Vliegtuig boven de wolken

Info, tips & trucs voor langeafstandsvluchten

Langeafstandsvluchten zijn precies wat hun naam impliceert: hoofdzakelijk lang. Zij zijn echter een noodzakelijk kwaad om de langverwachte bestemming te bereiken. De avontuurlijke reis door Azië, de roadtrip door de VS, de ontspannende vakantie op Bali - de langeafstandsvlucht maakt deel uit van elke intercontinentale reis. Zou het niet fijn zijn om dit deel van de reis zo stressvrij mogelijk te beleven? Wat is de langste vliegroute ter wereld? En hoe kom je vol goede moed op je bestemming aan? Wij geven u enkele suggesties over hoe u uw langeafstandsvlucht zo aangenaam mogelijk kunt maken. Ontdek hieronder alle tips en trucs voor langeafstandsvluchten en hoe u ontspannen op uw bestemming aankomt.

InhoudWereldwijde vliegroutesWereldwijde vliegroutes

Wat is een langeafstandsvlucht?

Vanaf welk punt moet een langeafstandsvlucht als zodanig worden aangemerkt? Het Luchtvaart Handboek omschrijft dit heel duidelijk. Als langeafstandsvlucht wordt beschouwd een afstand van meer dan 3.000 km en een vliegtijd van meer dan drieëneenhalf uur. 3.000 km hemelsbreed is te vergelijken met de afstand van Berlijn naar Cairo. De duur van de vlucht kan variëren en kan niet als algemene regel worden gegeven. In de regel duurt het ongeveer drie tot vier uur om zo'n afstand af te leggen.

Wat zijn de populairste langeafstandsvluchten?

De populairste routes vanuit Duitsland met een tussenstop zijn Frankfurt — Auckland (18.218 km), Frankfurt — New York (9.012 km) en Frankfurt — Bangkok (9.012). De drie langste routes vanuit Duitsland met een tussenstop zijn Düsseldorf — Dunedin (18.684 km), Keulen/Bonn — Christchurch (18.665) en Stuttgart — Wellington (18.642), aangezien Nieuw-Zeeland het verst van Duitsland verwijderd is.

Wereldwijde vliegroutes

Wat is de langste vlucht ter wereld?

De langste vliegroute in de geschiedenis was op 11 oktober 2018 met een Airbus A350-900ULR van Singapore Airlines. Dit wereldrecord werd gevestigd van Singapore naar New York - Newark. Het vliegtuig legde 16.700 kilometer non-stop af in ongeveer 18 uur.

9 tips voor een stressvrije langeafstandsvlucht

 1. Non-stop vlucht
  Op uw bestemming geraken zonder tussenstop is veel minder stresserend, want er zijn geen vertragingen door het overstappen op een langeafstandsvlucht zonder tussenstop. Het vermindert ook het risico dat u per ongeluk uw koffer verliest bij het overstappen.

 2. Stiptheid en online inchecken
  Voor een lange intercontinentale vlucht moet u ten minste twee uur van tevoren op de luchthaven zijn. De heenreis, de veiligheid, het inchecken - het zijn allemaal onbekende variabelen in uw formule voor een ontspannen begin van uw vakantie. Daarom raden wij u aan vooraf een parkeerplaats te reserveren op onze Easy Airport Parking locaties. Bij veel luchtvaartmaatschappijen kunt u ook al 72 uur voor vertrek inchecken en uw stoel reserveren.

 3. Zitplaatsreservering
  Een comfortabele stoel is goud waard, vooral op een langeafstandsvlucht. Stoelreserveringen zijn optioneel en kunnen online en aan de balie tot kort voor vertrek worden gemaakt. Als u niet genoeg ruimte hebt om u uit te rekken, zijn de zitplaatsen bij de nooduitgangen aan te bevelen. Hoe verder je naar achteren zit, hoe groter de kans dat je geen medestoelgenoten hebt als het vliegtuig niet vol is.

