Tower Bridge in Londen tegen een dramatische zonsopgang, met een loopbrug op de voorgrond.

De luchthavens van Londen

Als je het over wereldsteden hebt, kun je niet om Londen heen. En zoals het een kosmopolitische stad betaamt, zijn er verschillende luchthavens, waarvan London Heathrow Airport de grootste en bekendste is en een van de belangrijkste ter wereld. Wie zo direct mogelijk in de stad wil landen, kan het beste terecht op London City Airport, terwijl de overige Londense luchthavens iets verder weg liggen, maar ook gemakkelijk bereikbaar zijn. Maar wat maakt al deze luchthavens zo bijzonder? Hoe zijn ze verbonden met de stad? En welke bezienswaardigheden in Londen mag je niet missen tijdens een trip?

  1. De luchthavens van Londen in één oogopslag

  2. Klein maar centraal: London City Airport

  3. Internationale topklasse: De Londense luchthaven Heathrow

  4. Productief met één landingsbaan: Gatwick Airport

  5. Populair voor pakketreizen: London Luton Airport

  6. Bestemming voor budgetmaatschappijen: Londen Stansted Airport

  7. Bezienswaardigheden in Londen

Londense luchthavens in één oogopslag

Het is niet zo gemakkelijk als men denkt om het exacte aantal Londense luchthavens te kwantificeren. Vanwege de grote omvang van de metropoolregio wordt bijvoorbeeld London Oxford Airport, gelegen op ongeveer 100 km van het stadscentrum, ook wel London Oxford Airport genoemd. London Southend, waar sinds het begin van de coronapandemie weinig of geen lijnvluchten meer plaatsvinden, kan theoretisch ook worden toegevoegd. Met de Londense luchthavens worden echter meestal bedoeld: City, Heathrow, Gatwick, Luton en Stansted.

Klein maar centraal: London City Airport

Tegenwoordig kan een luchthaven nauwelijks centraler gelegen zijn dan London City Airport. En de locatie wordt ook zelden bijzonderder, want de landingsbaan ligt op oude dokken en dus min of meer direct aan de Theems. De toenmalige troonopvolger en huidige koning Karel III zelf legde in 1986 de eerste steen voor de jongste Londense luchthaven. Deze twee jaar later voltooide luchthaven is de kleinste van de Londense luchthavens en bedient sindsdien vooral korteafstandsvluchten voor zakenreizigers en korteafstandsvakantiegangers binnen Groot-Brittannië of met een bestemming in een van de nauwere staten van het Europese vasteland. Vanwege de bijzondere ligging mogen op London City Airport alleen vliegtuigen tot een bepaalde grootte landen, die bovendien gecertificeerd moeten zijn voor een steile landingsaanloop van 5,5°, evenals de bemanning aan boord. London City Airport is bereikbaar per taxi of bus vanuit het stadscentrum; als alternatief is er een Docklands Light Railway station direct bij de luchthaven, dat ook verbindingen met het stadscentrum biedt.

Een drukke vertrekhal op London Heathrow Airport.

Internationale topklasse: De Londense luchthaven Heathrow

De Londense luchthaven Heathrow is niet alleen de grootste luchthaven van het Verenigd Koninkrijk, maar staat ook in de top 10 van de wereld wat betreft internationaal passagiersverkeer. Daarmee is het de belangrijkste van de Londense luchthavens en vaak de gemakkelijkst te bereiken bestemming voor reizigers. Zoals het een luchthaven van deze omvang betaamt, biedt hij een breed scala aan winkel- en eetgelegenheden: van luxemerken tot kleine souvenirwinkels, van fastfood tot lekker eten, u vindt het allemaal probleemloos op de grootste luchthaven van Londen. Aankomsten en vertrekken vanaf Heathrow hebben ook veel te bieden, want door het grote aantal opstijgende en landende vliegtuigen is het niet ongebruikelijk dat er een paar rondjes direct boven het centrum van Londen worden gemaakt, wat een perfect uitzicht biedt op de bezienswaardigheden van de metropool. Bovendien is de verbinding ongecompliceerd, van Heathrow naar Londen kunt u ofwel de Heathrow Express nemen of gewoon de Londense metro.

Tussen haakjes: Meer informatie over de top 10 luchthavens qua passagiersaantallen vindt u in ons artikel over de grootste luchthaven ter wereld.

Verschillende vliegtuigen van verschillende luchtvaartmaatschappijen staan achter elkaar opgesteld bij hun respectievelijke gates.

