Standby vliegen: risico of avontuur?
U hebt vast wel eens van de term standby vliegen gehoord, zeker als u ooit in contact bent geweest met medewerkers van luchtvaartmaatschappijen. Een stand-by vliegticket is een exclusief aanbod voor werknemers van een luchtvaartmaatschappij. Zij kunnen tegen een gunstige prijs plaatsen aan boord van een vliegtuig boeken, maar worden alleen aan boord genomen als het vliegtuig niet volgeboekt is met gewone passagiers. Omdat dit meestal vlak voor vertrek wordt besloten of een vliegtuig vol is of niet, is het bijna een soort stoel roulette. Hoe stand-by vliegen precies werkt en welke voor- en nadelen het biedt, vindt u hier in het kort.
Inhoud
Hoe werkt standby vliegen
Mensen die standby vliegen gaan zoals gewoonlijk naar de check-in en gaan door de beveiliging. Bij de gate begint het wachten. Houders van een standby-ticket hebben geen verplicht recht op vervoer. Dat betekent dat ze alleen mogen vliegen als niet alle zitplaatsen al bezet zijn door passagiers met reguliere tickets. Deze hebben in ieder geval voorrang. Daarom kan pas vlak voor het sluiten van de vliegtuigdeuren worden beslist of de standby-passagiers mogen instappen. Een echt kansspel! Ook passagiers die op korte termijn hebben omgeboekt of last-minute reizigers kunnen roet in het eten gooien.
Als u standby vliegt, bestaat er soms de mogelijkheid om een zogenaamde jumpseat te bemachtigen bij de bemanning of zelfs in de cockpit. Dit is echter ter beoordeling van de gezagvoerder en zijn toestemming is niet vanzelfsprekend. Veiligheid is een topprioriteit in vliegreizen. Houders van een standby-ticket hoeven zich immers geen zorgen te maken dat hun bagage zonder hen op reis gaat. Die wordt namelijk pas ingeladen als ze daadwerkelijk aan boord van het vliegtuig gaan. Er zijn dus geen problemen met zoekgeraakte koffers.
Boek een standby-vlucht
Standby vliegen is dus niet zo eenvoudig. Het juiste ticket krijgen is ook een beetje ingewikkelder. In feite kunt u alleen een standby-vlucht boeken als werknemer van de luchtvaartmaatschappij die verantwoordelijk is voor de vlucht. Vaak is er ook de mogelijkheid om tickets voor familieleden te kopen. Het is echter meestal niet mogelijk om ze gewoon door te geven aan vrienden en kennissen. Tot een paar jaar geleden was standby vliegen ook een optie voor gewone passagiers. Intussen bestaan dergelijke aanbiedingen echter niet meer - helaas.
De voors en tegens van stand-by vliegen
Waarom zou je eigenlijk standby vliegen? Niet weten of je de reis die je plant al dan niet zal kunnen maken is misschien wel spannend, maar het past waarschijnlijk niet zo goed in de plannen van de meeste mensen. Toch zijn stand-by vluchten erg in trek, en daar zijn goede redenen voor:
Voordelen van standby vliegen
Prijs: als je het zonder de zekerheid van een commercieel ticket doet, bespaar je in de eerste plaats geld. Standby-vluchten zijn in feite vrij goedkoop. Meestal moet slechts ongeveer 10% van de normale prijs worden betaald. Een standby-vlucht kan dus financieel heel lonend zijn.
Flexibiliteit: hoewel het voor de meeste reizigers aan te raden is om hun ticket vroeg te boeken, nemen mensen die standby vliegen beter de tijd. Aangezien de zitplaats toch nooit helemaal zeker is, is het raadzaam lang te wachten en pas te boeken als duidelijk is of er überhaupt uitzicht is op promotie op de gewenste vlucht. Dankzij de enorme kortingen hoeft men niet bang te zijn voor stijgende prijzen. Reizigers op korte termijn kunnen nog dezelfde dag een vlucht boeken voor een spontane trip naar Londen of Madrid.
Andere extra's: hoewel dit niet altijd het geval is, genieten houders van een standby-ticket vaak extra voordelen. Zo zijn er soms exclusieve aanbiedingen in hotels op de bestemming. Ook het boordpersoneel biedt graag een extra snack of iets dergelijks aan - het zijn tenslotte meestal collega's.
