Slapende baby in het vliegtuig

Vliegen met baby: feiten, tips & FAQs

Een ontspannen gezinsvakantie, te beginnen met een ongecompliceerde vlucht met baby, zonder tranen of huilen. Voor de meeste ouders, een absolute droom. In plaats daarvan doemen vaak grote zorgen op over het vluchtproces. Onrustige nachten in de aanloop en de constante zeurende vraag aan zichzelf: Hebben we aan alles gedacht? Daarom hebben we wat nuttige tips en interessante weetjes over vliegen met een baby voor je op een rijtje gezet. Wanneer mogen baby's mee in het vliegtuig? Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn baby onder druk zet? Kan de kinderwagen mee in het vliegtuig? En hoe zit het met babyvoeding in het vliegtuig? Ontdek nu wat belangrijk is als je met een baby vliegt.

Inhoud

Vliegen met baby: vanaf wanneer mogen baby's vliegen?

In principe is vliegen met baby bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mogelijk vanaf de leeftijd van ongeveer twee weken. Maar dit is natuurlijk zeer individueel, afhankelijk van uw baby, uw buikgevoel en natuurlijk de luchtvaartmaatschappij. In elk geval is het belangrijk om ter voorbereiding van de vlucht met uw kinderarts te overleggen en zo nodig geduld te hebben. Vooral bij buikpijn, oorontsteking of aandoeningen van de luchtwegen is het beter om niet met de baby te vliegen.

Als uw kroost echter al een paar weken ouder is, fit is en niet snel van streek raakt in uw aanwezigheid, is er in principe niets dat u ervan weerhoudt met baby te vliegen. Het kan als een verrassing komen, maar hoe jonger de baby is tijdens de vlucht, hoe meer ontspannen hij of zij meestal is. Zolang de kleintjes vooral bezig zijn met slapen, eten en knuffelen en nog vrij weinig om zich heen waarnemen, maakt de vlucht zelf hen vaak niet zoveel uit, zolang er maar in hun basisbehoeften wordt voorzien en de verzorgers er zijn.

Moeder met baby in het vliegtuig

Vragen over vliegen met baby

  1. Hebben baby's een paspoort nodig?

    Ja, identificatiedocumenten zijn ook vereist als u met een baby vliegt. Hiervoor heeft uw baby een kinderpaspoort nodig - zelfs voor vluchten binnen de EU. Informeer daarom met voldoende aanlooptijd wat u precies nodig hebt, zodat het uiteindelijk niet mislukt door de juiste afgifte van de papieren. Hier moet bijvoorbeeld ook het inentingsbewijs worden meegenomen. U kunt een paspoort voor uw kind aanvragen bij het desbetreffende bureau voor de registratie van ingezetenen.

  2. Hoeveel kost een vliegticket voor een baby?

    In de regel, niets of heel weinig. Kinderen jonger dan twee jaar reizen meestal gratis met hun ouders mee of, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, hoeft slechts een kleine toeslag te worden betaald bovenop het eigenlijke vliegticket.

  3. welke stoel met baby in het vliegtuig?

    Natuurlijk is het voor ouders en kind het beste als er een beetje bewegingsvrijheid is. Daarom is het vooral in grote vliegtuigen prettig om plaats te nemen op een van de eerste rijen stoelen. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden ook zogenaamde moeder-kindstoelen aan, die zich meestal precies daar bevinden. Dit komt door de babybedjes en -bakjes die daar aan de muur kunnen worden bevestigd.

  4. Moet ik een extra stoel boeken als ik met mijn baby vlieg?

    Als u een extra zitplaats voor uw baby in het vliegtuig nodig hebt, moet dit apart worden geboekt. Baby's jonger dan 2 jaar hebben geen recht op een eigen zitplaats en moeten tijdens de vlucht op de schoot van hun ouders zitten. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden echter wel de mogelijkheid om een babybedje in het vliegtuig te gebruiken. Het aantal hiervan is echter beperkt en daarom moet dit gewoonlijk ten minste 2 dagen voor vertrek worden aangevraagd of geboekt. De termijn varieert van luchtvaartmaatschappij tot luchtvaartmaatschappij. Het is daarom raadzaam om dit zo vroeg mogelijk op te helderen.

  5. Is er babyvoeding in het vliegtuig?

    Babyvoeding is in de meeste vliegtuigen verkrijgbaar, maar u moet er niet per se op rekenen en bij voorkeur uw eigen voeding meenemen. Warm water voor de babyfles is altijd beschikbaar en potjes kunnen in de meeste gevallen worden opgewarmd. In geval van twijfel kunt u ook vooraf navraag doen bij de luchtvaartmaatschappij in kwestie. Op de website is vaak informatie te vinden over vliegen met baby's of kinderen. De limiet van 100 ml geldt niet voor de babyvoeding die u meebrengt. 6.

  6. Mag ik een kinderwagen meenemen in het vliegtuig?

    Natuurlijk kan je dat. Als je een kinderwagen mee wilt nemen in het vliegtuig, heb je meestal twee opties. U kunt de kinderwagen of buggy inchecken als volumineuze bagage. Het nadeel hiervan is echter dat u het pas kunt gebruiken bij het opstijgen en onmiddellijk na de landing. In de meeste gevallen kan het alleen aan de gate worden afgegeven wanneer u aan boord van het vliegtuig gaat. In dat geval zullen de stewardessen de kinderwagen in het vliegtuig laden, zodat u hem zonder problemen kunt gebruiken tot kort voor u aan boord gaat. Onmiddellijk na de landing wordt de kinderwagen teruggegeven wanneer u van boord gaat. Vooral als de baby nog erg klein is tijdens het vliegen, is de tweede variant vaak relaxter voor ouders en kind.

