Gezicht op een deel van Manhattan, met het Vrijheidsbeeld op de voorgrond en One World Trade Center op de achtergrond.

New York Luchthavens: Info & inzichten

New York - de poort naar Noord-Amerika. Deze metropool, een plaats van toevlucht en hoop door haar havens aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw, trekt jaarlijks meer dan 55 miljoen binnenlandse en internationale reizigers. Fascinerend aan deze stad zijn de bekende locaties uit film en tv, de geschiedenis, het unieke kunst- en cultuuraanbod, de modescene en tal van andere hoogtepunten. Tegenwoordig zijn de luchthavens van New York de toegangspoort tot deze fascinerende metropool. Hiervoor worden drie luchthavens gebruikt: John F. Kennedy International Airport (JFK), LaGuardia Airport (LGA) en Newark Liberty International Airport (EWR).

 1. Luchthavens in New York in een oogopslag

 2. Luchthaven John F. Kennedy

 3. New York LaGuardia Luchthaven

 4. Newark Luchthaven New York

 5. Bezienswaardigheden in New York

Een overzicht van de luchthavens in New York

Strikt genomen zijn er maar twee luchthavens in New York: John F. Kennedy Airport en LaGuardia Airport, beide gelegen in het New Yorkse stadsdeel Queens. Maar door zijn dichte ligging en goede verbindingen geldt Newark Liberty International Airport in het naburige New Jersey, aan de andere kant van de Hudson River, ook als een New Yorkse luchthaven. Bovendien mag niet worden vergeten dat Newark eind jaren twintig en in de jaren dertig de enige luchthaven in de regio New York was. Pas later kwamen LaGuardia Airport en New York JFK Airport erbij.

John F. Kennedy International Airport

John F. Kennedy Airport - ook bekend als JFK Airport - werd geopend in 1948 en is de grootste luchthaven van New York. De cijfers spreken voor zich: in de in totaal zes terminals worden jaarlijks meer dan 56 miljoen passagiers verwerkt. Wees echter niet verbaasd als er in uw reisdocumenten Terminal 8 staat. De terminals op JFK Airport New York waren genummerd van 1 tot 8, maar de terminals 3 en 6 zijn in de loop der tijd gesloten en gesloopt.

De luchthaven ligt in het New Yorkse stadsdeel Queens en ligt op ongeveer 25 km van Manhattan. JFK Airport ontvangt reizigers uit de hele wereld: de meest frequente vluchten naar Europa gaan tussen Londen en New York en tussen Parijs en New York. De meest frequente binnenlandse vluchten daarentegen gaan naar Los Angeles en San Francisco. Eenmaal geland op de luchthaven van New York zijn er verschillende mogelijkheden om de stad te bereiken. U kunt kiezen uit een ruim aanbod van bus-, trein-, taxi- en metrodiensten, maar ook uit Uber, dat in de VS veel wordt gebruikt.

Tussen haakjes: Tijdens de bouw- en planningsfase heette het vliegveld nog Idlewild Airport. Na korte tijd werd het omgedoopt tot New York International Airport, hoewel Idlewild nog lang gangbaar bleef. Ter ere van de vermoorde president John F. Kennedy kreeg de luchthaven uiteindelijk in 1963 de naam John F. Kennedy International Airport.

LaGuardia Luchthaven

In tegenstelling tot JFK Airport is LaGuardia Airport in New York de kleinste van de drie luchthavens, maar het begon bijna tien jaar eerder (1939) dan JFK. Het bijzondere van New York's LGA Airport zijn de landingsbanen: Deze luchthaven in het stadsdeel Queens heeft slechts twee landingsbanen die elkaar als een kruis kruisen. In 1967 werden deze verlengd, zodat een deel van één landingsbaan nu in de vorm van een betonnen platform tot in de East River reikt. New York LGA Airport verwerkt voornamelijk binnenlandse vluchten. Er worden echter ook enkele internationale bestemmingen aangeboden, zoals Canada of het Caribisch gebied. De beste manier om van de luchthaven naar het centrum van New York te komen is per bus of taxi. Jarenlang werd deze luchthaven in New York beschouwd als verouderd en vervallen: in 2016 begon echter de renovatie en nu beschikt de luchthaven van New York over een modern design en een unieke waterpartij.

