De voorkant van de terminals van Knuffingen Airport met parkeerplaatsen, parkeergarage en talloze auto's op straat.

© Miniatur Wunderland Hamburg

Knuffingen Luchthaven: Miniatuur Wunderland Hamburg

Miniatur Wunderland in Hamburg is de thuisbasis van het grootste modelvliegveld ter wereld. Hier presenteert het fictieve stadje Knuffingen zijn minivliegveld met replica's van gigantische vliegtuigen op een schaal van 1:87. De vliegtuigen staan zeker niet stil, want zoals bijna alles in Miniatur Wunderland bewegen ze. Ze volgen een regelmatige dagelijkse routine, wat het dagelijkse luchthavenleven en de vertrekken en landingen op het miniatuurvliegveld in Knuffingen mooi en realistisch maakt. Zo verlaten dagelijks enkele honderden vliegtuigen de start- en landingsbanen van de modelluchthaven Knuffingen. Ontdek hier alles over Knuffingen Airport.

Inhoud:

 1. Knuffingen luchthaven in een oogopslag

 2. Knuffingen Luchthaven - Feiten & Cijfers

 3. Hoe stijgen vliegtuigen op en hoe landen ze op Knuffingen?

 4. Speciale vliegtuigen op de luchthaven Knuffingen

 5. Wereldrecords van Luchthaven Knuffingen

 6. Bezienswaardigheden Knuffingen

Het vliegveld Knuffingen in één oogopslag

De realisatie van het vliegveld in Miniatur Wunderland Hamburg vergde 4 miljoen euro en een bouwfase van 6 jaar. Maar op 4 mei 2011 kon het mini-vliegveld tussen Knuffingen en Zwitserland eindelijk worden geopend. Met een oppervlakte van 150 m² is Knuffingen Airport daarmee niet alleen de grootste luchthaven in het Wunderland, maar ook de kleinste luchthaven ter wereld.

Knuffingen Luchthaven - Feiten en cijfers

 • Kosten: €4 miljoen

 • Opening: 4 mei 2011

 • Bouwfase: Juni 2005 tot mei 2011

 • Vereiste bouwtijd: 150.000 uur

 • Vliegtuigen: 52 vliegtuigen

 • Vluchten: ongeveer 250 per dag

 • Voertuigen: 90

 • Miniaturen: 15,000

 • LED's: 40.000 (waarvan ca. 2.500 in de startbaan)

 • Programmacode: meer dan 50.000 regels

Tussen haakjes: Knuffingen Airport verwerkt ongeveer 30 miljoen minipassagiers per jaar, dat is ongeveer een kwart van de jaarlijkse passagiers van Atlanta - de grootste luchthaven ter wereld. Passagiers bereiken de luchthaven via het treinstation van de luchthaven, waar forensen- en langeafstandstreinen stoppen.

De toren van Knuffingen Airport bij nacht, met een opstijgend Lufthansa vliegtuig op de achtergrond en twee andere vliegtuigen op weg naar het platform.© Miniatur Wunderland Hamburg

Hoe stijgen vliegtuigen op en hoe landen ze op Knuffingen Airport?

Wat echt fascinerend is aan Knuffingen Airport is de staging van de vliegtuigen, die op een gereguleerde manier opstijgen en landen - overdag en 's nachts. Hiervoor hebben de vliegtuigen hun eigen aandrijfsysteem waarmee ze zelfstandig over het asfalt kunnen bewegen. Dit kan worden bestuurd met behulp van een autosysteem.

Voor het opstijgen en landen van de vliegtuigen van Miniatur Wunderland Airport is een speciaal opstijgapparaat ontwikkeld, dat ook wel "de katapult" wordt genoemd in verwijzing naar het opstijgapparaat van echte vliegdekschepen. Dit werkt als volgt:

 1. Elk vliegtuig komt voor het opstijgen op een bepaald punt tot stilstand.

 2. Het wordt daar "gespietst" door twee stangen van het lanceertoestel.

 3. De stangen zijn elk bevestigd aan een slede, die het vliegtuig dan trekt.

 4. Door de twee stangen afzonderlijk te bedienen, stijgt de neus van het vliegtuig als eerste op, net als in het echt.

 5. Het vliegtuig vliegt vervolgens door een muur van wolken gemaakt van stof.

 6. Bij de landing keert het proces om en landen de vliegtuigen elk weer op een vast punt, vanwaar ze weer zelfstandig verder gaan.

