Vliegtuigen spotten op de luchthaven

Planespotting: Vliegtuigfans onder elkaar

Zoals paparazzi op jacht naar de perfecte sterrenfoto, de zogenaamde vliegtuigspotters cavort op de start- en landingsbanen van vliegvelden. Uitgerust met camera-apparatuur, vluchtplan en vliegtuiglijsten blijven de vliegtuigfotografen aan de hekken van de start- en landingsbanen of op aangewezen spotterlocaties hangen. Dit alles voor de perfecte foto's van vliegtuigen in de lucht, tijdens het opstijgen of landen. Vliegtuigspotten is de laatste jaren ook uitgegroeid tot een bijzondere hobby met een grote spotterscommunity dankzij steeds betere cameratechnologieën. Maar wat is er zo bijzonder aan het fotograferen van vliegtuigen?

Wat is Planespotting precies?

Vliegtuigspotten verwijst naar het spotten, d.w.z. bekijken en fotograferen, van vliegtuigen. Het fotograferen van vliegtuigen klinkt in het begin misschien niet zo spannend of moeilijk. Maar achter het pottenbakken van vliegtuigen schuilt een uitdagende hobby waarvoor je veel geduld en ervaring in de fotografie nodig hebt. Vliegtuigpotten is veel meer dan alleen het fotograferen van vliegtuigen.

Vliegtuigspotters zijn altijd op zoek naar bijzondere machines, zeldzame modellen en speciaal schilderwerk en natuurlijk het perfecte beeld daarvan. Ook de bijzondere omstandigheden maken het pottenbakken van vliegtuigen zo'n interessante hobby. Het fotograferen van bewegende vliegtuigen is niet noodzakelijkerwijs eenvoudig: de juiste belichtingstijd, lichtomstandigheden en timing kunnen een spotters-lekenaar snel tot de grenzen van deze kunst van het fotograferen duwen. Des te groter is de vreugde wanneer het juiste vliegtuig bij de nadering perfect wordt geraakt en u aan het eind van de dag indrukwekkende vliegtuigbeelden aan uw collectie kunt toevoegen.

De foto's worden opgeslagen in particuliere of openbare vliegtuigspottersarchieven. De kerngegevens van de vliegtuigen worden bij de betreffende foto's genoteerd om het overzicht van de gevlekte vliegtuigen te behouden. Alle belangrijke informatie, zoals het identificatienummer, de luchtvaartmaatschappij, het type of het verfschema worden door het personeel van de vliegtuigbouwer geregistreerd.

Trouwens: Als je niet van luchtfotografie houdt, kun je ook andere dingen uitproberen. Spoorwegen, vogels, schepen of auto's - de spottingselectie met bijbehorende scènes is groot.

Planespotting met camera buiten

Planespotting schatten: Welke machines zijn het meest populair?

De jacht op buitengewone machines is ook een paradijselijke discipline van planespotters. Gloednieuwe modellen, retro vliegtuigen of vliegtuigen met speciaal schilderwerk trekken tal van vliegtuigspotters naar de start- en landingsbanen.

Vliegtuigpottenfans moeten snel zijn, vooral als het gaat om wat speciaal schilderwerk, want sommige schilderwerken versieren vliegtuigen voor slechts enkele maanden of zelfs maar enkele weken. Des te indrukwekkender is het voor de Planespotters om zo'n speciale editie in hun persoonlijke archief te kunnen opnemen. Of het nu gaat om branding van bepaalde voetbalclubs, animatiefilmpersonages, zoals Star Wars bij All Nippon Airways (ANA) of speciale patronen - deze vliegtuigfoto's zijn echte trofeeën voor elke spotter.

De meest populaire vliegtuigbouwlocaties in Duitsland

Maar welke vliegvelden zijn geschikt voor het spotten van vliegtuigen en waar vind je een spotter bij je hobby? Natuurlijk zijn luchthavens met een groot volume aan luchtverkeer en internationale langeafstandsverbindingen meestal geschikter. Hier krijg je als spotter in principe meer mogelijkheden om luchtfoto's te maken. Populair zijn bijvoorbeeld de luchthaven van Düsseldorf, als een van de grootste in Duitsland, of de luchthaven van Hamburg.

