Steden verbonden met witte lijnen op een blauwe wereldbol

Gevorkte vlucht - wat is het?

Bent u bij het boeken van een vlucht wel eens op de term "open jaw" gestuit en kon u er niets mee? Open-jaw-vluchten zijn eigenlijk niet zo bekend - maar ten onrechte. Want zij kunnen bijzonder praktisch blijken als u een reis plant waarbij u niet wilt terugkeren naar de plaats van aankomst. Dit is ideaal voor een road trip, bijvoorbeeld. Op die manier kunt u uw vakantie individueel samenstellen en uw bestemming in uw eigen tempo verkennen. Maar wat is een open jaw vlucht precies? Welke boekingsmogelijkheden zijn er? Hoe kunt u een open jaw vlucht boeken? Wat zijn de voordelen van een open jaw vlucht en voor wie is het de moeite waard? Wij onthullen de details en de meest populaire reisroutes.

Inhoud:

 1. Wat is een open jaw vlucht?

 2. Voor wie is een open jaw vlucht de moeite waard?

 3. 5 stappen om een open jaw vlucht te boeken

 4. Voordelen van open jaw vluchten

 5. Populaire open jaw routes

Wat is een open jaw vlucht?

Een open-jawvlucht, ook wel "Open Jaw Flight" (OJ) genoemd, is een boekingsvariant van een vliegreis waarbij de aankomst- en vertrekluchthaven van elkaar verschillen. De luchthaven van bestemming voor de uitgaande vlucht is dus een andere dan de luchthaven van vertrek en/of bestemming voor de terugvlucht. Deze reisoptie is vooral de moeite waard voor langeafstandsreizen, zoals een open-jaw vlucht naar de VS.  Een open jaw-vlucht - niet te verwarren met een tussenlanding - wordt alleen gebruikt als de heen- en de terugvlucht tussen drie en vier verschillende luchthavens plaatsvinden en de luchthaven van bestemming en de luchthaven van vertrek in hetzelfde land liggen. Een open jaw vlucht kan in verschillende varianten worden geboekt:

 1. Luchthaven van vertrek A > luchthaven van bestemming B > luchthaven van vertrek C > luchthaven van bestemming A
  Bij de eerste optie landen de passagiers van een open jaw-vlucht op een andere luchthaven van bestemming dan de latere luchthaven van vertrek, vanwaar zij aan het eind van de reis terugvliegen.

 2. Luchthaven van vertrek A > luchthaven van bestemming B > luchthaven van vertrek B > luchthaven van bestemming C
  In de tweede variant komen passagiers die met hun open jaw-vlucht op de terugreis aankomen, aan op een andere luchthaven dan de oorspronkelijke luchthaven van vertrek vanwaar zij de reis zijn begonnen.

 3. Luchthaven van vertrek A > luchthaven van bestemming B > luchthaven van vertrek C > luchthaven van bestemming D
  Als alternatief is er ook nog de derde optie van dubbele open jaw vluchten. In dit geval is geen van de benaderde luchthavens in het land van vertrek of aankomst identiek. Dit is een speciale vorm van open jaw-vluchten.

Onderhoudswerkzaamheden aan een geparkeerd passagiersvliegtuig op natte grond op de luchthaven bij zonsondergang

Voor wie is een open jaw vlucht de moeite waard?

Dit type vliegreis wordt vaak gebruikt om te vermijden dat men moet terugkeren naar het vertrekpunt wanneer men een rondreis maakt met een ander vervoermiddel, zoals de trein, de bus, de auto of te voet. Op die manier bespaart u tijd en bent u bijzonder flexibel in uw reisplanning. Dus als u niet in slechts één regio of stad in uw vakantieland wilt blijven, is een open jaw vlucht een goed alternatief voor u.

Een open jaw vlucht is ook ideaal om vrienden of familie te bezoeken in uw vakantie- of thuisland, of om een extra locatie te verkennen aan het einde van uw reis. Een open jaw vlucht is ook ideaal voor zakenreizigers die meerdere afspraken in verschillende steden na elkaar willen bijwonen.

