Leeg gangpad in volledig leeg vliegtuig met blauw tapijt, wit plafond en blauw en wit lederen zetels

De beste plaatsen in het vliegtuig

Gaat u binnenkort op vliegreis en verlangt u naar een ontspannende vlucht? Dan is de keuze van de zitplaats niet onbelangrijk, zodat uw vakantie tijdens de vlucht kan beginnen. Vooral als u in Economy Class reist, is het raadzaam een plaats in het vliegtuig te reserveren. Want of u nu de beste zitplaats in het vliegtuig wilt om te slapen, meer beenruimte nodig hebt, op zoek bent naar het beste uitzicht of reisziekte wilt voorkomen: Wij laten u zien welke vliegtuigstoelen precies het comfort bieden dat u wenst. Volg dus indien mogelijk onze praktische tips om de beste plaatsen in het vliegtuig voor u te bemachtigen.

Inhoud

Bejaarde heer in zijprofiel met donkere broek en grijs overhemd zit op zijn stoel naast een ander persoon in het vliegtuig

Beste stoel in het vliegtuig: waar moet je op letten?

Reizen per vliegtuig kan oncomfortabel zijn als de stoel niet zorgvuldig wordt gekozen. Vooral voor lange mensen is een stoel waar je je benen kunt strekken goud waard. Maar ook als u in alle rust van de vlucht wilt genieten en niet steeds wilt opstaan omdat de persoon naast u steeds naar het toilet moet, kan een goed gekozen stoel u een aangename vlucht bezorgen. Er zijn zelfs vliegtuigstoelen die de voorkeur verdienen als u last heeft van vliegangst of reisziekte.

Wat de beste plaatsen in het vliegtuig zijn, hangt echt af van het vliegtuig waarmee u gaat vliegen. Zoek daarom van tevoren uit met welk type vliegtuig u gaat reizen en bekijk het stoelenplan van de luchtvaartmaatschappij. Als algemene regel geldt: vermijd vliegtuigstoelen in de buurt van de bemanning en de toiletten. Deze zijn erg druk en u zult er waarschijnlijk geen rust vinden. Zitplaatsen op de laatste rij zijn ook niet per se aan te bevelen, omdat de rugleuning meestal niet volledig kan worden weggeklapt. Bovendien kan de bereiding van voedsel in de kombuis als storend worden ervaren. Passagiers die alleen reizen, moeten de middelste stoel vermijden. Als u arm aan arm zit met andere mensen links en rechts van u, hebt u weinig bewegingsvrijheid – vooral bij het eten.

De beste plaatsen in het vliegtuig voor alle gelegenheden

Bejaarde heer met donkerblauwe broek, lichtblauwe coltrui en blauw slaapmasker op, zittend op zijn stoel bij het raam in het vliegtuig

1. De beste stoel in het vliegtuig om te slapen

Hebt u al na korte tijd nekpijn omdat uw hoofd opzij valt terwijl u slaapt? De oplossing is eenvoudig: zoek een stoel bij het raam zo ver mogelijk vóór de motoren, zodat u met uw hoofd tegen de wand van de cabine kunt leunen en rustig kunt slapen. Aangezien het geluid zich concentreert aan het uiteinde van het vliegtuig, is het het stilst aan de voorkant. Een stoel bij het raam is niet alleen veel comfortabeler, maar heeft ook het voordeel dat u niet wordt gewekt wanneer uw zitgenoten willen opstaan of de stewardessen u met hun karretjes in de smalle gangpaden willen passeren. Zo worden ook uw nekspieren niet onnodig belast en komt u fris aan op uw bestemming.

2. De beste stoel in het vliegtuig met uitzicht

Natuurlijk, de beste plaatsen in het vliegtuig met uitzicht zijn bij de ramen. Maar omdat de opstelling van de rijen zitplaatsen enigszins afwijkt van de ramen en vaak niet is aangegeven op de plattegronden van de luchtvaartmaatschappij, kan het zijn dat u tegen de wand van de cabine aankijkt. Om dit te vermijden, kunt u zich op de hoogte stellen van de zitplaatsindeling van het desbetreffende vliegtuigtype. Zorg er ook voor dat de vleugels van het vliegtuig uw zicht niet belemmeren. Zo kunt u van het spectaculaire uitzicht genieten als het zicht helder is. U kunt ook een paar kiekjes maken voor uw reisalbum.

