WLAN-verbinding op de mobiele telefoon in het vliegtuig

WLAN in het vliegtuig: surfen boven de wolken

Op het werk, thuis of onderweg: voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend om altijd internetontvangst te hebben. De smartphone is altijd bij je, je bent non-stop bereikbaar - toch? Iedereen die vaker in een vliegtuig stapt, weet dat dit er boven de wolken heel anders uit kan zien. De mobiele telefoon gaat in de voorgeschreven vliegtuigmodus, maar hoe zit het met WLAN in het vliegtuig? Niet toegestaan? Niet beschikbaar? Of misschien veel te duur? Eén ding is zeker: WLAN in het vliegtuig zou ongelooflijk praktisch en aangenaam zijn. Ontspan en boek een huurauto voor uw vakantie of bereid u voor op sightseeing. Maar is dat wel mogelijk? Wij vertellen u alles wat u moet weten over WiFi in het vliegtuig.

Inhoud

Is het toegestaan om WiFi te gebruiken in het vliegtuig?

Het antwoord is vrij duidelijk: Ja, u mag WiFi gebruiken in het vliegtuig. Sinds 2013 hoeft u uw mobiele toestellen zelfs niet meer volledig uit te schakelen zolang ze in de vliegtuigmodus staan. Dit is besloten door het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA). Dit heeft als eenvoudige achtergrond dat de vliegtuigtechnologie niet mag worden gehinderd door gsm-bundels die storingsruis in de boordradio veroorzaken en zo de communicatie tussen de cockpit en de grond bemoeilijken. Bovendien kunt u belangrijke en veiligheidsrelevante aankondigingen aan boord missen terwijl u aan het telefoneren bent. Dit heeft echter niets te maken met WLAN-gebruik. U kunt dus zonder aarzelen WLAN gebruiken in het vliegtuig.

Moeder en zoon samen aan de mobiele telefoon in het vliegtuig

Hoe werkt WLAN in het vliegtuig?

Het internet heeft een lange weg afgelegd voordat het de vliegtuigen bereikt. WLAN in het vliegtuig werkt via een uiterst complexe transmissietechnologie. Daarom kan de surfsnelheid ook afnemen. Maar wolken kunnen ook de internetontvangst verstoren. Het internet wordt van grondstations op aarde naar satellieten gezonden. Vliegtuigen maken verbinding met de dichtstbijzijnde satelliet via een antenne die zich in de romp bevindt. Het signaal wordt vervolgens doorgestuurd naar een server, die qua functie vergelijkbaar is met een router (toegangspunt) en via welke passagiers met hun elektronische apparatuur kunnen inloggen. Sommige luchtvaartmaatschappijen staan echter pas een verbinding met de satelliet en dus WLAN in het vliegtuig toe wanneer de kruishoogte is bereikt.

Hoeveel kost WLAN in het vliegtuig?

Internet in het vliegtuig is meestal een dure aangelegenheid. Zeer weinig luchtvaartmaatschappijen bieden een gratis WiFi-dienst aan. Ofwel wordt het datavolume gefactureerd, ofwel wordt het WLAN in het vliegtuig voor een beperkte tijd aangeboden via een vast surftarief. Prijzen en factureringsmodellen variëren van luchtvaartmaatschappij tot luchtvaartmaatschappij en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Reizigers in business class mogen bijvoorbeeld vaak gratis gebruik maken van WiFi in het vliegtuig. Low-cost maatschappijen bieden daarentegen meestal helemaal geen WiFi aan boven de wolken. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kunt u de eerste 15 minuten of 20 MB gratis surfen en daarna kiezen voor een van de WiFi-pakketten. Bij andere luchtvaartmaatschappijen betalen gasten voor een snelle WiFi-upgrade om sneller te kunnen surfen. Gemiddeld bedragen de kosten ongeveer 15 euro per vlucht. Aangezien met name het laden van video's en afbeeldingen veel datavolume verbruikt en dus snel wordt opgebruikt, moet u van tevoren bedenken waarvoor u het wilt gebruiken.

Jonge vrouw op mobiele telefoon op vliegtuig

Hoe goed is de internetsnelheid op het vliegtuig?

WLAN in het vliegtuig is natuurlijk niet zo betrouwbaar als op de grond. Door de technische inspanning lijdt de kwaliteit er soms onder. Luchtvaartmaatschappijen bieden echter vaak extra snelle pakketten aan. Maar zelfs dan kunt u niet dezelfde internetsnelheid verwachten als op de grond. Als u het WLAN in het vliegtuig wilt gebruiken, moet u dus altijd een beetje geduld hebben.