Productief met één landingsbaan: Gatwick Airport

Van de jaren 1970 tot de jaren 2000 was Gatwick Airport, of London Gatwick, de centrale Britse luchthaven voor vluchten van en naar de VS. Sindsdien heeft Heathrow deze rol van de Londense luchthavens weer overgenomen en is het luchtverkeer van Gatwick naar de VS volledig tot stilstand gekomen. De luchthaven heeft echter nog steeds het derde grootste aantal passagiers binnen het VK en is een van de grootste ter wereld met één start- en landingsbaan, zodat zij geenszins in onbeduidendheid is verdwenen. In tegenstelling tot de twee meer centraal gelegen luchthavens van Londen zijn hier ook budgetmaatschappijen actief, waardoor Gatwick een frequente bestemming is voor korte vakanties in de stad. Om van Londen Gatwick naar Londen zelf te komen, kunt u rechtstreeks vanaf de luchthaven een bus of trein nemen naar grote stations zoals Victoria of St Pancras. De reistijd varieert hier tussen ongeveer een half uur en anderhalf uur, afhankelijk van het gekozen vervoermiddel en de bestemming in de stad.

Populair voor pakketreizen: Londen Luton Luchthaven

Zoals vele Londense luchthavens heeft Luton een boeiende geschiedenis: De luchthaven stond centraal in de ontwikkeling van pakketreizen in de jaren 1960, waardoor een bijzonder groot aantal vakantiegangers vanuit het Verenigd Koninkrijk op zomervakantie ging. Vandaag de dag is het nog steeds een niet ongebruikelijke bestemming voor toeristen dankzij de budgetmaatschappijen. Vluchten vanuit Luton hebben meestal de rest van Europa als bestemming, maar er zijn ook lijnvluchten naar Noord-Afrika en Azië. Per buspendel en trein duurt het ongeveer 40 minuten om het stadscentrum te bereiken vanaf de vierde drukste luchthaven van Londen, en ongeveer een uur en 15 minuten met alleen de bus.

Bestemming voor budgetmaatschappijen: Londen Stansted Airport

Londen Stansted is de tweede drukste luchthaven van Londen en daarom ook de tweede drukste van het VK. Vooral Duitse reizigers die met budgetmaatschappijen reizen, landen hier of op Gatwick. Net als de andere Londense luchthavens biedt de luchthaven een ruim aanbod aan winkels en gastronomie om de wachttijd door te komen. De Stansted Express brengt u in ongeveer 45 minuten van Londen Stansted naar Londen. Als alternatief kunt u het stadscentrum in ongeveer een uur en 15 minuten bereiken met de bus, die u van tevoren goedkoop kunt reserveren.

Bezienswaardigheden in Londen

De Londense luchthavens bieden allemaal een goede toegang tot het centrum, maar welke Londense bezienswaardigheden zijn eigenlijk bijzonder de moeite waard? In plaats van een hele reisgids door te nemen, hebben we een paar handige tips voor je op een rijtje gezet.

Paleizen en gebouwen

Natuurlijk staat Buckingham Palace bovenaan de lijst van Londense bezienswaardigheden. Hier zetelt al 1837 jaar het hoofd van de Britse koninklijke familie, en dus van de Britse staat. Het paleis ligt op korte afstand van het drukke Trafalgar Square. Het Palace of Westminster, de zetel van het Britse parlement, is ook zeker een bezoek waard. Daarbij hoort ook het herkenningspunt van de stad en misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Londen naast de Tower Bridge, de klokkentoren Big Ben. Tussen de toch al indrukwekkende architectuur van de stad vallen ook de twee grote kerken St. Paul's Cathedral en Westminster Abbey op.

Musea en cultuur

De talrijke musea behoren ongetwijfeld tot de bezienswaardigheden van Londen. Ook zij zijn meestal ondergebracht in prachtige gebouwen en variëren in thema van klassieke tot postmoderne kunst, van de vroege aardse geschiedenis en de oudheid tot Jack the Ripper en gebeurtenissen uit de 20e eeuw. De staatsmusea zijn gratis en alleen voor speciale tentoonstellingen moet u betalen. Dus zelfs een kort bezoek is de moeite waard.

Parken

Natuurlijk is het wereldberoemde Hyde Park in Londen een van de bezienswaardigheden die u niet mag missen. Maar ook de talrijke andere parken nodigen altijd uit tot een wandeling en bieden verrassend veel rust te midden van de drukte van de grote stad.

Tip: Vooral Regent's Park is een aanrader, omdat je vanaf het aangrenzende Primrose Hill een uitstekend uitzicht hebt over het centrum van de stad, zonder de lange wachttijden en hoge prijzen van de London Eye.

De bezienswaardigheden en het brede scala aan culturele attracties van Londen maken een reis naar de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk altijd de moeite waard. De luchthavens van Londen maken ook korte reizen gemakkelijk en probleemloos. Wij wensen u een goede vlucht en een leuke tijd!