3. De beste stoel in het vliegtuig om als eerste te eten

Om uw honger zo snel mogelijk te stillen, kunt u het beste een stoel achterin het vliegtuig kiezen. Dat komt omdat de kombuis zich daar bevindt. Daarom beginnen de meeste luchtvaartmaatschappijen achterin met eten en werken ze naar voren toe.

Tip: Alles over eten in het vliegtuig vindt u in ons gelijknamige artikel.

4. De beste zitplaats in het vliegtuig als je vliegangst hebt

Hoe rustig de vlucht ook is, passagiers met vliegangst voelen altijd een zekere basiszenuwachtigheid. Handen worden zweterig, ademhaling en hartslag versnellen. Zelfs de gedachte dat vliegtuigongelukken uiterst zeldzaam zijn, helpt hier niet echt. De rechterstoel misschien. Volgens de statistieken zijn de middelste stoelen op de laatste rij de veiligste stoelen in het vliegtuig, aangezien het sterftecijfer bij een botsing slechts 28 procent bedraagt. Naast de hoge onwaarschijnlijkheid van een vliegtuigongeluk, zorgt zo'n stoel er hopelijk voor dat je je beter voelt.

5. De beste stoel in het vliegtuig tegen reisziekte

Ondanks het innemen van reistabletten voor vertrek, zelfs bij lichte turbulentie in het vliegtuig, zult u merken dat uw maag zich aanspant met ongemak. In dit geval kun je het beste boven de vleugels zitten, want daar is de turbulentie het minst voelbaar. Dat komt omdat het zwaartepunt van het vliegtuig dicht bij de vleugels ligt. De meest turbulente zitplaatsen bevinden zich daarentegen op de laatste rijen zitplaatsen in het vliegtuig. Als alle zitplaatsen boven de vleugels al bezet zijn, zijn de zitplaatsen voorin het vliegtuig ook een goed alternatief. Daar worden trillingen ook minder waargenomen.

6. De beste stoel in het vliegtuig voor beenruimte

Als je knieën al tegen de rug van de persoon voor je stoten en de rugleuning dan ook nog naar je toe wordt gekanteld, is het verlangen naar beenruimte bijna tastbaar. Daarom zijn zitplaatsen bij een van de nooduitgangen bijzonder geschikt voor lange mensen die business en first class te duur vinden. Ze hebben meer ruimte, zodat in geval van nood alle passagiers in het vliegtuig kunnen worden geëvacueerd. In het ergste geval bent u verantwoordelijk voor de passagiers, maar vooral op een langeafstandsvlucht is de extra toeslag voor meer beenruimte in het vliegtuig, die veel luchtvaartmaatschappijen eisen, de moeite waard.

Tussen haakjes: In deze stoel krijgt u speciale instructies van de stewardessen over hoe u de deur in geval van nood moet openen.

7. De beste stoel in het vliegtuig om gezond te blijven

Vluchten zijn een frequente bron van verkoudheid. Meestal is dit al te merken aan een schrapende keel en een jeukende neus. De reden is vaak dat de airconditioning te koud staat afgesteld en dat u dicht bij veel mensen zit. Als u zich tegen ziekte wilt beschermen, is het verstandig om een stoel bij het raam te reserveren. In feite gaat dit terug op een Amerikaans onderzoek dat aantoonde dat luchtreizigers met een stoel aan het raam de meeste kans hebben om gezond te blijven. Aan de andere kant lopen passagiers die aan het gangpad zitten en steeds opstaan een groter risico een infectie op te lopen en ziek te worden.

8. De beste stoel in het vliegtuig met baby's

Baby's jonger dan twee jaar mogen meestal gratis vliegen, maar dat betekent ook dat ze geen eigen stoel krijgen en tijdens de vlucht bij een ouder op schoot moeten zitten. Daarom zijn de beste plaatsen in het vliegtuig voor gezinnen met baby's achter tussenschotten. Ze zijn meestal uitgerust met een babybedje dat na het opstijgen aan de wand kan worden bevestigd. De nabijheid van toiletten en verschoontafels is ook praktisch. Een klein nadeel is echter dat bagage niet onder de voorstoel kan worden opgeborgen vanwege het tussenschot.

Tip: In ons artikel Vliegen met baby hebben we een aantal tips voor een ontspannen reis op een rijtje gezet.

Het is duidelijk dat er geen pasklare oplossing bestaat voor de beste stoel in het vliegtuig. Afhankelijk van de behoeften van de individuele passagiers zijn er echter verschillende zitplaatsen die het best aan verschillende voorkeuren voldoen. We hopen dat we een geschikte tip voor u hebben gevonden. Wij wensen u een goede reis!