Hoe kom je de tijd door zonder WiFi in het vliegtuig?

WiFi in het vliegtuig is te duur voor u en u bent blij om wat smartphone-vrije tijd te hebben? Als u niets dringends te doen hebt en niet weet hoe u zich aan boord zonder internet bezig kunt houden, hebben wij een paar ideeën voor u op een rijtje gezet. Soms voelt het gewoon goed om je telefoon even opzij te leggen en wat tijd te nemen. Maar ook zonder wifi in het vliegtuig kun je boven de wolken goed gebruik maken van je smartphone.

Tijdverdrijf zonder smartphone

  1. Gesprekken: Als u alleen reist en de persoon die naast u zit geeft blijk van openheid, kan een leuk gesprek met medepassagiers zeer verrijkend zijn. Als u toch met meerdere mensen reist, kunt u de vlucht heerlijk gebruiken voor een uitgebreid gesprek. Dit zal de tijd enorm verkorten.

  2. Lezen: Heb je nooit de tijd of de vrije tijd om anders te lezen? Dan kan het gebrek aan wifi in het vliegtuig ook een zegen zijn. Pak een goed boek en dompel je onder in een andere wereld. Of leer uw bestemming onderweg kennen met behulp van een reisgids.

  3. Rust: sluit uw ogen en doe een dutje. Op die manier voel je je veel fitter als je aankomt en hoef je daarna niet te herstellen van de vlucht. Als u op uw bestemming aankomt, kunt u meteen beginnen met sightseeing.

  4. Spelen: Reis je met het bedrijf? Een kaartspel past in elke handbagage en kan zelfs op de kleinste vliegtuigtafeltjes worden gespeeld. Er zijn ook tal van spelletjes met een eenvoudig kaartspel die afwisseling garanderen, zodat je je nooit zult vervelen.

Tip: In ons artikel Feiten over handbagage kunt u lezen wat u nog meer mee mag nemen in het vliegtuig..

Tijdverdrijf met smartphone

  1. Uw smartphone opruimen: wat staat er eigenlijk op uw smartphone? In de regel hebben de meeste mensen een heleboel apps, foto's en oude berichten bij zich die het geheugen vullen en eigenlijk niet meer nodig zijn. Gebruik de vrije tijd om de smartphone een beetje op te ruimen en direct plaats te maken voor nieuwe vakantiefoto's.

  2. Download inhoud: Streaming inhoud werkt alleen online? Ja, want veel streamingdiensten bieden de mogelijkheid om inhoud te downloaden in de desbetreffende app en offline te consumeren. U kunt dus uw favoriete inhoud bekijken en downloaden nog voor u gaat vliegen. Op die manier bent u helemaal niet afhankelijk van het WLAN in het vliegtuig. Voordeel: U kunt de inhoud gemakkelijk blijven bekijken, zelfs na de vlucht, bijvoorbeeld tijdens de transfer naar het hotel.

  3. Offline spelen: Er zijn spelletjes-apps waarvoor geen internetverbinding nodig is. Dus als je minder tijd aan gamen wilt besteden, kun je gewoon van tevoren uitzoeken voor welke apps dit geldt en ze downloaden.

  4. Relax: Hoewel het in een vliegtuig relatief lawaaierig is, kun je met de juiste hulpmiddelen ook ontspanning vinden. Ofwel kiest u voor de klassieke oordopjes, ofwel maakt u gebruik van de auditieve mogelijkheden van uw smartphone. Hier kunnen veel dingen ontspanning brengen: Je favoriete muziek, een goed audioboek of meditatieve inhoud. Gewoon volgens je persoonlijke smaak.

U weet zeker dat internet in het vliegtuig een must voor u is? Informeer dan voor uw vertrek bij uw luchtvaartmaatschappij of WiFi beschikbaar is in het vliegtuig en bekijk van tevoren de verschillende tarieven. Eén ding is echter duidelijk: WLAN in het vliegtuig is zeker geen goedkope aangelegenheid. Denk er dus, vooral voor korte vluchten, over na of u van tevoren inhoud kunt downloaden of misschien gewoon offline van de korte tijd wilt genieten. Wij wensen u een goede vlucht!