close-up van een dienblad met avondmaaltijden in economy class op een langeafstandsvlucht, inclusief een drankje

Eten in het vliegtuig

Vliegen is al lang niet meer voorbehouden aan zakenreizigers en welgestelde vakantiegangers. Het is goedkoop geworden, zodat iedereen een vlucht kan nemen die een geschikt aanbod kan vinden. Dit heeft echter ook gevolgen gehad voor de service en het comfort. Eten in het vliegtuig is dus niet meer vanzelfsprekend. En zelfs aan de bar op wielen heb je vaak lange tijd geen vrije keuze. Wij raden u daarom aan om vóór een vlucht voldoende voedsel in te slaan. Het meenemen van voedsel in het vliegtuig kan niet alleen lange wachttijden overbruggen, maar u ook behoeden voor een rommelende maag. Welk voedsel door de veiligheidscontrole komt en wat verboden is, leidt vaak tot verwarring. Omdat er veel dingen zijn om rekening mee te houden, hebben wij nuttige tips voor u samengesteld om de onzekerheid over het meenemen van eten en drinken in het vliegtuig tegen te gaan.

Inhoud:

Bruinharige glimlachende stewardess met blauwe sjaal deelt eten en drinken uit aan passagiers op een vliegtuig

Krijg je eten in het vliegtuig?

Aangezien vliegen een massa-zaak is geworden, nemen mensen vooral hun toevlucht tot goedkope vluchten. Daarom is catering aan boord niet langer een vanzelfsprekendheid - tenzij u lange vluchten maakt, in eerste klas of business class zit.

Eten aan boord bij low-cost luchtvaartmaatschappijen

Bij lagekostenmaatschappijen worden in het vliegtuig meestal gratis drankjes en eten geserveerd vanaf een vluchtduur van drie uur en 45 minuten. Alcoholische dranken en andere versnaperingen kunnen te allen tijde aan boord worden gekocht. Warme maaltijden moeten echter van tevoren worden besteld.

Tip: Als u meer informatie, tips & trucs over langeafstandsvluchten nodig hebt, vindt u alles wat u moet weten in ons tijdschriftartikel.

Eten in het vliegtuig met netwerk luchtvaartmaatschappijen

Netwerkluchtvaartmaatschappijen bieden nog steeds gratis maaltijden aan op bijna alle routes. Wat hier geserveerd wordt, hangt echter ook af van de lengte van de vlucht. Op korte- en middellangeafstandsvluchten kunt u snacks en kleine warme maaltijden verwachten, terwijl u op langeafstandsvluchten een volledig, warm menu krijgt. Meestal kunt u kiezen tussen twee gerechten. U zult echter vaak naar uw portemonnee moeten grijpen als u iets extra's wilt.

Tip: Als u last heeft van intoleranties, speciale dieetwensen hebt of vegetariër of veganist bent vanwege uw geloofsovertuiging of religie, leidt dit meestal niet tot een prijstoeslag. Vooral in het geval van intoleranties moet u uit voorzorg uw luchtvaartmaatschappij minstens 24 uur op voorhand verwittigen.

Mag je eten meenemen in het vliegtuig

In de eerste plaats moet men de kwestie in het algemeen bekijken en dus de vraag stellen: Mag je je eigen eten meenemen in het vliegtuig? In principe, ja. U mag tijdens uw reis in uw koffer voedsel meenemen - ongeacht of het vast of vloeibaar is. Afhankelijk van het land zijn er verschillende voorschriften voor wat mag worden ingevoerd. Wees er echter op voorbereid dat het wat langer kan duren bij de veiligheidscontrole in het land van bestemming, waar het personeel het voedsel nader zal bekijken. De vraag die daarop volgt is: Mag je voedsel meenemen in je handbagage? Het antwoord hierop is ook ja. Het kan echter iets gecompliceerder zijn vanwege de veiligheidsvoorschriften. U mag vloeibare of gelachtige levensmiddelen alleen meenemen in verpakkingen van 100 ml die samen in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak met een inhoud van maximaal 1 liter kunnen worden geplaatst. Na de beveiligingscontrole op de luchthaven is het uiteraard mogelijk om in de veiligheidszone voedsel te kopen en mee te nemen in het vliegtuig. Nu is een goed moment voor drankjes in het bijzonder.

Tip: In ons artikel Feiten omtrent handbagage kunt u lezen wat u wel en niet mee mag nemen op uw vlucht.

Voedsel verpakken

Als algemene regel geldt dat voedsel in het vliegtuig meestal moet worden verpakt en vervoerd in een lekvrije verpakking. Dit geldt bijvoorbeeld voor broodjes en ook voor fruit. Snacks in hun oorspronkelijke verpakking worden meestal zonder probleem aanvaard, aangezien zij hermetisch zijn afgesloten, naar behoren zijn geëtiketteerd en gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd.

Vermijd sterk ruikend voedsel

Ook wanneer u voedsel meeneemt in het vliegtuig, moet u zich omwille van uw medepassagiers onthouden van sterk ruikende voedingsmiddelen. De eenvoudige reden hiervoor is dat u zich gedurende enkele uren in een beperkte ruimte zult bevinden en, zelfs als u daar tegenover staat, u op geen enkele manier wilt worden gestoord door uw zitplaatsburen. Kazen zoals Camembert, vis, knoflook, uien en wilde knoflook moeten daarom in het beste geval worden vermeden.

