De skyline van Singapore in de schemering.

De luchthaven van Singapore: Info & inzichten

Terwijl sommige luchthavens zich proberen te onderscheiden met een iets beter gevulde duty-free ruimte, biedt Singapore Changi Airport veel ongebruikelijker attracties.  De luchthaven van Singapore heeft bijvoorbeeld een vlindertuin, een Pokémon-centrum en een compleet tropisch regenwoud - naast een zeer uitgebreid winkelaanbod en tal van andere bijzonderheden. Maar ook op commercieel en logistiek vlak is Singapore's Changi Airport van immens belang. Als een van 's werelds grootste hubs verbindt Singapore Airport via layover- en stopovervluchten bestemmingen op elk bewoond continent behalve Midden- en Zuid-Amerika. Maar zijn er naast Changi nog andere luchthavens in Singapore? En wat kun je ontdekken als je vanuit Singapore Airport de stad in gaat in plaats van alleen maar te wachten op je volgende aansluiting?

 1. Een overzicht van de luchthavens van Singapore

 2. Bekroond: Singapore's Changi Airport

 3. Het Jewel Changi op de luchthaven van Singapore

 4. Het verlaten van de luchthaven tijdens een tussenstop in Singapore

 5. Bezienswaardigheden in Singapore

De luchthavens van Singapore in één oogopslag

Zoals de meeste metropolen heeft Singapore verschillende luchthavens, waarvan er twee, Singapore Seletar Airport en Singapore Changi Airport, worden gebruikt voor commercieel passagiersverkeer. Het veel kleinere Seletar bedient vooral korteafstandsroutes met propellervliegtuigen en privéjets, terwijl Changi het begin- en eindpunt is voor vliegroutes naar bijna alle uithoeken van de wereld. De grotere en bekendere luchthaven van Singapore heeft dan ook een indrukwekkende reeks onderscheidingen, naast bioscopen en een cactustuin.

Twee zeer grote bloembakken versierd met sierlijke mozaïeken in Changi Airport.

Bekroond: Luchthaven Changi van Singapore

Changi, de luchthaven van Singapore met zwembad en jacuzzi, parken en winkelcentra, is werkelijk uniek in zijn focus om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Changi Airport in Singapore regelmatig prijzen heeft gewonnen en nog steeds wint. Het is onder andere acht keer op rij door het gerenommeerde bedrijf Skytrax uitgeroepen tot de beste luchthaven ter wereld en is daarmee recordhouder. Singapore Airport wordt ook herhaaldelijk bekroond omdat het een van de schoonste luchthavens ter wereld is. Dankzij de goed geregelde procedures slagen reizigers er herhaaldelijk in Singapore Airport in minder dan twintig minuten na aankomst te verlaten - met bagage en ondanks de paspoortcontrole!

Attracties in en rond de luchthaven van Singapore:

 • Een vlindertuin met meer dan 1.000 exemplaren van 40 verschillende soorten.

 • fiets-, wandel- en hardlooppaden, waaronder de Jurassic Mile met meer dan 20 dinosaurusfiguren tot 5 m hoog

 • wisselende kunsttentoonstellingen

 • een cactustuin en een zonnebloementuin

 • diverse aanbiedingen voor bruiloften, van eenvoudig tot extravagant

 • de Aerobar inclusief buitenzwembad en poolbar

 • de Jewel Changi (zie hieronder)

Een panoramafoto van binnenin het Jewel Changi, met de Rain Vortex waterval, tropische planten en vele reizigers.

Het Jewel Changi op de luchthaven van Singapore

The Jewel Changi is een winkel- en belevingscentrum van tien verdiepingen. Dit deel van de luchthaven van Singapore herbergt onder andere een waterval, de Rain Vortex. Dit is de grootste en hoogste overdekte waterval ter wereld, die naar beneden stort vanuit een naar binnen gekromde glazen koepel in het midden van het complex. Rondom de waterval ligt het Canopy Park, een landschapstuin met een wisselend heggendoolhof en een spiegeldoolhof. Grote groene ruimten, zoals de Shiseido Forest Valley met zo'n 3.000 bomen en 60.000 struiken, nodigen bezoekers ook uit om hier te wandelen en te vertoeven. Hoewel de luchthaven van Singapore vooral bekend staat om dit soort bijzonderheden, is het winkelaanbod ook indrukwekkend met internationale topmerken en trekt het zeker de lokale bevolking aan om te gaan winkelen.

Verlaten van de luchthaven tijdens een tussenstop in Singapore

Voor velen is Singapore een tussenstop op hun reis. Bijvoorbeeld van Duitsland als vertrekpunt naar Australië of Nieuw-Zeeland. Dankzij de vele attracties biedt de hub genoeg afleiding om de tussenstop op Singapore Airport voorbij te laten vliegen. Het Juweel Changi zelf dient nu zelfs als een ware toeristische attractie. Maar de luchthaven van Singapore verlaten voor een langere tussenstop kan ook een goed idee zijn. De MRT, de plaatselijke metro, brengt u met één overstap naar de stad. Zonder overstap reist u daarentegen in ongeveer een uur met de bus naar het centrum, en met de taxi duurt de reis ongeveer half zo lang.

Tussen haakjes: Je kunt gratis mee met een stadstour vanaf de luchthaven van Singapore als je met Singapore Airlines of SilkAir reist en je tussenstop tussen de 5,5 en 24 uur duurt.

Bezienswaardigheden in Singapore

Naast een korte trip naar de stad om de wachttijd te overbruggen, biedt Singapore ook een bestemming op zich. Naast de indrukwekkende, hypermoderne skyline maakt de stad ook indruk met een turbulente geschiedenis, een chique keuken en innovatieve groene ruimtes.

Geschiedenis
Tegenwoordig is Singapore een onafhankelijke stadstaat, maar in het verleden waren er veel verschillende antwoorden op de vraag: "Waartoe behoort Singapore eigenlijk? Zo zijn er naast koloniale gebouwen uit de tijd van de Britse bezetting sterke Maleise en Maleis-Arabische invloeden in de wijk Kampong Glam, terwijl Chinatown op indrukwekkende wijze Chinese invloeden vertoont.

Moderne architectuur
Niet alleen de luchthaven van Singapore is een echte blikvanger, de unieke skyline van de stad is een van de meest indrukwekkende ter wereld. Gebouwen als het Marina Bay Sands met zijn skypark maken het silhouet van de stad onmiskenbaar. Vooral 's nachts is een blik op de stad de moeite waard, want de zee van lichtjes verleent de gebouwen een geheel eigen charme.

Groene ruimtes
Veel steden hebben parken en groene ruimtes te bieden, maar weinig zijn zo innovatief en gevarieerd als Singapore. Hier zijn het vaak de ultramoderne gebouwen, zoals het gebouwencomplex Marina One, die geïntegreerde groene ruimten hebben. Net als het Juweel Changi op de luchthaven van Singapore zijn de parken direct verweven met de architectuur. Het futuristisch ogende concept geeft de stad een heel eigen tintje en heeft de term Singapore's groene hart bedacht. Maar ook de op zichzelf staande parken hebben veel te bieden. Vooral het prachtige Gardens by the Bay is een aanrader.

Zonder twijfel zijn Singapore's Changi Airport zelf en de stad zelf zeer aantrekkelijke bestemmingen die gemakkelijk per vliegtuig te bereiken zijn. Wij wensen u daarom een goede vlucht en een boeiend verblijf!