Geen ongebruikte stoelen: Om zo milieuvriendelijk mogelijk te vliegen, zijn standby-tickets zeker een pluspunt. Want door anders lege stoelen op te vullen, wordt de beschikbare ruimte optimaal benut. Aangezien het gewone ticket anders helemaal niet verkocht zou zijn of gewoon zou zijn vervallen, loont de lagere prijs voor het standby vliegticket ook voor de luchtvaartmaatschappijen. In het beste geval wordt stand-by vliegen dus een win-win situatie.
Aan de andere kant is het grootste nadeel van stand-by vliegen overduidelijk. Wie vindt het immers leuk om aan de gate te blijven staan? Maar zelfs hier zijn er nog een of twee moeilijkheden:
Nadelen van stand-by vliegen
Geen planningszekerheid: veel reizen worden ruim van tevoren gepland. Daarvoor moeten namelijk vaak niet alleen vliegtickets worden geboekt, maar ook een reisroute worden uitgestippeld, een huurauto worden gereserveerd, gewenste hotelkamers en andere planningsonderdelen. Des te vervelender als je hele planning in de war wordt gegooid omdat je met je stand-by vliegticket niet aan boord van het vliegtuig kunt.
Onveilige aansluitende vluchten: het niet kunnen nemen van een directe vlucht kan al onhandig zijn, maar meestal is een volgeboekte aansluitende vlucht nog vervelender. Het kan gebeuren dat standby vluchten naar Australië worden geboekt en het eerste deel van de reis naar Singapore of Doha vlot verloopt, maar dat de volgende vlucht volledig is volgeboekt. Hierdoor kunnen standby-reizigers een dag lang vastzitten op een tussenstop. In tegenstelling tot een gemiste aansluitende vlucht is ook hier geen recht op compensatie.
Extra kosten: Als je besloten hebt om standby te vliegen en vervolgens niet aan je reis kunt beginnen door een gebrek aan beschikbare stoelen, sta je voor de keuze: je reis annuleren of overstappen op een andere vlucht? Vooral wanneer de flexibiliteit in de tijd niet al te groot is, betekent dit vaak overstappen op een andere luchtvaartmaatschappij en dus een regulier ticket. Dit kan kort voor vertrek echter bijzonder duur uitvallen.
4 Tips voor standby vliegen
Als u de mogelijkheid hebt om een standby-vlucht te boeken, dan houdt u best rekening met een paar zaken. Wij hebben hier onze aanbevelingen voor een optimale reiservaring op een rijtje gezet:
Kies uw vluchtroute en -tijd: Kies, indien mogelijk, minder drukke vliegroutes. Het is ook het beste om de meest voorkomende vakantietijden te vermijden. Hoe minder mensen dezelfde vlucht willen nemen als jij, hoe groter de kans dat je nog een vrije stoel krijgt.
Bekijk alternatieven: Als je met een stand-by vliegticket wilt reizen, kun je het beste een plan B klaar hebben liggen. Informeer van tevoren naar alternatieve vliegroutes naar je bestemming. Door kleine aanpassingen te maken, kun je vaak andere vluchten vinden die je ook op je gewenste bestemming brengen. Je bereidt je ook best voor op de mogelijkheid dat standby vliegen geen optie is en je zal moeten overstappen op een gewoon ticket.
Beoordeel flexibiliteit: Overweeg vroeg in uw reisplanning hoe flexibel u bent. Hoewel standby vliegen voordelen biedt, is het ook nooit zonder risico. Als u absoluut op een bepaald tijdstip op uw bestemming moet zijn, plan dan een voldoende buffer in of zie ervan af om in dat geval standby te vliegen.
Houd de juiste instelling: Zoals gezegd is stand-by vliegen bijna als een kansspel. Je weet meestal van tevoren niet precies wanneer, hoe en of je überhaupt op je bestemming zult aankomen. Je kunt standby-vluchten dus het beste zien als een avontuurtje. In plaats van een zenuwslopend kwaad, wordt zelfs de reis zelf een echte belevenis.
Kortom, stand-by vluchten bieden wel degelijk voordelen. De boeking moet echter grondig worden afgewogen. Als u in de gelegenheid bent en over voldoende tijdsflexibiliteit beschikt, is het zeker de moeite waard om uw geluk te beproeven met een ticket voor een standby-vlucht. Wij wensen u alvast veel succes en een goede vlucht!