Een vliegtuig vliegt door een donderwolk, bliksemflitsen op de achtergrond.

Turbulentie in een vliegtuig

De meeste luchtreizigers kennen ze wel: Turbulentie. Net ontspannen aan het tomatensap genipt, moet in het volgende moment gevreesd worden dat het de rode drank niet tegenhoudt in de beker. Bewonderenswaardig, wie er verder komt slaapt door de vlucht. Toch is een misselijk gevoel voor de meeste mensen niet helemaal te vermijden als de eerste ruk van het vliegtuig een paar onrustige minuten aankondigt. Maar is turbulentie in een vliegtuig gevaarlijk? Kun je rustig blijven zitten of kan turbulentie een vliegtuig doen neerstorten? En hoe ontstaat turbulentie eigenlijk?

Inhoud:

 1. Hoe ontstaat turbulentie in een vliegtuig?

 2. Zijn turbulenties gevaarlijk?

 3. 5 tips voor het juiste gedrag bij turbulentie in het vliegtuig.

Hoe ontstaat turbulentie in een vliegtuig?

Turbulentie tijdens de vlucht kan verschillende oorzaken hebben. Naast bekende weersverschijnselen zijn er ook door de mens veroorzaakte oorzaken.

Onweer en zwaar weer

Mogelijke oorzaken van turbulentie in vliegtuigen zijn onweer en ander zwaar weer. De hoge windsnelheden kunnen zelfs een groot passagiersvliegtuig doen schudden. Bliksem is grotendeels onschadelijk voor het vliegtuig zelf, want net als bij auto's vormt de bliksem een kooi van Faraday. De meeste worden zelfs meerdere keren door de bliksem getroffen tijdens hun diensttijd. De kans op schade aan de elektronica is het grootst, maar alle vliegtuigen zijn hiervoor uitgerust met vervangende apparatuur. Zorgwekkender voor de buitenste romp is meestal hagel, maar ook daarvoor zijn moderne vliegtuigen uitgerust. Bovendien kunnen onweersbuien vrij betrouwbaar worden voorspeld en tekenen daarvan zijn te zien op de weerradar en in wolkenformaties.

Heldere lucht turbulenties

Clear Air Turbulences (CAT) zijn veel moeilijker te voorspellen dan stormen. Zoals de naam al doet vermoeden, treden ze op bij helder weer en zijn ze niet zichtbaar op de weerradar. Dit weersverschijnsel, dat gewoonlijk "luchtgaten" wordt genoemd, wordt veroorzaakt door botsende luchtmassa's waarvan de windsnelheden sterk verschillen. Hoewel bekend is waar luchtgaten vooral vliegtuigen treffen, en piloten daarom speciale turbulentiekaarten hebben, kunnen ze theoretisch overal en altijd voorkomen.

Andere vliegtuigen

Turbulentie in vliegtuigen kan ook worden veroorzaakt door vooruitvliegende vliegtuigen. Hier bepaalt de grootte van een vliegtuig hoe sterk de drifts zijn die het genereert. Dit kan worden vergeleken met de rimpelingen op het wateroppervlak die door schepen worden veroorzaakt.

Klimaatverandering

Hoewel klimaatverandering op zich geen oorzaak is van turbulentie in vliegtuigen, bevordert zij wel de weersverschijnselen die turbulentie veroorzaken. Er zijn aanwijzingen dat wanneer de temperaturen blijven stijgen, extreme onweersbuien intensiever worden, evenals CAT's.

Een veiligheidsgordel in een vliegtuig wordt met beide handen vastgemaakt.

Is turbulentie gevaarlijk?

Kan turbulentie een crash veroorzaken? Deze vraag zorgt vaak voor onzekerheid en kan gelukkig met "nee" worden beantwoord. Gangbare passagiersvliegtuigen zijn, zeker tegenwoordig, zo gebouwd dat een crash door turbulentie alleen praktisch kan worden uitgesloten. Toch is turbulentie dus niet geheel ongevaarlijk:

Eerdere schade of problemen kunnen worden versterkt.

