke bonussen u aanspreken, naar welke bestemmingen u in de toekomst wilt vliegen, wat uw favoriete vertrekpunt is, hoe hoog de jaarlijkse contributie is en vooral hoe de conversie van inkomsten en mijlen is. Miles & More van Lufthansa, bijvoorbeeld, is veruit de bekendste. Lufthansa behoort tot de Star Alliance, een vereniging van 28 luchtvaartmaatschappijen waar ook mijlen kunnen worden verdiend. Meer dan 9 miljoen klanten nemen deel aan dit frequent flyer-programma. Dit maakt Lufthansa tot een van de meest succesvolle aanbieders.

Kortom, een frequent flyer programma is voor koopjesjagers die veel met het vliegtuig reizen voor zaken of in hun vrije tijd. Met behulp van een frequent flyer-programma kunt u zich met een gerust geweten de anders zo dure voorzieningen veroorloven. Een mijlenkaart maakt op een ongecompliceerde manier de toegang tot de opwindende wereld van privileges mogelijk.