Een man zit in een luchthaventerminal en speelt met een baby in een kinderwagen.

Grote bagage: Informatie en tips

Hoewel de meeste bagagestukken als handbagage aan boord van een vliegtuig mogen worden meegenomen of zoals gewoonlijk bij de incheckbalie mogen worden afgegeven, zijn er ook speciale regels voor sommige voorwerpen: Dit wordt volumineuze bagage genoemd. Aangezien deze term een hele reeks voorwerpen omvat - van muziekinstrumenten tot sportbagage en kinderwagens - verschillen ook de exacte regels. Sommige volumineuze bagage mag zelfs mee aan boord en/of wordt gratis vervoerd. Hier kunt u lezen wat precies onder volumineuze bagage wordt verstaan, welke regels in acht moeten worden genomen en welke kosten hieraan verbonden kunnen zijn.

Inhoud

  1. Wat is volumineuze bagage?

  2. Welke volumineuze bagage kan worden meegenomen in de cabine?

  3. Wat kost volumineuze bagage?

  4. Zijn er alternatieven voor volumineuze bagage in het vliegtuig?

Wat is volumineuze bagage?

Volumineuze bagage - soms ook speciale bagage of sportbagage genoemd - is elk bagagestuk dat te volumineus, te zwaar of te groot is voor de normale bagageband bij het inchecken. Het maakt niet uit wat voor stuk bagage het precies is. Er zijn echter ook een aantal voorwerpen die over het algemeen als volumineuze bagage worden aangegeven. 

Sportbagage: Als je op vakantie wilt vliegen met je eigen ski's, zul je deze zeker moeten inchecken als volumineuze bagage. Maar ook tennisrackets, golfclubs, fietsen en paragliders vallen in deze categorie. Watersporters met hun surfplanken, opblaasboten of visuitrusting hebben ook vaak volumineuze bagage bij zich. Kortom - alle sportuitrusting die niet gemakkelijk in normale bagage kan worden vervoerd, is volumineuze bagage.

Muziekinstrumenten: Als er geen harmonica in je rugzak zit, maar je wilt je gitaar meenemen in het vliegtuig, dan moet je deze inchecken als volumineuze bagage. Hetzelfde geldt voor een cello, trompet of een ander muziekinstrument dat niet gewoon in je andere bagage kan worden opgeborgen.

Uitrusting voor kinderen: Net als het kinderzitje en de draagzak telt de buggy of kinderwagen als volumineuze bagage.

Tussen haakjes: In ons magazine hebben we richtlijnen en praktische tips verzameld voor het vliegen met een baby.

Een man in een rolstoel wordt geduwd door een medewerker van een luchtvaartmaatschappij; op de voorgrond is de vliegtuigdeur te zien en op de achtergrond de loopplank.Medische apparatuur: Sommige passagiers zijn afhankelijk van medische apparatuur zoals een ventilator of inhalator of een loophulpmiddel. Net als een rolstoel worden deze in het vliegtuig als volumineuze bagage beschouwd.

Dieren: Ongeacht het soort dier, ze moeten allemaal worden aangegeven als volumineuze bagage.

Tip: Voor internationale vluchten, zorg ervoor dat je op voorhand informatie inwint over de invoereisen voor de diersoort die je vervoert in het land van bestemming.

Gevaarlijke goederen: Als u bijvoorbeeld als scherpschutter reist met de juiste uitrusting, moet u deze inchecken als volumineuze bagage.

Welke omvangrijke bagage mag mee in de cabine?

Terwijl het geen probleem is als ski's in het ruim worden opgeborgen, is de situatie heel anders met een inhalator, een waardevolle gitaar of een kat in een draagtas. Daarom gelden er verschillende regels voor het vervoeren van volumineuze bagage. Om onaangename verrassingen te voorkomen, moet je met de volgende dingen rekening houden:

Controleer de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij: Bijna elke luchtvaartmaatschappij heeft eigen richtlijnen voor de verschillende soorten volumineuze bagage. Let hierop wanneer je je reis plant en vraag bij twijfel opnieuw aan de klantenservice. Wat bij de ene luchtvaartmaatschappij niet als volumineuze bagage geldt, kan bij een andere maatschappij wel als volumineuze bagage worden geclassificeerd, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

Registreer van tevoren: Zelfs als sommige soorten volumineuze bagage aan boord zijn toegestaan, moet je ze vaak nog op voorhand registreren. Ook hier verschillen de richtlijnen van individuele luchtvaartmaatschappijen, dus plan op voorhand en zorg ervoor dat je alle bagagestukken hebt geregistreerd. Zo voorkom je onaangename verrassingen bij het inchecken of aan boord gaan.