Voor het opstijgen en landen maken de vliegtuigen op Knuffingen Airport dus gebruik van een ondergrondse geblokkeerde lijn. De bewegingen van de slede en de twee stangen zijn verschillend voor elk afzonderlijk vliegtuig, omdat bijvoorbeeld een klein vliegtuig anders opstijgt dan een groot vliegtuig. Bovendien wordt het opstijgen van elk vliegtuig begeleid door authentieke turbogeluiden.

Overigens: de automatisering moet altijd perfect werken, want ook op de luchthaven van Knuffingen wordt er alles aan gedaan om ongewenste vertragingen van vluchten te voorkomen.

Verschillende vliegtuigen staan geparkeerd met aangedockte gangen aan de gates, op de voorgrond stijgt een Lufthansa vliegtuig op, op de achtergrond zijn de terminals.© Miniatur Wunderland Hamburg

Speciale vliegtuigen op Knuffingen Luchthaven

Niet alleen het vliegveld zelf is uniek, maar ook de vliegtuigen van hoog kaliber in de originele kleuren van huidige en voormalige luchtvaartmaatschappijen zijn indrukwekkend. Bovendien zijn sommige vliegtuigen of vliegende objecten van Knuffingen Airport echt uniek.

 1. Airbus A380
  Het wereldberoemde passagiersvliegtuig is ook in schaal 1:87 een lust voor het oog. Maar waarschijnlijk is de Airbus A380 niet eens het beroemdste vliegtuig op deze lijst.

 2. Bij Bummel
  Bummel de bij kan niet veel passagiers vervoeren, maar in ruil daarvoor krijgen ze een unieke ervaring, want Bummel heeft geen cockpit, passagierscompartiment of iets dergelijks. Deze bij stijgt dus regelmatig op vanaf Knuffingen Airport.

 3. Concorde Aérospatiale
  De Concorde, zoals hij meestal wordt genoemd, heeft een verlaagde neus en een bijzonder smalle rompvorm. Dit vliegtuig, ontworpen door Frankrijk en Groot-Brittannië, was het tweede supersonische passagiersvliegtuig in de algemene luchtvaart.

 4. Millennium Valk YT-1300
  Een absoluut hoogtepunt voor alle Star Wars fans is het ruimteschip van Han Solo: de Millenium Falcon. Gelukkig vliegt het niet met superluminale snelheid door de ruimte, dus het is zichtbaar voor alle bezoekers.

 5. Rockwell Space Shuttle
  Het model van NASA's Space Shuttle is ook een wereldberoemd vliegend object en vliegt ook op Knuffingen Airport.

Tip: Om het spotten van deze speciale vliegtuigen te vergemakkelijken, is er zelfs een displaybord met de vertrek- en aankomsttijden van de vliegtuigen.

Wereldrecords van vliegveld Knuffingen

Miniatur Wunderland in Hamburg is houder van een aantal records, waaronder het wereldrecord voor de langste modelspoorbaan ter wereld met meer dan 15 km spoor. Maar Knuffingen Aiport kan ook bogen op een wereldrecord, want het is het grootste modelvliegveld ter wereld.

Maar dat is nog niet alles, de landingsbaan van het vliegveld in Knuffingen is ook uniek in de wereld. Om ervoor te zorgen dat de brede gleuf voor de stangen van het opstijgtoestel niet permanent zichtbaar is, zijn er namelijk de zogenaamde "slot closers", die kort voor het opstijgen opengaan en kort na de landing weer sluiten. Daarmee is Knuffingen Airport de enige zelfherstellende startbaan ter wereld!

Bezienswaardigheden in Knuffingen

De stad Knuffingen is een van de grootste en oudste in Miniatur Wunderland. Het ligt tussen het Harzgebergte en de Alpen en is de thuisbasis van ongeveer 10.000 figuren. Bezienswaardig in de stad is het baanbrekende Carsystem, dat zijn oorsprong vindt in Knuffingen en waarvan de technologie van daaruit is geïnstalleerd in de uitgestrektheid van Wunderland. Het verplaatst meer dan 100 auto's in het innovatiebolwerk.

Hoog op de berg staat het symbool van de stad Knuffingen: Kasteel Löwenstein. Het imposante gebouw stamt uit de neorenaissance, terwijl de tuinen voor het kasteel geïnspireerd zijn op de barok.

Een nogal onaangename waarheid over Knuffingen is dat het wordt achtervolgd door een vuurduivel, dus elke 15 minuten breekt er brand uit in de stad. Dit gebeurt ook vaak in kasteel Löwenstein. Wat hier de moeite waard is om te zien, is hoe snel de brandweer van Knuffingen met zijn meer dan 30 brandweerwagens reageert en het vuur onder controle krijgt.