  7. Hoe verlaag ik de druk als ik met een baby vlieg?

    Slikken helpt baby's ook tegen de druk op het oor. Het is daarom het beste om uw baby tijdens het opstijgen en landen een flesje of de borst te geven. Zuigen op een fopspeen kan ook helpen om de druk op de oren gelijk te maken. Bovendien speelt de gezondheid van uw baby in het vliegtuig een belangrijke rol als het gaat om de druk op het oor. Als uw kind onlangs verkouden is geweest, kan de druk op de oren veel groter zijn en echte pijn veroorzaken. Bespreek in dat geval een geplande vlucht met uw behandelend kinderarts.

  8. Wanneer is de beste tijd om te vliegen met baby?

    Vliegen met baby is het meest ontspannend als uw baby slaapt in het vliegtuig. Daarom is het het verstandigst om de vlucht te plannen op basis van het slaapritme van uw baby. In de meeste gevallen zijn nachtvluchten bijzonder geschikt. Probeer daarom lange dutjes een paar uur voor vertrek te vermijden. Voor de ouders betekent een slapende baby vaak dat ze tijdens de vlucht niet veel kunnen bewegen, maar dit is voor alle betrokkenen een veel minder stressvol alternatief. In het ideale geval krijgen zowel kind als ouder een goede nachtrust. Om deze reden moet ook de voorkeur worden gegeven aan non-stop vluchten. Overstappen van vliegtuig betekent stress en rusteloosheid, zelfs voor de kleinste luchtreizigers.

  9. Hoeveel bagage kan ik meenemen voor mijn baby als ik vlieg?

    Dit varieert afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de leeftijd van de baby. De meeste grote luchtvaartmaatschappijen staan een extra stuk handbagage van 10 kg toe. Als u een extra zitplaats boekt, mag u meestal ook een extra stuk bagage inchecken met een hoger gewicht, afhankelijk van het tarief. Bovendien is het vervoer van kinderwagens of buggy's meestal gratis. U kunt het beste de precieze voorschriften controleren voordat u uw ticket boekt en niet daarna.

Moeder met peuter bij raam luchthaven

Vliegen met baby: onze checklist voor handbagage

U mag een extra tas meenemen in uw handbagage als u met baby vliegt. Het is het handigst als je hem om kunt doen, zodat je je vrij door het vliegtuig kunt bewegen, zelfs met je baby in je armen. Afhankelijk van de leeftijd van de baby, moet uw tas zeker de volgende dingen bevatten:

  • Diapers (sufficient amount for flight and unforeseen delays)

  • Luiers (voldoende voor de vlucht en onvoorziene vertragingen)

  • aankleedkussen

  • natte doekjes & zalf

  • ten minste 1x andere kleren

  • favoriete & reserve fopspeen

  • Knuffeldoekje en/of dier

  • Noodmedicatie (bv. neusdruppels, koorts zetpillen)

  • Babyvoeding en snacks (ook hier geldt: houd rekening met vertragingen; babyvoeding valt niet onder de limiet van 100 ml in handbagage)

  • Melkflessen (warm water is altijd beschikbaar in het vliegtuig)

  • Slab & lepel

  • Favoriete speelgoed

  • Deken om in te wikkelen en te slapen

Tip: Wat er allemaal in uw handbagage moet en mag, behalve de spullen van uw kinderen, vindt u in ons artikel Feiten over handbagage.

Vliegen met baby: tips voor een ontspannen reis

Afhankelijk van hoe en op welke manier u aankomt, moet u een voldoende lange tijdsbuffer inbouwen voor de weg naar de luchthaven. Als u met de auto komt, raden wij u aan van tevoren duidelijkheid te krijgen over de parkeerproblematiek. Bij onze Easy Airport Parking locaties kunt u ruim van tevoren een parkeerplaats reserveren. Dit bespaart u stress en gedoe voor vertrek. Houd ook rekening met externe omstandigheden wanneer u uw reis plant. Als het vakantie is, kan er bijvoorbeeld een verkeersopstopping zijn op weg naar de luchthaven of langere rijen bij de veiligheidscontroles.

Online inchecken, dat door veel luchtvaartmaatschappijen wordt aangeboden, blijkt ook praktisch te zijn. Op die manier hoeft u alleen uw bagage ter plaatse in te checken en door de veiligheidscontrole te gaan. Als er naast de baby nog andere kinderen op de vlucht zijn, moet u extra tijd rekenen. Hoe meer kinderen, hoe meer kans op kleine incidenten. Als er aan het eind voor vertrek te veel tijd over is, gebruik die dan voor een wandelingetje langs de belastingvrije winkels, bewonder samen de vliegtuigen of neem een hapje voor u vertrekt. Kom als gezin aan op de luchthaven en probeer in de vakantiestemming te komen als dat de reden van uw reis is.

Het is natuurlijk veel gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar de basisvoorwaarde voor een ontspannen baby tijdens het vliegen is dat de ouders ook ontspannen zijn. Als u zich niet laat opjagen, zal het voor uw kind veel gemakkelijker zijn om zelf kalm te blijven. Probeer altijd in gedachten te houden dat de meeste mensen begrip hebben voor uw moeilijke situatie met een jong kind. Of uw baby nu huilt of slaapt tijdens de vlucht, vliegen met baby is in beide gevallen moeilijk te voorspellen. Probeer daarom van tevoren niet te veel interne stress op jezelf te leggen.

Wij wensen u en uw baby een veilige reis!