Vliegen met de hond
Het hebben van een hond als huisdier is op vele manieren verrijkend. Voor veel hondenbezitters is er niets beters dan een trouwe ziel met een natte neus aan je zijde te hebben. Toch wordt u als hondeneigenaar vaak met uitdagingen geconfronteerd. Bijvoorbeeld, als het gaat om vliegreizen. Er rijzen veel vragen: Moet ik mijn hond meenemen in het vliegtuig? Hoe verloopt een hondentransport in het vliegtuig eigenlijk? Waarmee moet ik rekening houden als ik een vlucht boek met een hond? Ontdek nu wat belangrijk is als je met een hond vliegt.
Inhoud
Een vlucht boeken met een hond: Waar moet ik rekening mee houden?
Onze tips voor de voorbereiding van een vlucht met een hond.
Vliegen met een hond: mag mijn hond mee in het vliegtuig?
Aangezien de eerste prioriteit bij het vliegen met een hond altijd het welzijn van uw huisdier en de rest van de passagiers moet zijn, hanteren de luchtvaartmaatschappijen vaste en vaak afwijkende voorwaarden voor het vervoer van dieren. Daarom moet u van tevoren nagaan welke luchtvaartmaatschappij uw hond aan boord zal toelaten. Ryanair, bijvoorbeeld, weigert uit principe met een hond te vliegen. Bij andere luchtvaartmaatschappijen hangt het af van het gewicht, de grootte en het ras van de hond. Voor het vervoer van kleine, en dus meestal lichtere viervoeters, gelden vaak minder strenge voorwaarden dan voor het vervoer van grote honden. Deze wegen dienovereenkomstig meer en hebben duidelijk meer plaats nodig.
Een andere belangrijke factor voor vliegen met een hond is de gezondheid en fitheid van uw viervoeter. Vooral bij honden met een stompe neus moet met bijzondere maatregelen rekening worden gehouden, omdat zij over het algemeen neigen tot kortademigheid en zeer gevoelig zijn voor temperatuur. Dergelijke honden staan dus bloot aan een extra risico in het vliegtuig, aangezien naast de uiterlijke omstandigheden en/of recht daardoor nog de factor stress wordt toegevoegd. Daarom worden drachtige of zeer jonge honden gewoonlijk niet vervoerd en wordt het hondenbezitters sterk afgeraden dit te doen. Voordat u een vlucht met een hond boekt, moet u dus nagaan of uw hond "fit to fly" is en dit laten bevestigen door uw vertrouwde dierenarts.
Tip: : Als algemene informatie over het onderwerp handbagage ook interessant voor u is, kijk dan eens naar ons artikel Feiten omtrent handbagage .
Vlucht met hond boek: Wat te overwegen?
Als uw hond in theorie voldoet aan de vereisten om aan boord te worden toegelaten, moeten nu de formele bepalingen worden verduidelijkt.
Registratie uitvoeren
De hoogste prioriteit is dat u een huisdiertransport van tevoren aanmeldt. Nogmaals, de uiterste termijnen voor het registreren van een vlucht met een hond variëren per luchtvaartmaatschappij. In de meeste gevallen moet dit echter ten minste 48 uur voor vertrek gebeuren. Om deze deadlines niet te missen, dient u uw hond tegelijk met uw eigen ticket te registreren. Houd er rekening mee dat vliegen met een hond extra kosten met zich meebrengt, afhankelijk van de grootte en het gewicht van uw huisdier.
Check de toelatingsvoorwaarden
Bovendien moet u zich tijdig informeren over de toelatingsvoorschriften van uw bestemming met betrekking tot het vliegen met een hond:
Chippen:
een nu in veel landen gangbare norm is dat uw hond gechipt moet zijn om duidelijk identificeerbaar te zijn.