Wees voorzichtig met vers voedsel

In sommige landen zijn er strikte richtlijnen voor het meenemen van verse levensmiddelen, zoals fruit, groenten, vlees, zuivel en eiproducten. Informeer daarom naar de regels op uw bestemming voordat u vertrekt, of neem slechts zoveel voedsel mee in het vliegtuig als u tijdens uw vlucht kunt eten. Anders kan het zijn dat u het eten bij aankomst moet weggooien. Afhankelijk van het land van bestemming kunnen er strenge regels zijn voor de invoer van levensmiddelen om te voorkomen dat ziekten of plagen worden binnengebracht.

Speciale voorschriften voor babyvoeding

Als u met een kind tot drie jaar reist, mag u vloeibare babyvoeding in verzegelde originele verpakkingen, moedermelk en gedistilleerd water meenemen om uw kind in het vliegtuig van de best mogelijke voeding te voorzien. Niettemin moet u ervoor zorgen dat u een passende hoeveelheid aan boord neemt die voldoende is voor de duur van de vlucht. Belangrijk: U moet dit van tevoren aangeven en uitleggen aan de douane, zodat u niet wordt opgehouden. Houd het voedsel gemakkelijk bereikbaar voor het geval het gecontroleerd wordt.

Tip: Vliegt u voor het eerst met een baby? Geen probleem. Wij informeren u over alles wat u moet weten in ons artikel Vliegen met baby.

Welk voedsel is toegestaan in het vliegtuig?

Voor het geval maaltijden aan boord niet inbegrepen zijn en u moet besluiten om zelf te eten in plaats van dure vliegtuigmaaltijden te kopen, hebben wij een lijst opgesteld van de ideale snacks voor tijdens het vliegen. Maar wat voor eten mag je meenemen in het vliegtuig? Er is een ruime keuze. Bovendien is het meenemen van je eigen eten in het vliegtuig niet alleen praktisch, maar vaak ook gezonder, omdat je er zelf voor kunt zorgen dat het goed uitgebalanceerd is:

 • sandwiches

 • fruit

 • salades en rauwkost

 • muesli repen

 • noten

 • theezakjes

 • chips, koekjes en chocoladerepen

 • taarten en gebak

 • alles wat je koopt in de veiligheidszone na de screening

Tip: Als u op de luchthaven geen drank wilt kopen, kunt u een lege fles meenemen in uw handbagage en die in de sanitaire voorzieningen vullen met kraanwater. Ga echter van tevoren na of het leidingwater van veilige kwaliteit is en geschikt is voor consumptie.

Welk voedsel is verboden in het vliegtuig?

Vooral bij levensmiddelen die geen zichtbare vloeistoffen bevatten, is het moeilijk te bepalen wat is toegestaan en wat niet. Dit komt omdat alle romige en zachte voedingsmiddelen ook als vloeistoffen tellen. Daarom volgt hier een kort overzicht van welk voedsel verboden is in het vliegtuig:

 • jams en geleien

 • sauzen

 • dips

 • notencrème of pindakaas

 • verspreiden

 • soepen

Tussen haakjes: Ook dranken met een alcoholgehalte van meer dan 22% zijn niet toegestaan. Tenzij je ze in een duty-free winkel hebt gekocht.

Close-up van een hand die een plastic beker tomatensap vastgrijpt die op een servet van een klaptafel in een vliegtuig wordt geplaatst

Waarom smaakt tomatensap beter in een vliegtuig?

Tenslotte, willen we een mysterie oplossen tijdens het vliegen. Omdat geen ander drankje in het vliegtuig zo vaak wordt besteld als tomatensap. Tomatensap smaakt bijzonder fris en intens aan boord, hoewel veel passagiers het normaal niet op de grond zouden drinken. Maar waarom smaakt eten anders in een vliegtuig? En waarom is vooral tomatensap zo'n hype op vliegtuigen?

Wetenschappers van het Frauenhofer-instituut voor bouwfysica IBP in Holzkirchen hebben onderzoek verricht. Terwijl tomatensap op de grond nogal flauw smaakt, heeft tomatensap in het vliegtuig een fruitig zoet aroma en zijn de tomaten duidelijker te proeven. De reden hiervoor is dat op een hoogte van ongeveer 10.000 meter de smaakpapillen dingen anders kunnen waarnemen als gevolg van de verandering in luchtdruk en de lagere vochtigheidsgraad. Door de lagere luchtdruk als gevolg van de hoogte, daalt het zuurstofgehalte in het bloed met 7% en droogt het neusslijmvlies uit. Het gevolg is dat de reukzin van de passagiers, die belangrijk is voor de smaakbeleving, wordt aangetast, als door een verkoudheid.

Bovendien is tomatensap aanzienlijk meer gezouten en gekruid in het vliegtuig, aangezien zout 20 tot -30% minder sterk wordt waargenomen dan op de grond. Een andere reden is het zogenaamde copycat-effect. Wanneer passagiers andere mensen zien genieten van een tomatensapje, wekt dit het verlangen er ook een te drinken. Bovendien is tomatensap voedzamer dan bijvoorbeeld water en kan het dus kleine trekjes stillen. Het mysterie van tomatensap is dus allesbehalve mystiek. Toch blijft het fascinerend.

Wij wensen u een goede reis en verder: bon appétit!