Hoewel zelfs zware turbulentie op zich een vliegtuig niet kan doen neerstorten, kan ze bestaande noodsituaties zeker versterken. Een slecht onderhouden vliegtuig met bestaande schade, zoals haarscheurtjes, of een vliegtuig dat bijvoorbeeld door vogelaanvaringen is getroffen, kan door turbulentie in een nog moeilijkere situatie terechtkomen. Maar gelukkig moeten strikte onderhoudsprotocollen worden gevolgd en worden ook de vogelpopulaties rond luchthavens nauwlettend in de gaten gehouden. Van gevaar is hier dus meestal geen sprake.

Gevaar voor passagiers

Een vlucht met turbulentie kan echter ook een gevaar worden voor passagiers, zonder dat het vliegtuig daar enige hinder van ondervindt. Als tijdens het vliegen plotseling een luchtzak ontstaat, vormt het plotselinge schokken van het vliegtuig een verhoogd risico voor reizigers zonder gordel. Ook verkeerd opgeborgen harde of zware voorwerpen kunnen in dit geval letsel veroorzaken. In feite komen dit soort door turbulentie veroorzaakte incidenten veel vaker voor dan die waarbij het hele vliegtuig betrokken is.

Overigens kunt u meer te weten komen over de basis vliegveiligheid in ons artikel Hoe veilig is vliegen?

Een enveloppe ligt op een neergeklapt tafeltje bij een vliegtuigstoel, op de achtergrond een andere neergeklapte tafel en een persoon in het gangpad met koffer.

5 tips voor het juiste gedrag bij turbulentie in het vliegtuig

Het is dus onwaarschijnlijk dat turbulentie in een vliegtuig een crash veroorzaakt, maar het kan ongemakkelijk zijn voor individuen en potentiële gevaren bieden. Om deze risico's zo laag mogelijk te houden, hebben we vijf praktische tips voor hier samengesteld:

 1. Gordels omdoen
  De eenvoudigste maatregel ter bescherming tegen turbulentie is ook de meest effectieve. De veiligheidsgordel biedt een uitstekende bescherming tegen plotselinge luchtzakken. Daarom is het raadzaam om ook tijdens rustige vluchtfasen, wanneer u uw stoel niet hoeft te verlaten, uw veiligheidsgordel om te doen.

 2. Voorwerpen correct opbergen
  Om uzelf en andere passagiers te beschermen, moet u losse voorwerpen altijd veilig opbergen. Afhankelijk van het voorwerp kan de overhead bin boven de stoelen, de ruimte onder uw stoel of het net onder uw uitklaptafel hiervoor geschikt zijn.

 3. Instructies opvolgen
  Volg in geval van turbulentie altijd de instructies van het vluchtpersoneel op - zelfs als de vlucht op dat moment rustig en veilig aanvoelt. Stewardessen hebben informatie over dreigende turbulentie en, in de overgrote meerderheid van de gevallen, veel meer vliegervaring. Dus, als de stewardess u vraagt om plaats te nemen en uw veiligheidsgordel vast te maken, geef daar dan gehoor aan.

 4. Ga in het midden van het vliegtuig zitten
  Turbulentie in het vliegtuig wordt het minst gevoeld in de middelste stoelen. Hier kunt u dus het beste uw stoel reserveren als u een zo soepel mogelijke reis wilt. Dit zal ook de effecten van vliegangst bij turbulentie minimaliseren.

  Tip: Ontdek hier wat de beste stoelen in het vliegtuig zijn voor jouw specifieke behoeften.

 5. Blijf kalm
  Tot slot, blijf kalm, zelfs als turbulentie extreem oncomfortabel wordt in het vliegtuig. Vergeet niet dat het vliegtuig zelf ontworpen is om deze omstandigheden te weerstaan. Dus door in paniek te raken, breng je jezelf in gevaar in het ergste geval tijdens turbulentie in het vliegtuig. U bent het veiligst in uw stoel met uw veiligheidsgordel om.

Turbulentie in een vliegtuig moet serieus worden genomen, maar als u zich rustig en voorzichtig gedraagt, is het eerder een ongemak dan een echt gevaar. Wij wensen u dan ook een zo rustig en ontspannen mogelijke vlucht toe!