Richtingaanwijzers op een geel bord op een luchthaven met witte letters "Lost & Found" en een koffer afgebeeld in het wit op een zwarte achtergrond

Koffer veiling op de luchthaven

Na de landing haasten de meeste passagiers zich naar de bagagehal op de luchthaven om hun koffers op te halen. Vaak echter blijven één of twee koffers op de bagageband liggen, hun eenzame rondjes makend. Wat gebeurt er met die achtergebleven koffers? Na verloop van tijd worden verloren koffers geveild. Of er iets waardevols in de geveilde koffer zit, is puur een kwestie van geluk. Alles van een kettingzaag tot een Chinees samurai zwaard is geveild. Maar wanneer kunnen koffers worden geveild op de luchthaven? Wat kunt u verwachten op een kofferveiling? En waar moet je rekening mee houden? Hier vindt u antwoorden en tips over het onderwerp kofferveilingen op luchthavens.

Inhoud:

Wat is een koffer veiling?

Luchthavens geven gewoonlijk particuliere veilinghuizen de opdracht om op openbare veilingen de verloren bagage en verloren voorwerpen zoals mobiele telefoons, laptops en jassen waarvan de eigenaars niet kunnen worden geïdentificeerd, te verkopen. Sommige luchthavens houden echter zelf ook kofferveilingen op het terrein van de luchthaven. De opbrengst wordt vaak aan liefdadigheid geschonken. Voor nieuwsgierige schatgravers en moderne verzamelaars is dit een gelegenheid om echte schatten te vinden tussen het linnengoed van anderen. De meeste grote luchthavens in Duitsland maken hun data voor kofferveilingen op korte termijn online bekend, dus u moet regelmatig opletten als u een dergelijk spektakel wilt bijwonen.

 

Om ervoor te zorgen dat niemand iets overkomt, worden de koffers op de luchthaven vóór de veiling op gevaarlijke voorwerpen gecontroleerd. Wapens, medicijnen of verdovende middelen worden dienovereenkomstig gesorteerd. Maar ook drugs, contant geld, gegevensdragers of bederfelijke voedingsmiddelen worden door de douane uitgefilterd. Verdacht uitziende bagage kan ook om veiligheidsredenen worden vastgehouden. Als u zich altijd al hebt afgevraagd wat medereizigers in hun koffers hebben opgeborgen en u wilt wat inspiratie opdoen, dan is een bezoek aan een kofferveiling iets voor u.

Bagageband op vliegveld met twee zwarte koffers op de voorgrond en een aantal wachtende mensen op de achtergrond

Wanneer zal de koffer veiling plaatsvinden?

Wereldwijd gaan elk jaar miljoenen stuks bagage verloren of komen te laat aan op de luchthaven van bestemming. De meesten duiken na een tijdje weer op. Sommigen worden echter niet gemist, noch opgeëist. Vaak zien de eigenaars af van het terugvorderen van hun bezittingen en nemen ze in plaats daarvan genoegen met het verzekeringsbedrag. De wettelijke bewaartermijn voor achtergelaten koffers is drie maanden, waarbinnen de eigenaar zich kan melden. Indien tegen die tijd niemand kan worden gevonden die eigenaar is van het stuk bagage, of indien de bagage niet kon worden afgeleverd, wordt zij vrijgegeven voor de veiling. Bij het verstrijken van de opslagtermijn van drie maanden verkrijgt de luchthaven immers automatisch het eigendomsrecht.

Tip: In onze artikelen over feiten omtrent handbagage en welke levensmiddelen in het vliegtuig mogen worden meegenomen, vindt u informatie over dit onderwerp.

Wie mag deelnemen aan een kofferveiling?

Bij een openbare veiling van luchthavenkoffers is iedereen welkom en heeft iedereen de gelegenheid om zelf een bod uit te brengen of toe te kijken hoe de koffers, reistassen en trolleys geleidelijk eigendom worden van een nieuwe persoon. Zo'n evenement is spannend voor jong en oud! Aangezien een bagageveiling op de luchthaven een soort kansspel is, is in de deelnemingsvoorwaarden bepaald dat personen die willen bieden, alleen mogen deelnemen als zij 18 jaar of ouder zijn. U moet ook een geldige identiteitskaart of een paspoort met een bewijs van inschrijving meenemen.

Risico van een kofferveiling

Je weet vóór de veiling van de koffer niet of er waardevolle juwelen, een camera, een net pak of eerder vuile was in de verkeerde maat in zitten. Want dat is nu juist wat dit kansspel zo aantrekkelijk maakt. In theorie kun je een koffer vol rijkdom verwerven, maar een kofferveiling kan ook gepaard gaan met teleurstelling. Want zelfs als u een merkkoffer te pakken krijgt die er aan de buitenkant goed uitziet, kan het enige dat waarde heeft de koffer zelf zijn. Het kan dus geen kwaad om vooraf te informeren naar de werkelijke marktwaarde van de koffers, reistassen of trolleys die op de kofferveiling op de luchthaven worden geveild. De gevonden voorwerpen kunnen ook van internationale oorsprong zijn.