Paspoort voor gezelschapsdieren:
Bovendien moet u een paspoort voor gezelschapsdieren van de EU bij u hebben, waarin onder meer de laatste rabiësvaccinatie staat vermeld. Vooral wanneer naar Hawaï, Guam of Amerikaans Samoa wordt gereisd, moet de vaccinatie zo vers mogelijk zijn, aangezien er speciale quarantaineverplichtingen gelden voor niet-gevaccineerde honden. Houd er dus rekening mee dat een gewone inentingskaart niet voldoende is als u met uw hond wilt vliegen. Praat daarom vroeg genoeg met uw dierenarts over de afgifte van een Europees certificaat.
Verplichting tot aanlijnen en muilkorven:
Een ander belangrijk toelatingsvoorschrift is de vraag of er een aanlijn- of muilkorfplicht bestaat voor bepaalde wedstrijden of in het algemeen.
Aansprakelijkheidsverzekering:
Een aansprakelijkheidsverzekering voor honden kan nuttig zijn in het buitenland. In sommige landen is dit zelfs verplicht als u met een hond vliegt.
Quarantaineverplichting:
in sommige landen mogen honden niet zomaar binnen, zelfs niet met inentingen. Ze zullen voor een bepaalde tijd in quarantaine worden geplaatst. Hier hebben ze geen contact met andere honden. De tijd kan van land tot land verschillen en is voor Australië bijvoorbeeld ten minste 30 dagen.
Tip: Als u niet zeker bent over de in- en uitreisregels van uw vakantieland, raden wij u aan gebruik te maken van bronnen zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier vindt u alle belangrijke informatie voor een georganiseerde vlucht met een hond naar welke bestemming dan ook, inclusief de quarantainevoorschriften per land.
Waar zal mijn hond worden ondergebracht in het vliegtuig?
Koffers in de cabine
Het inchecken van kleine honden in een vliegtuig als handbagage is in de meeste gevallen geen probleem. Zij moeten echter wel in een speciale hondendrager of tas worden vervoerd. Zolang uw eigen gewicht in combinatie met het gewicht van de doos een door de luchtvaartmaatschappij vastgestelde limiet niet overschrijdt (meestal 6 tot 8 kg), mag uw hond met u meereizen in de cabine van het vliegtuig. Houd er echter rekening mee dat de afmetingen van toegestane hondentassen in het vliegtuig wanneer u met een hond vliegt, kunnen variëren afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Voor de vlucht moet de reismand gedurende de hele vlucht op de grond blijven en mag uw hond de reismand niet in het vliegtuig verlaten. Zorg er daarom voor dat de container voor vertrek goed gesloten en stabiel is. Het beste is ook uw contactgegevens op de koffer te schrijven voordat u met uw hond gaat vliegen of een adreslabel aan de koffer te bevestigen, zoals u dat ook aan een koffer zou doen.
Meenemen in het laadruim
Grotere honden hebben niet het voorrecht om met hun baasje in de cabine te reizen. In plaats daarvan worden ze in het vrachtruim geladen in speciale transportkisten als speciale bagage. De conditie van hondenvervoersboxen in het vliegtuig moet aan verschillende criteria voldoen, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, wanneer met hond wordt gevlogen en is bovendien afhankelijk van het hondenras. Met name hondenrassen die als klassieke vechthondenrassen worden aangemerkt, moeten meestal worden vervoerd in kooien waarvan geen enkel onderdeel uit kunststof mag bestaan. Voor zowat alle grote honden in vliegtuigen moet hun bench waterdicht, geventileerd en ontsnappingsvrij zijn. Met het oog op de belangen van uw huisdier moet de bench ook ruim genoeg zijn voor uw hond om in te liggen, te staan en zich om te draaien. De doos mag echter de aangegeven maximumafmetingen niet overschrijden.
Er zijn uitzonderingen voor geleidehonden of therapiehonden wat betreft de grootte van de honden die in de cabine zijn toegestaan. Als u de eigenaar bent van een dergelijke hulphond, kunt u het beste rechtstreeks bij uw luchtvaartmaatschappij informeren welke regels van toepassing zijn op uw hond in het vliegtuig.