Overigens: Fiorello LaGuardia, naar wie de luchthaven is vernoemd, was vroeger burgemeester van New York. Hij onderscheidde zich in zijn ambtsperiode, die duurde van 1934 tot 1945, door het stadsbestuur te reorganiseren en de slechte financiële situatie van de stad te overwinnen.

Een tarmac met een vliegtuig dat landt en de skyline van Manhattan op de achtergrond.

Newark Liberty International Airport

New York's Newark Airport maakt het geheel van luchthavens in New York compleet. Het is het oudste vliegveld en het verst van het centrum van New York verwijderd. Manhattan is echter gemakkelijk bereikbaar per trein of metro. Newark Airport New York, gelegen in New Jersey, werd in 1928 in gebruik genomen en was daarmee lange tijd de enige luchthaven in de regio. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd New York Newark Airport echter volledig gesloten voor passagiersverkeer. Tot 1948 werd het gebruikt als basis voor de US Air Force (oorspronkelijk nog het United States Army Air Corps).

Inmiddels verwerkt het personeel van Newark in drie terminals ruim 35 miljoen passagiers per jaar. In 2003 werd New York Newark Airport geëerd als de luchthaven met de langste non-stop verbindingen naar Hong Kong, Singapore en New Delhi. Vanuit Newark vertrekken ook talrijke vliegtuigen van en naar Duitsland.

Tussen haakjes: Newark kreeg de bijnaam Liberty ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terroristische aanslag op 11 september 2001.

Verschillende geparkeerde Yellow Cabs in een rij buiten een luchthaven van New York.

Bezienswaardigheden in New York

De luchthavens van New York bieden uitstekende verbindingen met het stadscentrum, zowel met het openbaar vervoer als met de taxi. Dit betekent dat de reis naar uw accommodatie probleemloos verloopt. Maar welke bezienswaardigheden in New York zijn de moeite waard om te zien en te ontdekken tijdens uw verblijf? Wij hebben een paar suggesties voor u op een rijtje gezet.

Gebouwen en straten
New York barst van de attracties en bezienswaardigheden. Speciale aandacht verdienen de verschillende indrukwekkende gebouwen en straten. Als u meerdere dagen in New York verblijft, zet dan zeker deze TOP 7 op uw sightseeinglijstje om de ontwikkeling van de klassieke bouwstijl van New York van neogotisch tot art deco te ervaren en de wereldberoemde decors van talloze films en series met eigen ogen te zien:

 • Vrijheidsbeeld

 • Empire State Building

 • Rockefeller Center en Top of The Rock

 • Brooklyn Bridge

 • Grand Central Station

 • Wall Street

 • Times Square

Musea en cultuur
Voor kunst- en cultuurliefhebbers laat New York niets te wensen over: er zijn talloze musea voor kunst, natuur, technologie, geschiedenis, galeries en diverse theaters, waarbij vooral Broadway opvalt door zijn uitstraling. Hier volgen enkele suggesties voor u:

 • Musical- en theatervoorstellingen op Broadway

 • Metropolitan Museum of Art

 • Museum voor Moderne Kunst

 • Guggenheim Museum

 • American Museum of Natural History

 • Intrepid Sea, Air & Space Museum

 • 9/11 Memorial Museum & Tribute Museum

Parken
Ook al is New York een van de metropolen van de wereld, verwacht niet alleen maar wolkenkrabbers aan te treffen. Als u een paar minuten pauze nodig hebt van de drukte van de stad, breng dan een bezoek aan Central Park (Manhattan), Highland Park (Brooklyn), Cunningham Park (Queens), New York Botanical Garden (Bronx) of Latourette Park (Staten Island). U komt ook gegarandeerd tal van andere parken tegen als u gewoon op ontdekkingstocht gaat door de stadsdelen.