De piloot en twee stewardessen begroeten lachend passagiers.

Vliegtuigbedienden - Zo ziet de baan eruit

De vakantie is geboekt en de verwachtingen stijgen. Als het zover is, is het tijd om je koffers te pakken en naar het vliegveld te gaan. Als je eenmaal in het vliegtuig zit, kun je bijna niet wachten tot het begint. Terwijl velen nu dromen van de komende vakantie, is het elders: Hoe ziet mijn dienstrooster eruit? Waar zal ik de volgende tussenlandingen doorbrengen? We hebben het hier over stewardessen. Zonder hen zou het vliegtuig niet kunnen opstijgen. Maar wat zijn hun taken precies? Heet het stewardess of stewardess? Wat zijn de vereisten om stewardess te worden? Wat zijn de voordelen van de baan en welke uitdagingen moeten stewardessen overwinnen? Wij geven je een overzicht.

Inhoud:

  1. Wat zijn stewards en stewardessen of stewardessen?

  2. Flight Attendants: Vereisten en opleiding

  3. Zo ziet het dagelijks leven als steward eruit

  4. Welke voordelen hebben stewardessen?

  5. Uitdagingen en stress voor stewardessen

Wat zijn stewards en stewardessen of stewardessen?

Alle termen verwijzen in gelijke mate naar het cabinepersoneel van een commercieel vliegtuig. De termen "stewardess" of zelfs "steward" zijn nu echter verouderd. Daarom zal in het navolgende alleen naar stewardessen worden verwezen. De eerste stewardess ter wereld was de Duitser Heinrich Kubis in 1912. Ook in de jaren daarna oefenden alleen mannelijke stewardessen dit beroep uit. Pas in de jaren veertig kwamen de eerste vrouwelijke stewardessen aan boord - en wel in de hoedanigheid van verpleegster. Het achterliggende motief was dat de verpleegsters een kalmerend effect op de gasten zouden hebben en zo hun vliegangst konden verminderen. Vanaf eind jaren veertig werd het gebruikelijker dat een gemengd cabinepersoneel voor de passagiers zorgde. En vandaag de dag is een vliegtuig zonder hen moeilijk voor te stellen.

De ontvanger van een intercom.

Vliegtuigbegeleiders: Vereisten en opleiding

Eigenlijk is stewardess of stewardess geen erkend opleidingsberoep, omdat elke luchtvaartmaatschappij haar eigen boordpersoneel opleidt. De veeleisende "opleiding" duurt gewoonlijk zes tot twaalf weken en vereist een grote inzet en een groot uithoudingsvermogen. Gedurende deze tijd leren de aspirant-stewardessen onder andere de indeling van het vliegtuig, hoe de veiligheidsuitrusting aan boord moet worden aangetrokken, wat in acht moet worden genomen bij het omroepen via de luidspreker, en alles wat belangrijk is voor de noodtraining en de EHBO-cursussen. Daarnaast mag de opleiding voor de bediening rond de gasten niet ontbreken. Na succesvolle afronding ontvangen de afgestudeerden een certificaat.

Dit zijn belangrijke voorwaarden om stewardess te worden:

  • Minstens een goed diploma van de middelbare school, waarbij een beroepsopleiding in de dienstensector meer kansen biedt

  • Vlotheid in ten minste het Engels, verdere kennis van bijvoorbeeld Frans en Spaans is welkom.

  • Minimumleeftijd tussen 18 en 21 jaar, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij in kwestie

  • Minimumlengte van ongeveer 1,60 m, aangezien er geen problemen zijn bij het bedienen van de boordapparatuur, en een maximumlengte van ongeveer 1,90 m (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij in kwestie)

  • Grote fysieke weerbaarheid en conditie, aangezien stewardessen veel moeten staan en lopen en soms zware stukken bagage moeten tillen

  • Verzorgd uiterlijk, waarbij opvallende uiterlijke kenmerken zoals tatoeages, piercings en felgekleurd haar eerder ongewenst zijn (in de regel moeten deze bedekt kunnen worden)

  • Persoonlijke sterke punten zoals contact- en teamvaardigheden, servicegericht werken, onder druk kunnen werken en flexibiliteit

Een lachende stewardess overhandigt een drankje aan een passagier.