Tip: Wat u moet doen als uw koffer zoekraakt, leest u in ons gelijknamige artikel.

Verschillende mensen bieden op een bepaald product op een veiling met hun handen omhoog en hun lichaam naar de veilingmeester gericht

Hoe werkt een kofferveiling?

1. Het inschrijvingsformulier in te vullen
U hoeft geen entree te betalen om aan een kofferveiling deel te nemen. U moet echter vóór de veiling van de koffers een biedersformulier invullen en dit samen met een openbaar legitimatiebewijs inleveren. Na de controle van de gegevens krijgt u een biedernummer waarvoor u een kleine aanbetaling moet doen, meestal minder dan tien euro. Dit zal worden terugbetaald wanneer u het biedernummer terugstuurt. Als u het inschrijvingsformulier thuis uitprint en meeneemt, bespaart u tijd en verloopt de inschrijving ter plaatse sneller.

2. Start van de kofferveiling
De kofferveiling begint en de veilingmeester roept de voorwerpen één voor één op in opeenvolgende nummering. Het eerste bod dat kan worden geplaatst, stemt overeen met de minimumprijs waaronder het artikel niet zal worden verkocht. Deze minimumprijs wordt aangegeven als de startprijs van het artikel. Door uw biedkaart omhoog te houden, geeft u aan dat u geïnteresseerd bent in het genoemde artikel en biedt u zolang u uw biedkaart omhoog houdt. Bieden is "blind". Dit betekent dat de bieders niet op voorhand kunnen zien wat er in de kisten verborgen zit.

3. Het plaatsen van het hoogste bod
"Eenmaal, andermaal, derdemaal!" Wanneer het hoogste bod is uitgebracht voor de veiling van een koffer en de veilinghamer valt, weet de nieuwe eigenaar nog steeds niet wat hem te wachten staat wanneer hij de koffer opent. Bovenop de hamerprijs komt nu nog 18% veilingkosten en 19% BTW, die op hun beurt alleen van toepassing zijn op de veilingkosten. Dit komt neer op 21,4%.

4. Levering van goederen
Ongeveer 15-20 minuten nadat de hamer is gevallen, kunt u uw geveilde items betalen en in ontvangst nemen bij de goederenuitgiftebalie. De goederen moeten echter uiterlijk aan het einde van de veiling worden afgehaald. U kunt ook alvast uw eerste vondsten ophalen. Gelieve er rekening mee te houden dat vaak alleen contante betaling mogelijk is.

5 tips voor nieuwkomers op kofferveilingen

1. Gerichte biedingen
Als u de gelegenheid hebt om de buitenkant van de bagage vooraf te inspecteren, moet u van deze gelegenheid gebruik maken en ruim voor het begin van de veiling aanwezig zijn, zodat u eventuele gebreken kunt vaststellen. Kies een geschikt stuk bagage uit, noteer het artikelnummer en bied specifiek op uw keuze. Dit zal wild bieden voorkomen en u in staat stellen uw geld gericht in te zetten op de kofferveiling.

2. Stel een limiet
Alvorens te bieden, is het raadzaam om voor uzelf een persoonlijke limiet voor de kofferveiling vast te stellen. Met deze strategie vermijdt u dat u te veel betaalt voor een misschien waardeloze koffer en dat u meer biedt dan u beschikbaar hebt.

3. Laat je niet meeslepen
Laat je niet meeslepen door de "biedkoorts". Het wederzijds opdrijven van de prijs door degenen die tegen elkaar opbieden op een kofferveiling kan snel besmettelijk worden en u in de verleiding brengen overhaast te handelen.

4. Kies een goede plaats
Een goed gekozen zitplaats is het halve werk, zodat u een goed zicht heeft op de koffers en de veilingmeester u goed kan zien tijdens de kofferveiling.

5. Het hoofd koel houden
Het is belangrijk om steeds het hoofd koel te houden, want wegens hun eigen aansprakelijkheids- en garantievoorwaarden bij kofferveilingen zijn klachten en omruilingen meestal niet toegestaan.

Als u de unieke sfeer van een kofferveiling wilt meemaken en de hamer wilt horen neerdalen, moet u voldoende tijd inplannen en u laten verrassen. Kofferveilingen zorgen voor opwinding en zijn perfect voor mensen die zin hebben in een gokje. Wij wensen u veel plezier bij het zoeken naar koffers!