Muziekinstrumenten als handbagage of extra passagier: Als je muziekinstrumenten mee wilt nemen in het vliegtuig, kan dat vaak tegen een toeslag in de vorm van extra handbagage. Voor bijzonder grote instrumenten kan ook een extra stoel worden gekozen als er ruimte beschikbaar is. Beide moeten echter van tevoren worden geboekt.

Essentiële medische bagage: Natuurlijk mag u ook essentiële voorwerpen meenemen in de cabine, maar u moet er ook voor zorgen dat u de luchtvaartmaatschappij hiervan op voorhand op de hoogte brengt. Luchtvaartmaatschappijen voorzien vaak hun eigen ruimtebesparende toestellen voor loophulpmiddelen en rolstoelen in het vliegtuig, terwijl uw persoonlijke mobiliteitshulpmiddelen als volumineuze bagage worden aanvaard aan de vliegtuigdeur en vervolgens in het bagageruim worden geladen.

Kleinere dieren: Kleinere dieren kunnen ook worden meegenomen in het vliegtuig in geschikte transportboxen, bijvoorbeeld katten of kleine honden. De vereisten voor de transportboxen variëren, maar het belangrijkste is dat je huisdier er de hele vlucht in moet blijven. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden hun eigen transportboxen aan, maar controleer van tevoren in hoeverre deze voldoen aan je eigen eisen voor het vervoer van je huisdier. Slechts in zeldzame gevallen mag je met grote honden in de cabine vliegen. In plaats daarvan worden ze vaak in speciale dozen in het ruim geplaatst. Of je hond mee mag in de cabine hangt ook af van het hondenras.

Onder een vliegtuigstoel staat een hondenkrat, een klein hondje ligt erin te slapen.Tussen haakjes: In ons magazine vind je gedetailleerde tips en algemene regels over vliegen met honden.

In de regel mag je geen andere grote bagage meenemen in de cabine. Soms kan het echter de moeite waard zijn om het luchtvaartpersoneel om advies te vragen bij het inchecken van je bagage - soms is er, afhankelijk van de bezetting van het vliegtuig, ook een zekere welwillendheid als je begrijpelijke redenen hebt om je volumineuze bagage mee te willen nemen. Je kunt hier echter niet op vertrouwen.

Wat kost volumineuze bagage?

De kosten voor volumineuze bagage verschillen van luchtvaartmaatschappij tot luchtvaartmaatschappij. Er zijn geen uniforme normen. Maar net als bij gewone bagage bespaart u over het algemeen kosten als u uw volumineuze bagage van tevoren registreert in plaats van deze op de luchthaven in te checken. Voor medische bagage of kinderuitrusting hoeft u vaak niet te betalen. Sportuitrusting kan ook gratis zijn, vooral tijdens het seizoen en voor bepaalde bestemmingen, zoals een vlucht naar een skigebied. Aan de andere kant zijn de kosten van bijvoorbeeld een extra stoel voor je gitaar in het vliegtuig niet onaanzienlijk.

Zijn er alternatieven voor omvangrijke bagage in het vliegtuig?

Vooral als je speciale bagage in het vliegtuig kosten met zich meebrengt, is het de moeite waard om te kijken of je in plaats daarvan je volumineuze bagage tegen een redelijke prijs kunt versturen. Afhankelijk van het soort bagage en de vliegroute is dit misschien mogelijk. Je moet ook afwegen hoe dringend je de voorwerpen in kwestie ter plaatse nodig hebt. Als u de omvangrijke bagage niet meteen na aankomst nodig hebt, kan het versturen per post of pakketdienst u zowel tijd bij het ophalen en terughalen van bagage als geld besparen. Bovendien is het vaak handiger om zonder omvangrijke extra bagage van en naar de luchthaven te reizen.

De gouden regel voor volumineuze bagage is dus vooruit plannen en jezelf op tijd informeren - dan verloopt het meenemen zonder stress. We wensen je een ontspannen reis en een veilige vlucht!