Als u begint met vliegtuigspotten in Düsseldorf, Hamburg of andere Easy Airport parkeergarages, kunt u natuurlijk ook gebruik maken van onze parkeergarages en parkeergarages daar. Dit is niet alleen gereserveerd voor reizigers, zodat u uw auto op onze locaties kunt parkeren tijdens de vliegtuigstalling op een geboekte parkeerplaats op de Easy Airport Parking. Ook parkeren voor een dag of enkele uren is zonder problemen mogelijk en u bent van harte welkom.

Man met camera buiten vliegtuigspotten

Succesvolle vliegtuigspotten: Tips voor optimale vliegtuigfoto's

Spannende hobby, maar hoe begin je als nieuwkomer in de vliegtuigbouw? Deze vijf starterstips maken het begin gemakkelijker:

 1. Spottergidsen en Planespotter-apps
  Op het internet zijn diverse websites of apps te vinden waar Planespotters informatie kunnen uitwisselen over nieuwe modellen, spottinglocaties of luchtfotografie. Voor bijna elke luchthaven zijn er spottinggidsen die de beste locaties beschrijven om vliegtuigen te bekijken en te fotograferen.

 2. weerbericht
  Als u een helder zicht op de vliegtuigen wilt hebben om ze voor een helderblauwe hemel vast te leggen, moet u vooraf en ook tijdens de vlucht goede informatie over het weer krijgen. Echter, sommige vliegtuigbouwers kiezen ook bewust voor nogal somber weer om het vliegtuig in een ander daglicht te stellen.

 3. Luchthavenreglement
  Niet op elke luchthaven zijn de Planespotters populair. Bij sommige van hen zijn daarom speciale permissies nodig. Deze machtigen de planespotters om het vliegtuig op de luchthaven gedurende een bepaalde periode te fotograferen. Om juridische problemen te voorkomen, is het beter om voor elke vliegreis de luchthavenregelgeving te onderzoeken. Let op: Nuttige en nuttige tips voor het parkeren op de luchthaven zijn ook te vinden op het net van de betreffende luchthaven.

 4. Vliegtuigpotten
  Natuurlijk werkt niets zonder een camera in de vliegtuigbouw. De meeste planespots gebruiken digitale spiegelreflexcamera's met één lens voor hun vliegtuigbeelden. Voor gedetailleerde foto's moet u een telelens gebruiken, want hiermee kunt u de deels verafgelegen vliegtuigen het beste vastleggen. Bij de apparatuur voor vliegtuigspotten hoort ook een ladder, zodat u indien nodig foto's kunt maken over hekken.

 5. comfort
  Op de luchthavens moeten soms vrij lange afstanden worden afgelegd om het ideale vliegtuigspoor te bereiken - en dat te voet. Dit kan al snel oplopen tot enkele kilometers per vliegtuigspotdag. Comfortabel schoeisel is daarom een must. Daarnaast wordt een klapstoel voor langere wachttijden en voldoende eten aanbevolen.

Lover's tip: Vliegtuigtenten en rondleidingen

De fascinatie voor vliegtuigfotografie is de luchthavenexploitanten natuurlijk ook niet ontgaan. Daarom bieden veel vliegvelden nu speciale vliegtours aan waarbij de fotografen met een shuttlebus naar de beste locaties worden gebracht. Op deze tours kan de vliegtuigspotter foto's maken vanuit verschillende hoeken of vooral dicht bij de start- en landingsbanen komen. Als u wilt parkeren op de luchthaven tegen een redelijke prijs, is het het beste om uzelf vroeg te informeren en uw parkeerplaats op de luchthaven online te boeken.

Als dit uw nieuwsgierigheid heeft gewekt, waarom stopt u dan niet bij het dichtstbijzijnde vliegveld en probeert u uit of deze hobby misschien iets voor u is. Misschien ziet u op de heen- of terugweg van uw vakantie de ene of de andere Vliegtuigpotter bij het opstijgen of landen buiten het hek. Veel plezier ermee!