  Tip: Als u vliegangst hebt op langeafstandsvluchten, kies dan een stoel helemaal vooraan, want daar schommelt het vliegtuig het minst bij turbulentie.

 4. Comfortabele kleren
  Comfortabele kleding is essentieel voor een langeafstandsvlucht. Als u gaat vliegen, kies dan kleding in een uivorm en pak voldoende warme lagen in. Vliegtuigen zijn vaak zwaar geklimatiseerd. Vooral als je moe bent, kun je het snel koud krijgen. Een paar knusse sokken en een sjaal om je mee te bedekken verhogen ook de comfortfactor.

 5. Geluidsonderdrukkende hoofdtelefoon of oordopjes
  Een must op elke langeafstandsvlucht! Zo kunt u alle omgevingsgeluiden buitensluiten en ongestoord ontspannen. Vluchtgeluiden, gesprekken met andere passagiers, babygehuil en het smakken of snurken van de persoon die naast u zit, zullen allemaal naar de achtergrond verdwijnen.

 6. Nekkussen en slaapmasker
  Om fris aan te komen na een langeafstandsvlucht kunt u een nekkussen meenemen in uw handbagage om uw hoofd te ondersteunen of rugpijn tegen te gaan. Een slaapmasker kan ook wonderen doen als u uw ogen wilt sluiten, ongeacht het licht.

  Tip: Wat er in uw handbagage moet en hoe u die het best inpakt, leest u in ons artikel Feiten over handbagage.

 7. Toilettas
  Vooral op langeafstandsvluchten is het praktisch om uw tandenborstel, tandpasta, deodorant, haarborstel en verfrissende doekjes in een kleine tas mee te nemen. Hierdoor voelt u zich onmiddellijk frisser na het eten of slapen. Lippenverzorging en gezichts- en handcrème kunnen ook helpen tegen schrale lippen en een trekkerige huid als gevolg van de droge lucht. Passagiers die contactlenzen dragen, doen er daarom goed aan oogdruppels te gebruiken. Het beste is echter dat u uw bril gebruikt.

 8. Vermaak
  Houd uzelf bezig door een voorraad films, series, audioboeken, muziek en podcasts aan te leggen en deze van tevoren te downloaden van uw streamingdienst. Neem een boek, tijdschrift of e-book mee om te lezen, of gebruik de tijd om productief te werken. Op langeafstandsvluchten is er meestal een scherm direct bij uw stoel. Je hebt echter nooit de garantie dat het programma-aanbod goed zal zijn. Vergeet niet om de juiste opladers en een powerbank bij de hand te hebben, zodat entertainment geen kortstondig plezier wordt.

  Tip: Hoe u zich met en zonder smartphone kunt bezighouden, leest u in ons artikel „WLAN in het vliegtuig“.

 9. Vooruitzichten
  Kijk af en toe uit het raam. Als u geluk heeft, is de hemel onbewolkt en kunt u genieten van een adembenemend uitzicht. Het langzaam voorbijgaan van de aarde kan een kalmerend effect hebben. In de winter is er zelfs een kans om 's nachts noorderlicht te zien boven IJsland, Noorwegen, Finland, Groenland, Alaska of Canada. Hoe dan ook, een langeafstandsvlucht geeft je ruim de tijd om van het uitzicht te genieten!

Fly over bjergene

Professionele tips: Blijf gezond en alert tijdens een langeafstandsvlucht

 1. Steunkousen
  Het risico op trombose is veel groter op langeafstandsvluchten dan op korte vluchten. Als preventieve maatregel kunt u steunkousen uit een medische winkel dragen, zodat uw benen tijdens de langeafstandsvlucht niet opzwellen en goed van bloed worden voorzien. Trombose is niet leeftijdsgebonden en kan leiden tot een levensbedreigende longembolie of beroerte.