Zo ziet het dagelijkse leven van een stewardess eruit

De dagelijkse routine van stewardessen begint vaak vroeg en eindigt heel laat - dienst- en nachtdiensten en opdrachten in het weekend zijn ook niet ongewoon. De lengte van een werkdag kan sterk variëren: Stewardessen op langeafstandsvluchten hebben bijvoorbeeld een lange dienst, maar daarna 24 tot 48 uur vrij na een etappe. Tijdens deze periode, ook wel layover genoemd, kunnen stewardessen deze tijd voor zichzelf gebruiken. Aangezien de layovers over de hele wereld worden gemaakt, is er gelegenheid voor verkenning en ontspanning. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de jetlag je niet te veel aangrijpt. Stewardessen op korteafstandsroutes vliegen de hele dag heen en weer. Als ze een bestemming hebben bereikt en kort daarna weer opstijgen, heet dat een "turnaround". Na een paar dagen dienst wachten dan vier vrije dagen.

Deze taken moeten voor de vlucht worden uitgevoerd:

  • Bespreken van de komende weersomstandigheden en eventuele turbulentie

  • Veiligheidsbriefing met de hele bemanning

  • Controle van de noodapparatuur (is er voldoende apparatuur aan boord? Is deze in goede staat?)

  • Controle van de cabine op ongewone geuren en voorwerpen

  • Passagiers informeren over veiligheids- en noodvoorschriften

  • Ervoor zorgen dat de stoelen rechtop staan, de raambekleding omhoog staat, de veiligheidsgordels vastzitten en de handbagage veilig is opgeborgen

Dit zijn de taken tijdens een vlucht:

  • Diensten verlenen, zoals het uitdelen van drank en voedsel in het vliegtuig en het verkopen van producten uit de winkel aan boord

  • Ervoor zorgen dat de cabine ordelijk en netjes is.

  • Ervoor zorgen dat de passagiers zich rustig gedragen tijdens turbulentie en instructies geven

  • Eerste hulp verlenen bij bijvoorbeeld bloedneuzen, misselijkheid, kleine verwondingen of angstige passagiers.

Deze taken zijn verschuldigd na een vlucht:

  • Afscheid nemen van elke passagier

  • Opruimen van de cabine

  • Voorbereiden op de volgende vlucht

Welke voordelen hebben stewardessen van hun baan?

Droombaan stewardess of stewardess - maar wat maakt deze baan bijzonder? Wat duidelijk is, is het reizen over de hele wereld. Vooral voor stewardessen op langeafstandsvluchten is er vaak genoeg tijd om de steden waarheen gevlogen wordt een dag of twee te verkennen. Zelfs als er sprake zou zijn van een privéreis is er de mogelijkheid om stand-by te vliegen en korting te krijgen op vluchten, hotelkamers of huurauto's. Bovendien kan worden gezegd dat in dit beroep voortdurend afwisseling en nieuwe mensen, zowel in de bemanning als als passagiers, op je wachten.

Uitdagingen en stress voor stewardessen

Ook al wordt er veel gesproken over een droombaan waarbij je de wereld rond kunt reizen, de baan als stewardess gaat ook gepaard met de nodige uitdagingen:

  • Weinig tijd thuis, wat het gezinsleven moeilijk kan maken

  • Stress door tijd- en klimaatsverschillen

  • Geen recht op vrije weekends en vakanties

  • Mogelijk vermoeiende passagiers

Wilt u meer interessante feiten te weten komen over de bemanning aan boord? Dan raden wij u aan het artikel over pilotenlingo en luchtvaartalfabet te lezen. Klaar voor vertrek?