Op de voorgrond staat een Lufthansa vliegtuig op de startbaan van een vliegveld, op de achtergrond stijgt net een tweede vliegtuig op.

Het passagiersvliegtuig: feiten en cijfers

Voor veel mensen is het passagiersvliegtuig het vervoermiddel bij uitstek voor verre reizen. Werden vluchten vroeger als echte avonturen beschouwd, tegenwoordig is hun imago veel minder spectaculair. De vanzelfsprekendheid waarmee het passagiersvliegtuig wordt waargenomen kan de fascinerende feiten verdoezelen die over dit vervoermiddel bestaan. Hoe lang bestaan passagiersvliegtuigen al? Wat is het grootste en snelste passagiersvliegtuig ter wereld? Bestaan er ook elektrische passagiersvliegtuigen?

Inhoud:

  1. Wat was het eerste passagiersvliegtuig?

  2. Wat is het grootste passagiersvliegtuig?

  3. Wat is het snelste passagiersvliegtuig?

  4. Wat is het kleinste passagiersvliegtuig?

  5. Bestaan er elektrische passagiersvliegtuigen?

  6. Hoe duur is een passagiersvliegtuig?

  7. Hoe hoog vliegt een passagiersvliegtuig?

Wat was het eerste passagiersvliegtuig?

De Russische Sikorski Ilya Muromez wordt beschouwd als 's werelds eerste passagiersvliegtuig. De eerste vlucht vond plaats op 25 februari 1914, met toen 16 passagiers en een hond aan boord. Hoewel gepland als passagiersvliegtuig, werd het vliegtuig aan het begin van de Tweede Wereldoorlog voornamelijk voor militaire doeleinden gebruikt.

Het civiele luchtverkeer nam pas in de jaren twintig en dertig grotere vormen aan, met modellen van onder andere de fabrikanten Junkers en Lockheed. Het eerste passagiersvliegtuig met straalaandrijving dat in serieproductie ging was de De Havilland DH. 106 Comet.

Wat is het grootste passagiersvliegtuig?

De Airbus A380 is momenteel het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Afhankelijk van de configuratie biedt de reus tussen 550 en 853 zitplaatsen - keuze genoeg om de beste plaatsen te vinden. Ook de andere gegevens zijn indrukwekkend. Zo heeft dit passagiersvliegtuig een gewicht tot 560 ton bij het opstijgen en bereikt het een maximale hoogte van meer dan 13 kilometer. Met zijn 72,3 meter is het ook het langste passagiersvliegtuig ter wereld.

Een British Airways Concorde op een klim bij goed weer.

Wat is het snelste passagiersvliegtuig?

Het snelste passagiersvliegtuig ter wereld is momenteel de Boeing 747-8i, met een topsnelheid van ongeveer 1.062 km/u. De gemiddelde snelheid van een gewoon passagiersvliegtuig is daarentegen maximaal 900 km/u.

Er zijn in het verleden ook supersonische passagiersvliegtuigen geweest, als eerste de Russische Tupolev Tu-144 met zijn eerste vlucht in 1968, maar het bekendste is waarschijnlijk de Frans-Britse Concorde, een icoon van de luchtvaart. Het laatste vliegtuig werd in 2003 buiten gebruik gesteld en vandaag de dag zijn er nog maar een paar over die als expositiestukken te zien zijn. De Concorde bereikte een topsnelheid van 2.405 km/u.  Daarom zal het supersonische passagiersvliegtuig in de toekomst opnieuw een rol spelen om langeafstandsvluchten te verkorten. Vanaf eind jaren 2020 moet het vliegtuigmodel Overture van het bedrijf Boom Technology worden ingezet voor lijndiensten. Dit is momenteel nog in ontwikkeling.

Een rood-blauw propellervliegtuig stijgt op bij mooi weer.

Wat is het kleinste passagiersvliegtuig?

Er zijn natuurlijk niet alleen hele grote passagiersvliegtuigen, maar ook hele kleine. Het is moeilijk te zeggen wat het kleinste is, want er zijn veel vliegtuigen met slechts twee zitplaatsen.

Tot de favorieten van de passagiersvliegtuigen voor lijnvluchten behoren echter waarschijnlijk de twee Britten-Norman BN2B-26 Islander-modellen, die plaats bieden aan acht passagiers. Overigens opereren deze ook op de kortste vliegroute ter wereld: de vlucht tussen de Schotse eilanden Westray en Papa Westray duurt slechts één minuut.

Zijn er elektrische passagiersvliegtuigen?

Momenteel zijn er zeker vliegtuigen met elektrische aandrijving, maar ze worden nog niet op grote schaal gebruikt voor passagiersvervoer. Het eerste elektrische vliegtuig dat in serie werd geproduceerd en gecertificeerd in Europa is de Velis Electro van Pipistrel. Als tweezitter wordt het echter voornamelijk gebruikt voor de opleiding van piloten.

Elektrische passagiersvliegtuigen zijn om technische redenen nog niet mogelijk. De hele romp van een gemiddeld middelgroot vliegtuig zou uit batterijen moeten bestaan om de nodige energie op te wekken. Alleen al vanwege het gewicht zou dit niet haalbaar zijn. Met verdere vooruitgang in de batterijtechnologie is een elektrisch aangedreven passagiersvliegtuig in de toekomst echter goed denkbaar.

Hoe duur is een passagiersvliegtuig?

Door de verschillende afmetingen en uitrusting, afhankelijk van het model, variëren passagiersvliegtuigen nogal in prijs. Het duurste model is de Airbus A380, met een catalogusprijs van ongeveer 445 miljoen dollar. De Boeing 737-serie, populair voor korte- en middellangeafstandsroutes, is verkrijgbaar in de goedkoopste versies vanaf ongeveer 76 miljoen dollar.

Hoe hoog vliegt een passagiersvliegtuig?

De vraag hoe hoog een vliegtuig vliegt hangt ook sterk af van het type model. Het verschil is hier met name tussen toestellen met propeller- en die met straalaandrijving. Bij de eerste ontbreekt het aan snelheid en lift en daarom vliegen ze op hoogtes tussen 5 en 7,5 kilometer. Met straalaandrijving bereikt een passagiersvliegtuig een hoogte tussen 9 en 12 kilometer.

De reden voor de hoogte heeft vooral te maken met de luchtdruk. Die is lager op hoogte, zodat het vliegtuig veel sneller kan vliegen naarmate het hoger klimt. Maar waarom is de vlieghoogte van passagiersvliegtuigen beperkt? Ook hier spelen technische beperkingen een rol. De vliegtuigen halen niet de nodige snelheid om nog hoger te klimmen. Door de lagere luchtweerstand moet de snelheid namelijk ook hoger zijn om voldoende draagkracht te genereren.

Naast passagiersvliegtuigen zijn er nog vele andere interessante feiten over de luchtvaart - een blik in ons tijdschrift geeft u een ruime keuze, bijvoorbeeld over pilootstaal. Voor uw volgende reis wensen wij u alvast een goede vlucht!