 2. Oefening
  Sta tijdens een langeafstandsvlucht af en toe op en strek uw benen in het gangpad, ten minste één keer per uur. Als u wilt blijven zitten, kunt u zowel uw schouders als uw voeten draaien, en rekken en strekken. Dit kan ook het risico op trombose verminderen en uw bloedsomloop op gang brengen door de bloedstroom te verbeteren.

 3. Snacks
  Voor een lange vlucht is het beter om iets te eten dat niet zwaar op de maag ligt. Op de langeafstandsvlucht zelf, is er meestal gratis eten. Dit omvat vaak een hoofdmaaltijd en kleinere snacks. Informeer u niettemin van tevoren en meld speciale verzoeken zoals glutenvrij, veganistisch of lactosevrij eten tijdig. Als dit niet genoeg is, kunt u uw eigen lang houdbare snacks meenemen, zoals vers fruit, mueslirepen, noten en broodjes. Zorg er echter voor dat u geen vloeibaar voedsel zoals yoghurt meeneemt. Een beetje chocolade kan ook elke reis zoeter maken.

 4. Tijd
  Zodra u aan boord van uw langeafstandsvliegtuig bent, stelt u uw horloge in op de plaatselijke tijd op uw bestemming en probeert u uw slaappatroon aan die tijd aan te passen. Ga slapen als het donker wordt en pas de helderheid van uw terminaldisplays aan het tijdstip aan. Dit zal signalen naar uw lichaam sturen wanneer het mag rusten tijdens de lange vlucht.

 5. Water
  Aangezien de lucht in het vliegtuig droger is dan de Sahara-woestijn met een vochtigheidsgraad van 15%, moet u uw gehemelte en slijmvliezen bevochtigen door te drinken tijdens een langeafstandsvlucht. Vergeet ook niet dat regelmatig drinken een jetlag kan voorkomen. U kunt het beste een fles van 500 ml meenemen, die u van tevoren vult in de wasruimte van de veiligheidszone. Maar u kunt natuurlijk ook de stewardess om water aan boord vragen. Meer van dit soort tips vind je in ons artikel 10 tips tegen een jetlag.

Populaire luchtvaartmaatschappijen voor langeafstandsvluchten

Bedenk van tevoren wat u verwacht van een langeafstandsvlucht. Als u een zo aangenaam mogelijke vlucht wilt hebben, met inbegrip van het entertainmentprogramma, het eten en een goede service, is het de moeite waard om zo nodig iets meer geld te investeren. Het is ook praktisch om een groot stuk bagage bij de prijs inbegrepen te hebben. Anders moet u dergelijke details apart en tegen extra kosten boeken, wat een langeafstandsvlucht uiteindelijk duur kan maken, ook al lijkt het een koopje. Als u een langeafstandsvlucht met een baby plant, kunt u alles wat u moet weten over vliegen met een baby in het tijdschriftartikel vinden. Hieronder vindt u enkele luchtvaartmaatschappijen die dankzij hun dienstverlening, stiptheid en klantvriendelijkheid een goede naam hebben opgebouwd als het gaat om langeafstandsvluchten:

 1. Qatar Airways

 2. American Airlines

 3. Aeromexico

 4. SAS Scandinavian Airlines

 5. Qantas Airways

 6. LATAM Airlines

 7. Westjet Airlines

 8. Luxair

 9. Austrian Airlines

 10. Emirates

 11. Flybe

 12. KLM Royal Dutch Airlines

 13. Singapore Airlines

 14. Garuda Indonesia

 15. Virgin Atlantic

 16. United Airlines

 17. Delta Air Lines

 18. Turkish Airlines

 19. Air France

 20. LOT Polish Airlines

Zoals u ziet, is een goede voorbereiding het enige wat nodig is voor een langeafstandsvlucht. Met een beetje planning kunt u uw vlucht zo aangenaam en stressvrij mogelijk maken. Met onze tips voor langeafstandsvluchten kunt u ontspannen en zorgeloos aan uw vakantie beginnen. Wij wensen u een ontspannende reis!