5 stappen om een open jaw vlucht te boeken

Lange tijd waren open jaw-vluchten meer een kenmerk van luchtvaartmaatschappijen en touroperators. Maar steeds meer reizigers willen hun vakantie individueel plannen en genieten van de vrijheid om rond te reizen in het vakantieland zonder tijd te verliezen door terug te keren naar het vertrekpunt. Het vinden van een geschikte open jaw vlucht kan nu heel gemakkelijk zijn, aangezien veel vluchtaanbieders een zoekfunctie voor open jaw vluchten aanbieden.

In de meeste gevallen omvat dit automatisch de functie dat alleen vluchten met dezelfde luchtvaartmaatschappij of van dezelfde vluchtalliantie worden weergegeven. Op die manier krijgen reizigers het gewenste prijsvoordeel van een open jaw vlucht en hoeven ze niet lang verschillende reisdata uit te proberen. Toch is de inspanning hier iets groter dan bij rechtstreekse vluchten, maar het is zeker de moeite waard. De lagere prijs is het gevolg van het feit dat de samenwerkende luchtvaartmaatschappijen hetzelfde boekingssysteem kunnen gebruiken, hun dienstregelingen op elkaar kunnen afstemmen en het inchecken op luchthavens kunnen combineren.

 1. Om een open jaw vlucht te boeken, moet u het tabblad "open jaw" selecteren in het zoekmasker van de website van de vluchtaanbieder van uw voorkeur.

 2. Naast de luchthavens van vertrek en bestemming verschijnen dan nog twee velden waarin u verschillende luchthavens van vertrek en aankomst voor heen- en terugreis kunt invoeren.

 3. Nu hoeft u alleen nog maar de reisdatum en het aantal personen in te voeren, zodat u uw open jaw-zoekopdracht kunt uitvoeren en de resultaten worden weergegeven.

 4. Vergelijk de prijzen van open-jaw-vluchten van verschillende luchtvaartmaatschappijen of allianties en vergelijk de prijzen van verschillende luchthavens van vertrek en bestemming binnen een door u opgegeven straal.

 5. Nadat u een selectie van vluchten hebt gemaakt die bij u passen, kunt u het boekingsproces voltooien.

Tip: Als u meer tips & trucs nodig hebt voor het boeken van vluchten, raden wij u ons artikel met dezelfde naam aan.

Open kalender met een blauwe speld in focus met een wazig modelvliegtuig op een kaart op de achtergrond

Voordelen van open jaw vluchten

 • Vaak zijn open jaw-vluchten goedkoper dan traditionele rechtstreekse vluchten of tickets voor een enkele reis als u binnen dezelfde alliantie boekt.

 • Grote flexibiliteit en vrijheid voor reizigers in het land van bestemming

 • Tijdwinst omdat reizigers niet naar hun vertrekpunt hoeven terug te keren

 • Langere afstanden kunnen worden afgelegd om de bestemming intensief te verkennen

 • Kan gecombineerd worden met een stedentrip

 • Praktisch voor een samenzijn met familie en vrienden

Populaire open jaw routes

Open jaw-vluchten kunnen naar wens in verschillende variaties en combinaties worden geboekt. Hier zijn enkele bijzonder populaire routes die de voorkeur genieten van veel toeristen:

 • Frankfurt > Bangkok > Phuket > Frankfurt

 • Frankfurt > San Francisco > Los Angeles > Frankfurt

 • München > Kaapstad > Johannesburg > München

 • Frankfurt > Boston > New York > Frankfurt

 • Frankfurt > Dar es Salaam > Zanzibar > Frankfurt

 • München > Jakarta > Denpasar > München

Een open jaw-vlucht is ideaal voor wie in het land van bestemming wil rondreizen of flexibel is wat de vertrek- en aankomstluchthavens in eigen land betreft. Dit bespaart niet alleen geld en tijd, maar u kunt uw vakantie ook combineren met een bezoek aan vrienden of familie. Open jaw vluchten zijn vooral aan te bevelen voor typische "once-in-a-lifetime" reizen, zoals een road trip door de VS. Wij wensen u een veilige en avontuurlijke reis!