Tip: Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden ook hun eigen transportboxen aan, zodat u er niet per se een hoeft te kopen om af en toe met een hond te vliegen. Informeer echter van tevoren naar de kwaliteit van deze dozen. Sommige luchtvaartmaatschappijen zijn wat dit betreft diervriendelijker dan andere.
Onze tips voor de voorbereiding van een vlucht met een hond
Reizen met het vliegtuig is spannend, en dat geldt zowel voor mensen als voor dieren. Maar bij een hond kan deze opwinding snel omslaan in stress. Daarom moet u uw trouwe viervoeter vroeg op de reis voorbereiden:
Wennen aan de transportkist
Groot of klein, een transportbox is onontbeerlijk voor het vliegen met een hond. Om het uw viervoeter gemakkelijker te maken rustig te blijven in een vreemde en lawaaierige omgeving zoals de vliegtuigcabine of het vrachtruim, moet u de box een paar weken voor het vertrek bij u thuis klaarzetten. Wen uw hond aan de transportbox door hem in zijn dagelijkse routine te integreren als een normale mand, en hij zal hem herkennen als een plaats om zich terug te trekken. Op die manier biedt u uw hond een belangrijk stukje vertrouwdheid in het vliegtuig.
De juiste uitrusting van de transportkist
Houd er ook rekening mee dat als u met de hond vliegt en hij in het vrachtruim reist, hij lange tijd geen direct contact met u zal hebben. Daarom kunt u in het vliegtuig het beste een persoonlijk voorwerp, zoals een knuffeldoekje of een door u gedragen T-shirt, in de transportbox voor zijn hond doen. Uw hond zal er graag zijn fijne neusje in begraven en uw geur zal hem extra kalmeren. Als u met een hond vliegt, moet u niet alleen persoonlijke spullen meenemen, maar ook uw contactgegevens in de reismand vermelden. Naam en telefoonnummer zijn het noodzakelijke minimum.
Zorg voor wat beweging vlak voor de vlucht
Lichaamsbeweging is goed, vooral voor een lange vlucht. Om ervoor te zorgen dat uw hond minder onrustig is in het vliegtuig, kunt u hem het beste vlak voor vertrek meenemen voor een lange wandeling. Hoe vermoeider uw trouwe viervoeter is, hoe groter de kans dat hij snel kalmeert en veel van de opwinding zal wegslapen in zijn hondenbox in het vliegtuig.
Kalmerende middelen bij het vliegen met hond - ja of nee?
Net zoals elke hond in een vliegtuig anders reageert op de onbekende omgeving, zijn de reacties op kalmerende middelen bij honden vaak heel verschillend. In sommige gevallen zal het geneesmiddel geen kalmerend effect hebben, maar een verdovend effect. Uw hond kan zich dan niet meer bewegen, maar is zich nog wel bewust van invloeden van buitenaf, zoals lawaai of trillingen. Dit kan uiteindelijk leiden tot nog meer stress en in het ergste geval paniek. Als u besluit met een hond te vliegen, moet u uw dierenarts raadplegen over kalmerende middelen. In veel gevallen kan het echter aangewezen zijn om geschikte medicatie toe te dienen.
Onthoud uiteindelijk altijd dat u uw hond het beste kent en zijn gedrag kunt beoordelen. Neem daarom de tijd om te overwegen wat het beste is voor u en uw hond en wat de voor- en nadelen zijn van vliegen met een hond. In principe moet elke vlucht voor honden grondig worden afgewogen. Stel uzelf daarom van tevoren de vraag: Moet mijn hond absoluut aan deze vlucht deelnemen of is er een andere oplossing?
Of u nu alleen vliegt of met een viervoeter - wij wensen alle betrokkenen in ieder geval een goede reis!